Prva žena na Mjesec će kročiti, vjerovali ili ne, noseći Pradino odijelo. Eto kako biti fashion i u svemiru!

Prada Foto: Prada
Vidi originalni članak
  • Odjeća za prvu ženu koja će prošetati mjesečevom površinom je sletjela!
  • Kultna modna kuća Prada sudizajnirala je svemirsko odijelo koje će nositi prva žena koja će sletjeti te napraviti svoje prve korake na površini Mjeseca
  • Prema NASA-i, taj bi se povijesni trenutak mogao dogoditi već u rujnu 2026. godine – i to sa stilom! 

Svemirsko odijelo s Pradinim modnim dizajnom? Premda na prvu zvuči čudno, zašto ne? Naravno da svemirsko odijelo prvenstveno treba biti funkcionalno, ali to ne znači da ne mora biti i lijepo. Tako je novo svemirsko odijelo, dizajnirano za prvu ženu koja će kročiti na Mjesec, predstavljeno na Međunarodnom astronautičkom kongresu u Milanu tijekom prezentacije Prade i njihovog partnera Axiom Space. NASA je odabrala Axiom Space da nadgleda razvoj i isporuku 'Extravehicular Mobility Unit' (tj. svemirsko odijelo) za Artemis III, misiju čiji je glavni cilj prvo slijetanje ljudi na Mjesec od Apolla 17 1972. godine. Axiom Space je zauzvrat pristupio Pradi kako bi im ovaj modni brand pomogao u stvaranju ovog izuzetno bitnog dijela opreme.

„Mi smo pioniri u novoj eri u istraživanju svemira", rekao je Russell Ralston, izvršni potpredsjednik Axiom Spacea. Dodao je: „Prvi put koristimo stručnost iz drugih industrija kako bismo izradili bolje rješenje za svemir."

Osoba koja je Pradi osigurala mjesto u prvom redu u novoj svemirskoj utrci je Lorenzo Bertelli, direktor marketinga Prada Group i voditelj korporativne društvene odgovornosti. Izjavio je: „Partnerstvo s Axiiom Spaceom bilo je putovanje bez presedana. Osobito sam ponosan na naše timove koji su radili na pružanju rješenja po mjeri za povećanje udobnosti i fleksibilnosti astronauta.”
Na slikama koje su predstavljene nema Pradinog logotipa koji bi ukazivao na ulogu talijanske tvrtke u stvaranju svemirskog odijela. 

Ipak, bilo slučajno ili namjerno (a sigurnije je ovo drugo), odijelo ima nekoliko upečatljivih crvenih linija na svojoj inače bijeloj površini. One odražavaju dizajnerski motiv Pradine linije Linea Rossa, koja je prvo razvijena za opremanje jedriličarskog tima America's Cupa, Luna Rossa („Luna Rossa“ je u prijevodu „Crveni Mjesec“).

Prema zajedničkoj izjavi sukreatora svemirskog odijela, njihova je suradnja bila posebno usmjerena na dizajn vanjskog sloja opreme i izradu materijala. Nakon što budu na Mjesecu, odijelo će omogućiti astronautima da „izdrže ekstremne temperature na lunarnom južnom polu i izdrže najniže temperature u trajno zasjenjenim područjima najmanje dva sata. Astronauti će moći izvoditi svemirske šetnje najmanje osam sati.”

Funkcionalnost je glavni prioritet dizajna, ali u priopćenju se kaže da je Prada također pridonijela oblikovanju izgleda zasigurno najprepoznatljivije odjeće u svemiru. Navodi se da su inženjeri Axioma konzultirali talijanske modne stručnjake kako proizvesti odijelo koje bi „vizualno inspiriralo buduće istraživanje svemira". Dodali su: „Pradina stručnost omogućila je napredne tehnologije i inovativne metode šivanja da se premosti jaz između funkcionalnosti i estetski privlačnog bijelog vanjskog sloja."

Moda Izgledom slične, cijenom jako različite: ove Reserved balerinke podsjećaju na poznati Prada model

Ovo širenje Prade izvan naše atmosfere samo je jedan mali korak u cjelokupnom projektu Artemis. Zajedno s partnerima iz privatnog sektora kao što su Axiom, Prada i SpaceX - koji je razvio Human Landing System (HLS) kako bi par astronauta iz Artemide III doveo do Mjeseca i nazad - NASA koristi Artemis za uspostavljanje transportne tehnologije i protokola koji budućim generacijama može omogućiti istraživanje dubokog svemira, pa čak i posjet Marsu.

Bertelli također razmišlja o dugoročnim ciljevima. Rekao je: „Predložili smo Axiomu nove procese tkanja s visokoučinkovitim pređama ili gotovo bešavnom proizvodnjom koji bi mogli postati zanimljiva buduća rješenja koja bi tim za svemirska odijela mogao razmotriti."

Astronauti odabrani za posadu nadolazeće misije tek trebaju biti objavljeni, no NASA je već dala izjavu: „Za dobrobit cijelog čovječanstva, NASA i njezini partneri namjeravaju spustiti prvu ženu i prvu obojenu osobu na površinu Mjeseca u projektu Artemis." Kada to povijesno slijetanje bude ostvareno, ti će astronauti postati prvi koji su hodali po površini Mjeseca od Genea Cernana u prosincu 1972. godine. Ukupno 12 astronauta sletjelo je na Mjesec, svi u kratkom razdoblju – od prvih (Buzza Aldrina i Neila Armstronga 1969.) pa do  posljednje misije Apolla 17 tri i pol godine kasnije. 

Beauty Pradin parfem Paradoxe prošle je godine dosegao kultni status, sad Zara ima odličan dupe

Posjeti Miss7.24sata.hr