Profesor s Harvarda tvrdi da je čovjek treba pojesti samo 6 prženih krumpirića u jednoj porciji. Neizvedivo?

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Harvardski profesor tvrdi da u obroku treba pojesti samo 6 prženih krumpirića
  • On tvrdi da je krumpir u dubokom ulju škrobna bomba
  • Ljudi na internetu nisu baš najbolje reagirali na profesorov savjet

Prženi krumprići, pomfrit ili french fries... Kako god ih nazivali, obožavamo ih! Tko ne voli hrskave i slasne krumpiriće kao prilog obroku! Međutim, sveučilišni profesor epidemologije i nutricionizma s Harvarda, Eric Rimm, za New York Times izjavio je da su krumpići prženi u dubokom ulju ''škrobna bomba''.  

Rimm je krumpir općenito smjestio na ljestvicu najmanje zdravog povrća, a sve to zbog manjka nutrijenata koji se nalaze u zelenom lisnatom povrću. Dakako, po njemu stvar postane još gora kada krumpiru uklonimo koru u kojoj se čak i nalaze neki dobri nutrijenti, a potom ga pržimo u nekvalitetnom ulju, a kad smo već načinili štetu - zavaljamo ga u sol, vegetu ili neke druge začine s kojima često pretjeramo. Dakle, tvrdi Rimm, krumpir tada definitivno postaje oružje koje radi protiv nas, naše dijete i generalnog zdravstvenog stanja. 

U konačnici, Američki časopis za kliničku prehranu već je lani prenio kako krumpir ima visok glikemijski indeks i povezan je s rizikom od debljanja, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.  Eric Rimm svima je uputio topao profesorski savjet. ''Mislim da bi bilo super kada bismo u obrok dodali salatu i šest prženih krumpirića.'' - rekao je profesor. Koliko god koristan savjet bio, moramo priznati da ne poznajemo osobu koja se zaustavila na samo šest krumpirića. Poznaješ li ti?

Internet je, dakako, poludio. ''Pojest ću samo 6 krumpirića.'' - napisao je jedan korisnik Twittera i stavio sliku jako, jako dugog krumpirića. Ako pojede 6 takvih, definitivno će imati obilan ručak.

S druge strane, neki korisnici napomenuli su kako znaju da pomfrit nije dobar za zdravlje, ali oni naprosto nisu karakteri koji bi se zaustavili na samo 6 komada. Treća strana, pak, bili su oni koji su tražili profesorov kontakt da mu malo ''pojasne kakvo je stanje u stvarnosti''.  

Nismo sigurni koliko će se ideja profesora Rimma primiti. Što ti misliš? Možeš li pojesti samo 6 krumpirića?

 

Posjeti Miss7.24sata.hr