Recept Jaime Olivera za focacciu jedan je od najtraženijih. Bonus: Jamie ju radi s 3 različita okusa
- Focaccia je jedno od popularnijih tijesta jer spaja mekano, prozračno tijesto s hrskavom koricom i okusom maslinova ulja
- Jamie Oliver, kralj jednostavnih i genijalnih recepata, nudi verziju s tri različita okusa
- Rezultat je kruh koji se može jesti sam, toliko je fin, ali i savršeno prija uz juhu, salatu ili čašu vina
- Pročitaj više: Imamo najstariji i jedini pravi recept za carbonaru - uopće ne sliči onom kako je danas spravljamo
Focaccia je jedan od onih recepata koji se ne peku samo radi okusa, već i zbog rituala. Miris maslinovog ulja, mekana i prozračna unutrašnjost i hrskava korica čine je omiljenim kruhom Mediterana. Volimo je jer je savršena kao prilog uz juhu ili salatu, odlična za sendviče ili jednostavno uz dobar sir i čašu vina. Ukratko – focaccia ide uz sve! A kada je riječ o receptima, Jamie Oliver je pravi kralj, uvijek jednostavan, opušten, ali s rezultatima koji oduševljavaju. Na njegovoj službenoj stranici pronašli smo upravo onaj najtraženiji recept za focacciu, a evo kako ga pripremiti kod kuće.
Focaccia Jamieja Olivera - recept
Za tijesto:
400 g jakog bijelog brašna za kruh (plus dodatno za posipanje)
100 g finog griza ili jakog bijelog brašna za kruh
1 vrećica suhog kvasca
½ žlice zlatnog smeđeg šećera
300 ml mlake vode
maslinovo ulje
ekstra djevičansko maslinovo ulje
Za preljev od balzamičnog luka:
2 crvena luka
nekoliko grančica svježeg timijana
balzamični ocat
Za preljev od rajčica i bosiljka:
1 vezica svježeg bosiljka (30 g)
1 velika šaka zrelih cherry rajčica
bijelo vinsko sirće
2 režnja češnjaka
Za preljev s tri vrste sira i ružmarinom:
30 g Taleggio sira
1 mali kolut kozjeg sira
parmezan
1 grančica svježeg ružmarina
Priprema:
1. U veliku zdjelu stavi brašno i ½ žlice morske soli, pa u sredini napravi udubljenje.
2. U mlaku vodu dodaj kvasac i šećer, promiješaj vilicom i ostavi par minuta dok se ne zapjeni.
3. Polako ulij smjesu u udubljenje s brašnom, miješajući vilicom dok se ne sjedini.
4. Kada se sastojci povežu, mijesi tijesto oko 5 minuta, dok ne postane glatko, mekano i elastično.
5. Veliku zdjelu lagano premaži maslinovim uljem, prebaci tijesto unutra, pospi brašnom, pokrij kuhinjskom krpom i ostavi da se diže 30 minuta, dok ne udvostruči volumen.
6. Zagrij pećnicu na 220 °C.
7. U međuvremenu pripremi preljeve:
Za preljev od balzamičnog luka: nareži crveni luk, skini listiće timijana i pirjaj ih 5 minuta na laganoj vatri s 2 žlice maslinova ulja. Dodaj 6 žlica balzamičnog octa, kuhaj još minutu-dvije pa ostavi da se ohladi.
Za preljev od rajčica i bosiljka: nasjeckaj bosiljak i prepolovi rajčice. Stavi u zdjelu, začini soli, paprom, malo maslinova ulja i par kapi bijelog vinskog octa. Dodaj sitno narezani češnjak.
8. Kada se tijesto digne, lagano ga “ispuhni” rukama i prebaci na pleh. Razvuci ga po plehu i prstima napravi udubljenja, poput tipki na klaviru.
9. Na 1/3 tijesta rasporedi preljev od luka, a na drugu preljev od rajčica.
10. Preostalu trećinu pospi komadićima Taleggio i kozjeg sira, naribanim parmezanom i listićima ružmarina. Začini paprom i prelijte maslinovim uljem, pa dodaj malo krupne morske soli.
11. Ostavi da se još 20 minuta diže na plehu, zatim peci oko 20 minuta, dok ne dobije zlatnu koricu, a iznutra ostane mekana.