Raskoš Slovenije u jesen: A i tako je blizu...

arhiva
Susjedi iz Dežele novinarima su ponudili tri dana čistog užitka...
Vidi originalni članak

Mala zemlja za veliki užitak naš je slogan koji itekako vrijedi za Sloveniju. Trodnevni obilazak wellnessa i hotela SAVA Hotels&Resorts te eko imanja počeo je doručkom na seoskom imanju Firbas. Sve što su ponudili - sireve, namaze, salame, pekmeze, sokove - domaće je proizvodnje. Gazdarica Marjana glavna je u kuhinji, gazda Alojz je najbolji u pripremi vina i viljamovke, a sinovi Bojan i Dejan su brzi u pomaganju i služenju gostiju, kao i kod ostalih aktivnosti na farmi. Goste se na tom imanju čuva kao malo vode na dlanu i pazi se da svaka njihova želja bude ispunjena te da doma odu zadovoljni. Tijekom dana može se voziti bicikl, igrati nogomet, odbojka na pijesku, streljati lukom i strelicama ili se kupati u drvenom jacuzziju. Možete biti prisutni kod svih seoskih radova jer tu su i vrt i životinje. Nakon jednosatnog obilaska i zadržavanja u Firbasu razgledali smo eko socijalnu farmu Korenika. Glavna djelatnost im je ekološka proizvodnja i prerada voća, povrća, žitarica i ljekovitog bilja. Proveli su nas kroz prekrasan vrt u kojemu su samo primjerci melise, mente i svega drugoga što uzgajaju. Imaju i prodajni kutak gdje nude proizvode pod zaštićenim imenom “Diši po Prekmurju”. Opijeni raznim mirisima, ušetali smo u hotel Livada Prestige u Moravskim Toplicama.

Hotel s pet zvjezdica turizam gradi na vrhunskom wellnessu, raznim zdravstvenim programima, golfu, kongresnom turizmu te na svemu što je vezano uz kampiranje, sport i rekreaciju. Većina soba ima kadu s termalnom vodom, prekrasne terase koje gledaju na golf-terene i bazene. Tu je terapeutski wellness centar Thermalium, koji koristi blagodati crne vode. Centar nudi i ambulantnu fizioterapiju, dijagnostički centar te cijelu paletu suvremenih terapija i metoda liječenja. Antistresni i antireumatski programi, programi mršavljenja te razni programi protiv bolova u vratu ili leđima dio su bogate ponude. U hotelu nas je dočekao ručak u nekoliko slijedova njihovih tradicionalnih jela. Cijeli dan pretvorio se u užitak obilaska Termi 3000, igranja golfa, masaže u Thermaliumu, herbalnog programa u svijetu sauni, kupanju u bazenima s termalnom vodom. Teška srca ujutro smo krenuli dalje. Tugu zbog odlaska ublažila je sva raskoš orhideja i raznoga tropskog bilja u Tropskom vrtu - Ocean Orchids.

Na četiri hektara protežu se orhideje svih sorti i boja. Vrhunske orhideje stvorene su uz pomoć najmodernije proizvodne tehnologije. Nama su najzanimljivije bile obojene, tirkizno plave orhideje. U šali smo ih nazvali Kardashiankama, no one već u drugom cvatu to prestaju biti jer rastu u prirodnoj boji. Osim orhideja tu je i pregršt tropskog voća poput banana, papaje koje kad sazriju zaposlenici nude posjetiteljima. Čaroban je i tropski park s malim vodopadom, zvukom pjeva ptica i svime čime se zapravo tropi ponose.

Nakon upoznavanja s uzgojem orhideja obišli smo i staru, davno zapuštenu banku koja se pretvorila u Turističku zajednicu u Murskoj Soboti. Osim informacija o samom gradu tu se mogu kupiti i domaći specijaliteti toga kraja.

Sljedeći dan nas je domaćin SAVA Hotels&Resorts uputio u Grand Hotel Primus u Ptuju. Grad je to koji očarava arhitekturom, ali prije svega otvorenim i veselim ljudima. Oko 69. godine Ptujem je vladao rimski car Vespazijan, a grad je tada kao vojni, trgovački, carinski i upravni centar sa 60.000 stanovnika bio na svom vrhuncu. Priča o Rimljanima dobro je poslužila Ptuju, koji na njima stvara turističko središte. I wellness Hotela Primus Valens Augusta napravljen je u raskošnom rimskom stilu. Oduševljavaju termalne kupke Flavia i bazenski dio Vespasianus. Isprobali smo i termalni park Ptuj, bili na raznim tretmanima, uživali u BeFit ručku koji smo sami pripremili te zdravoj večeri koju nam je uz hotelski bazen ponudio sam Primus. Nakon toga uslijedio je posjet Vulkaniji. U slovenskoj općini Grad prije tri milijuna godina aktivirao se zadnji vulkan na području današnje Slovenije. Osim što jedinstveni Vulkanija park nudi razgled kako izgleda tlo nakon erupcije, prikazuje i mnogo zanimljivih stvari o vulkanima i geološkim karakteristikama Zemlje. Dizalo nas spušta “šest tisuća metara ispod zemlje”, a onda nas vlakić vozi kroz “eruptivna područja”.

Neponovljiv doživljaj nakon kojeg je uslijedio posjet Kući strave. House of Horrors jedina je na cijelom Balkanu inspirirana istim kućama po Americi. U njoj likovi iz horor-filmova presreću posjetitelje, ubacuju ih u lijesove, režu motornim pilama, a turisti pod rukama “osjećaju krv”. U Kući strave postoji i soba za mučenje, pa usudite li se ući, zavezat će vam ruke iznad glave, staviti povez na oči i dalje zapravo ne znam što slijedi jer sam uplašena pobjegla već na početku. U budućnosti u njoj će se moći i prespavati, a sobe će također biti strašne. Valja sačekati noć ako ste hrabri. Nakon toga jedva sam dočekala posjet najpoznatijim slovenskim vinarima - P&F Vinskom podrumu. Smješteni su u Ljutomersko-ormoškom vinogorju, raspolažu s 1100 hektara vinograda koji se obrađuju i beru ručno. Na godinu proizvode više od pet milijuna litara, a vina se izvoze u 24 zemlje svijeta, među kojima su Njemačka, Nizozemska, Brazil, SAD, Poljska i Velika Britanija. Lani je na Međunarodnom vinskom ocjenjivanju vinarija Jeruzalem Ormož proglašena za Vinariju godine 2016. Imaju vina i pjenušava vina za svaki okus. Pjenušava vina postaju njihov prodajni hit i vrijedi ih probati. I Taverna Kupljen je poznata po mnogočemu. Umjesto tipičnih slovenskih jela ponudili su nam tatarski biftek od brancina, dimljenog brancina s povrćem i njokama, kao i glavno jelo - brancin pečen u soli. Riba je to iz uzgajališta u Piranu u vlasništu Irene Fonde. Ali to je bio poseban ručak jer inače u taverni možete uživati u tipičnim prleškim jelima i njihovim isto odličnim vinima Kuplje Jeruzalem-Svetinje. Vlasnici Samo i Lidija s ljubavlju nadograđuju sve što je Samov otac napravio.

ve je to blizu granice s Hrvatskom, pa tamo možete uživati u vinu, SPA programima, golfu, dobroj hrani samo na dan ili vikend. Nakon tri prekrasna dana uživanja u raskoši Slovenije i njezine hrane četvrti dan u mene je stala samo kriška kruha i jedna mozzarella. Ponovni posjet jedva čekamo.

Posjeti Miss7.24sata.hr