Pumpkin spice latte sve više volimo, a ja sam ga pripremila kod kuće: isplati li se?

Josipa Farkaš
Vidi originalni članak
  • Prvi jesenski dani kao stvoreni su za ljenčarenje pod dekicom uz omiljeni film ili seriju te šalicu toplog napitka
  • Tu se uglavnom radi o šalici vruće čokolade ili čaja, a odnedavno i pumpkin spice lattea koji se, kao brojni drugi trendovi iz SAD-a, polako ušuljao i kod nas
  • Tako i sve više kafića u svojoj ponudi ima ovaj napitak, a mnogi ga i sami rade kod kuće. S obzirom na to da na kulinarskoj strani interneta sve vrvi receptima za pumpkin spice latte, nisam mogla odoljeti pa sam se i sama okušala u njegovoj pripremi 

Kada, u prvim danima jeseni, otvorimo TikTok ili Instagram, sve više možemo vidjeti kako naši omiljeni strani influenceri doslovno odbrojavaju dane kada će u ponudu Starbucksa i drugih kafića stići pumpkin spice latte. Ovaj topli napitak s aromama bundeve nevjerojatno je popularan u SAD-u jer njegova pojava označava službeni početak jeseni i, mnogima omiljene, 'spooky sezone', a popularnost mu u posljednje vrijeme počinje rasti i kod nas. Stoga, pumpkin spice latte možemo pronaći u nekoliko kafića u Zagrebu, a sigurna sam kako će uskoro stići i u McDonald's koji ga je u svojoj ponudi imao i prošle godine gdje sam ga prvi put kušala. 

No, kako bilo, kupovni pumpkin spice latte ćemo nakratko ostaviti po strani i posvetiti se malo kompliciranijem zadatku - njegovoj izradi kod kuće. Naime, internet vrvi receptima za samostalnu izradu ovog napitka i bila bi prava šteta ne provjeriti je li bolje skoknuti do obližnjeg kafića ili se malo potruditi i najbolji pumpkin spice latte pripremiti kod kuće. 

Nakon dugotrajnog istraživanja i analiziranja brojnih recepata koji su zapravo, više-manje isti, odlučila sam se za onaj sa stranice Ambitious Kitchen za koji su potrebni ovi sastojci: 

  • 100 ml espressa
  • 200 ml mlijeka po izboru 
  • 3 žlice pirea od bundeve
  • 1 žlica javorovog sirupa ili meda
  • 1 žličica začina za pumpkin spice latte
  • 1 žličica ekstrakta vanilije 
  • Šlag za ukras

Kada je riječ o pripremi, ona je vrlo jednostavna, ali je važno naglasiti kako kod nas nigdje nisam pronašla gotov pire od bundeve tako da sam ga pripremila sama i to na način da sam butternut tikvu (jedinu koju sam uspjela pronaći u dućanu) prerezala po pola i stavila ju peći 30-ak minuta na 200 stupnjeva. Potom sam ju izdubila i vilicom napravila pire. 

Nakon što sam od tikve napravila pire, u šalici sam ga pomiješala s ekstraktom vanilije, žlicom meda i gotovom mješavinom začina koju sam kupila u trgovini začina, a koja se sastoji od cimeta, đumbira, korijandera, muškatnog oraščića, klinčića i macisa. Preko svega toga sam prelila espresso pa mlijeko koje sam prethodno zagrijala i pomoću pjenilice za mlijeko napravila raskošnu pjenu. Sve sam dodatno ukrasila šlagom. 

Dojmovi koje sam stekla nakon pripreme koja je, zbog pečenja bundeve, trajala malo duže, zapravo su vrlo prosječni. Naime, dobila sam ukusan i pomalo neobičan napitak koji ima ono nešto 'cozy' u sebi, ali bundeva, odnosno tikva je ono što se u njemu najmanje, to jest, gotovo uopće, ne osjeti iako je i ova tikva sama po sebi vrlo slatka i aromatična. Ekstrakt vanilije, kava i mješavina začina su ju prilično nadjačali, a u napitku su samo ostali komadići pirea koji stvaraju nepotrebnu teksturu. Ponavljam, napitak uopće nije loš i zanimljiva je zamjena za već ustaljenu vruću čokoladu ili čaj, ali baš se i ne isplati trošiti previše vremena na njegovu pripremu. Eventualno ako želiš izostaviti bundevu. U svakom drugom slučaju, slobodno skokni do obližnjeg kafića i uštedi vrijeme. 

Posjeti Miss7.24sata.hr