Pronašle smo 7 odličnih aplikacija koje te mogu svakog dana učiniti još malo pametnijom

shutterstock Aplikacije koje će te učiniti pametnijom
Vidi originalni članak
  • Inteligencija se može definirati i mjeriti na više načina
  • Donekle je subjektivna i uglavnom konstantna
  • Međutim, možeš raditi na sebi i poboljšati neke intelektualne vještine

Primjerice, možeš poboljšati vještine poput kritičkog mišljenja, logike i znanja o raznim temama. Nekoliko aplikacija može ti pomoći stimulirati i trenirati mozak u tim područjima. Svakodnevnom upotrebom ovih aplikacija možeš steći određeni stupanj „pameti“. Otkrit ćemo ti neke od najboljih aplikacija koje ti mogu pomoći u tome.

1. Deepstash

Ako si ikada željela čitati najinformativniji sadržaj na webu ili saznati više o novim knjigama, Deepstash je prava stvar za tebe. To je društvena platforma na kojoj možeš dijeliti izvatke iz članaka, knjiga ili stvarati vlastiti sadržaj. Sadržaj je podijeljen na psihologiju, podatkovnu znanost, financije, zdravlje i fitness te nekoliko drugih kategorija.

Deepstash predstavlja najsloženije informacije u vrlo sažetom formatu. Odaberi željene teme i aplikacija će za tebe izraditi personalizirani feed. Potom možeš saznati nove informacije brzim čitanjem sažetih kartica umjesto čitanja cijelog članka ili knjige. Možeš ga „spremiti“ i stvoriti svoju osobnu biblioteku znanja ako ti se sviđa određena ideja.

Možeš se odlučiti za pro verziju za ručno odabrane ideje, intuitivne filtere i izvanmrežnu funkcionalnost. 

Preuzimanje: Deepstash za Android | iOS (besplatno, dostupna pretplata)

2. Blinkist

Za čitanje knjiga treba vremena i strpljenja. Međutim, uklapanje navike čitanja u užurbani dnevni raspored može biti prilično izazovno. Blinkist pomaže popuniti tu prazninu nudeći ključna saznanja iz bilo koje knjige u kratkoj 15-minutnoj prezentaciji. Aplikacija stvara 15-minutne isječke (blinkove) ne-fikcijske knjige. Za razliku od Deepstasha, fokusira se samo na ne-fikcijske knjige.

Blinkist uzima audioknjige i e-knjige i kombinira ih. Neke knjige može „pokriti“ u samo osam minuta. U odjeljku za istraživanje aplikacije možeš pronaći knjige na temelju svojih interesa. Ili možeš koristiti traku za pretraživanje ili odabrati svoje omiljene kategorije. Blinkist također sadrži zbirke temeljene na temama. Na primjer, zbirka pod nazivom „This Is The Digital Age“ ima devet ručno odabranih blinkova koji govore o tehnologiji i njezinoj budućnosti.

Međutim, moraš nadograditi aplikaciju na premium verziju kako bi pristupila zbirkama. 

Preuzimanje: Blinkist za Android | iOS (besplatno, dostupna pretplata)

 

Life&style Ovu aplikaciju na mobitelu nikada ne bi smjela koristiti nakon 20 sati, tvrde stručnjaci

3. Elevate

Elevate je nagrađivana aplikacija za trening mozga. Koristi provjerene metode koje će ti pomoći da postaneš bolja u mentalnoj matematici, poboljšaš si pamćenje, vokabular i gramatiku. Aplikacija koristi zabavne igre i aktivnosti za poboljšanje svojih vještina tijekom vremena. Igrački pristup Elevatea održava te motiviranom za dovršavanje više aktivnosti.

Elevate koristi za procjenu vještina ljestvicu nazvanu Elevate Proficiency Quotient (EPQ). Treninzi s vremenom postaju sve teži. U aplikaciji postoji oko 40 mini igara, stoga se vježbe nikada neće ponavljati. Prema neovisnoj studiji Elevatea, korištenje aplikacije može povećati tvoj akademski učinak do 69%.

Možeš iskoristiti sedmodnevno besplatno probno razdoblje kako bi testirala je li Elevate vrijedan tvog vremena. Pro verzija otključava sve mini igre, opsežno izvješće o EPQ-u i nekoliko drugih značajki. Dakle, ako tražiš zabavan način da poboljšaš svoje analitičko razmišljanje i sposobnosti rješavanja problema, ovo je izvrsna opcija.

Preuzimanje: Elevate za Android | iOS (besplatno, dostupna pretplata)

4.TED

TED je neprofitna organizacija koja predstavlja vrlo informativne ideje u obliku kratkih razgovora. Takozvani voditelji misli komprimiraju desetljeća iskustva i znanja u moćne 18-minutne razgovore. Obuhvaćene teme kreću se od znanosti i tehnologije do osobnog rasta i globalnih problema.

