Rajski tart od marelice: ovaj izvorni francuski recept neće te razočarati
- Ovaj francuski tart idealan je uz kavu ili da se zasladiš na kraju zabave s roštiljem
- Voćni tart s marelicama popularan je i kod velikih i malih ljubitelja deserta
- Donosimo ti originalan recept za francuski tart s marelicama
U potrazi si za brzim receptom za koji ne trebaš potrošiti sate i sate pripreme, a koji će oduševiti tvoje goste? Onda bi svakako trebala probati tart od marelice. Tart donosi francusku kuhinju ravno na tvoj tanjur i pravi je kulinarski užitak. Uz to, spravlja se brzo i bez muke…
Tart od marelice: lagani recept
Prhko lisnato tijesto, posluženo sa sočnim komadićima marelice - upravo je to ono što čini dobar tart od marelice. Donosimo ti genijalan recept koji tart od marelice čini laganim i ukusnim.
Trebat će ti ovi sastojci:
Za kolač
• 1 pakiranje lisnatog tijesta
• 1 žlica griza
• 1 žlica šećera
• 700 g marelica (može svježe, a može i kompot iz limenke)
• 100 g šećera
• 1 žumance
• 1 žlica mlijeka
Za nadjev
• 100 g punomasnog vrhnja
• 2 žumanca
• 1 žličica kukuruznog brašna
• malo šećera
• po želji: pistacije
Sočni i voćni ljetni kolač: Torta s trešnjama, čokoladom i bananom
Priprema
1. Prvo dobro namasti kalup za tart. Zatim u njega stavi lisnato tijesto. Pritisni ga na dnu i na rubovima. Ako je ostalo malo tijesta viška, odreži ga na rubu. Zatim vilicom probodi na nekoliko mjesta po tijestu.
2. Ravnomjerno raspodijeli griz i šećer po tijestu. Izvadi marelice iz limenke i ostavi da se ocijede. Ako koristiš svježe marelice, oguli ih i prereži. Međutim, imaj na umu da nisu baš toliko slatke i sočne kao konzervirana verzija. Polovice marelice rasporedi s prerezanom stranom prema dolje na podlogu za tart.
3. Na marelice raspodijeli ostatak šećera.
4. Razmuti žumanca i mlijeko u maloj posudi. Zatim time prelij gornji dio tijesta. Potom stavi tart u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva te peci oko 15 minuta.
5. Stavi vrhnje, žumanca i kukuruzno brašno u posudu i miješaj žlicom kako bi se stvorila fina smjesa. Izvadi tart iz pećnice. Zatim smjesu ravnomjerno rasporedi po marelicama. Na kraju opet pospi s malo šećera.
6. Stavi tart u pećnicu da se peče još 15 minuta na 200 stupnjeva. Izvadi iz pećnice i uživaj dok je još toplo (bilo bi idealno). Ako želiš, tart možete posuti s nekoliko nasjeckanih pistacija ili drugih orašastih plodova.