Rajski tart od marelice: ovaj izvorni francuski recept neće te razočarati

Shutterstock Tart od marelice: Izvorni francuski recept
Vidi originalni članak
  • Ovaj francuski tart idealan je uz kavu ili da se zasladiš na kraju zabave s roštiljem
  • Voćni tart s marelicama popularan je i kod velikih i malih ljubitelja deserta
  • Donosimo ti originalan recept za francuski tart s marelicama 

U potrazi si za brzim receptom za koji ne trebaš potrošiti sate i sate pripreme, a koji će oduševiti tvoje goste? Onda bi svakako trebala probati tart od marelice. Tart donosi francusku kuhinju ravno na tvoj tanjur i pravi je kulinarski užitak. Uz to, spravlja se brzo i bez muke…

Life&style Bijelo vino, metvica, limeta i tonik sastojci su novog osvježavajućeg pića

Tart od marelice: lagani recept

Prhko lisnato tijesto, posluženo sa sočnim komadićima marelice - upravo je to ono što čini dobar tart od marelice. Donosimo ti genijalan recept koji tart od marelice čini laganim i ukusnim. 

Trebat će ti ovi sastojci:

Za kolač

• 1 pakiranje lisnatog tijesta

• 1 žlica griza

• 1 žlica šećera

• 700 g marelica (može svježe, a može i kompot iz limenke)

• 100 g šećera

• 1 žumance

• 1 žlica mlijeka

Za nadjev

• 100 g punomasnog vrhnja

• 2 žumanca

• 1 žličica kukuruznog brašna

• malo šećera

• po želji: pistacije

Sočni i voćni ljetni kolač: Torta s trešnjama, čokoladom i bananom

Priprema

1. Prvo dobro namasti kalup za tart. Zatim u njega stavi lisnato tijesto. Pritisni ga na dnu i na rubovima. Ako je ostalo malo tijesta viška, odreži ga na rubu. Zatim vilicom probodi na nekoliko mjesta po tijestu.

2. Ravnomjerno raspodijeli griz i šećer po tijestu. Izvadi marelice iz limenke i ostavi da se ocijede. Ako koristiš svježe marelice, oguli ih i prereži. Međutim, imaj na umu da nisu baš toliko slatke i sočne kao konzervirana verzija. Polovice marelice rasporedi s prerezanom stranom prema dolje na podlogu za tart.

3. Na marelice raspodijeli ostatak šećera.

4. Razmuti žumanca i mlijeko u maloj posudi. Zatim time prelij gornji dio tijesta. Potom stavi tart u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva te peci oko 15 minuta.

5. Stavi vrhnje, žumanca i kukuruzno brašno u posudu i miješaj žlicom kako bi se stvorila fina smjesa. Izvadi tart iz pećnice. Zatim smjesu ravnomjerno rasporedi po marelicama. Na kraju opet pospi s malo šećera.

6. Stavi tart u pećnicu da se peče još 15 minuta na 200 stupnjeva. Izvadi iz pećnice i uživaj dok je još toplo (bilo bi idealno). Ako želiš, tart možete posuti s nekoliko nasjeckanih pistacija ili drugih orašastih plodova.

Posjeti Miss7.24sata.hr