Možeš koristiti aplikaciju za učenje o nekoj novoj ideji svaki dan. To ti može drastično pomoći da proširiš sferu svog znanja. Osim detaljnih razgovora, aplikacija ima i namjenski odjeljak za podcaste. Tamo ćeš pronaći podcaste koji se fokusiraju na određene teme. Na primjer, TED ima podcaste usredotočene na zdravlje, dizajn, poslovanje, klimu i druge zanimljive teme.

TED ima sustav odabira kategorija za personalizaciju feeda. Započinješ s odabirom tema koje te zanimaju, a aplikacija popunjava tvoj feed relevantnim razgovorima. Također možeš filtrirati videozapise na temelju trajanja i na oko 100 jezika.

Preuzimanje: TED za Android | iOS (besplatno)

 

Life&style WhatsApp uvodi novu opciju koja će se svidjeti svima koji žele privatnost, hoćeš li je koristiti?

5. CuriosityStream

CuriosityStream je vodeći svjetski servis za streaming dokumentarnih filmova. Dokumentarci su sveobuhvatan obrazovni alat koji ti može pomoći da ti mozak bude oštar. Omogućuju ti da naučiš nove koncepte i poboljšaš dubinu svog znanja. Možeš puno toga naučiti o prirodi, astronomiji, povijesti ili prehrani kroz visokokvalitetne dokumentarne filmove.

Osim brojnih kategorija i naslova, platforma ima i poseban odjeljak za djecu pod nazivom Curiosity KIDS. Također, novi naslovi dodaju se na platformu svaki tjedan. To znači da ti nikada neće ponestati sadržaja za gledanje. Možeš čak i pregledavati emisije po određenim zbirkama.

CuriosityStream jedan je od najboljih alata za vizualno učenje. Uz tisuće 4K dokumentarnih filmova uvijek ćeš imati nešto novo za naučiti.

Preuzimanje: CuriosityStream za Android | iOS (počinje od 2,99 USD mjesečno, tj. oko 20 kuna)

6. Refind

Refind je aplikacija za pisanje članaka koja ti može pomoći da stekneš napredno znanje o bilo kojoj temi. Kao i Deepstash, stvara vrlo osobni feed na temelju tvojih interesa. Prilikom prijave moraš odabrati teme, ocjenjivati linkove i pratiti misli i publikacije. Što više komuniciraš s prijedlozima u aplikaciji, dobit ćeš točniji feed.

Ono što razlikuje ovu aplikaciju od drugih sličnih je kvaliteta sadržaja na platformi. Međutim, Refind ne predstavlja članke u zbrkanom formatu. Umjesto toga te potiče da pročitaš sedam članaka dnevno kako bi postala pametnija u određenoj niši. Ako nemaš vremena za čitanje članka, možeš ih poslušati.

Na primjer, ako te zanima znanost, možeš pratiti i čitati članke NASA-e, MIT Technology Review, TED-a i još mnogo toga. Refind ima jednu od najboljih personalizacija sadržaja. Stoga dobivaš pristup samo onoj vrsti sadržaja koji ti se sviđa.

Preuzimanje: Refind za Android | iOS (besplatno)

7. Uptime

Ako ti je teško čitati dugačke članke i stotine stranica, Uptime je savršena aplikacija za tebe. Sažima knjigu, tečaj ili dokumentarac u „hakove“ koje možeš naučiti u samo pet minuta. Uptime pruža uvide i sažetke svake knjige u formatu priča sličnih Instagramu.
Možeš pristupiti neograničenom broju knjiga, tečajeva, personaliziranog sadržaja i još mnogo toga u premium verziji. Međutim, Uptime će dati najbolje rezultate ako ga koristiš kao komplementarni alat. Nakon što pročitaš knjigu, možeš je ponovno posjetiti na Uptimeu kako bi upamtila lekcije i pouke.

Preuzimanje: Uptime za Android | iOS (besplatno, dostupna pretplata)

Saznaj više, budi pametna

Temelj svladavanja bilo kojeg predmeta ili vještine je stalno učiti više o tome. Kontinuirano učenje i ponovno učenje doista ti mogu pomoći da postaneš pametnija u nekom području. Učenje novih ideja također pomaže pri održavanju mozga aktivnim te razvoju boljeg kritičkog mišljenja. Stoga s ovim aplikacijama možeš dobiti višu razinu intelektualne stimulacije i poboljšati se s vremenom.

Life&style Muškarci misle da su pametniji nego što jesu, a žene se podcjenjuju. Znaš li zašto je to tako?

Posjeti Miss7.24sata.hr