Prijedlog za romantičan izlet: Vrelo Bosne londonske su novine nazvale "najljepšim mjestom na svijetu"

Instagram@ szparagowepowsinogi
Vidi originalni članak
  • Još su londonske novine iz 19. stoljeća Vrelo Bosne opisivale kao najljepše mjesto na svijetu, a ljepota ovog kraja i danas privlači tisuće posjetitelja
  • Budući se nalazi u neposrednoj blizini srca Sarajeva, do Vrela Bosne se može doći bez puno muke automobilom, ali i tramvajem sa Baščaršije
  • Stoljetni drvoredi, brojni mali otočići povezani mostovima preko brojnih manjih potoka, fijakeri, skrovita mjesta i tradicionalni restorani  čine ovu destinaciju savršenom idejom za proljetni izlet

Jugozapadno od grada Sarajeva, ispod obronaka planina Igmana i Bjelašnice, smjestilo se Vrelo Bosne, izvorišni dio ove prekrasne  rijeke koji je jedna od najljepših destinacija u našem susjedstvu i savršena ideja za proljetni izlet. Brojni mali otočići povezani su mostovima preko brojnih manjih potoka i smješteni u raskošnom zelenilu, a zahvaljujući brojnim fijakerima, skrovitim mjestima i tradicionalnim restoranima, u pitanju je vrlo romantična lokacija.

Stari zapisi londonskih novina iz 19. stoljeća ovaj kraj opisuju kao najljepše mjesto na svijetu, sa zrakom koji krijepi, klimom koja očarava, pejzažem koji ulijeva pjesničko raspoloženje i zelenilom koje odmara.

Life&style Proljeće na Kupi: Lađarenje rijekom u predivnom ambijentu i divnoj prirodi savršen su izlet

Na ovim su prostorima na izvorima termalne vode stari Rimljani i Osmanlije nekada gradili kupališta, dok je za vrijeme Austro-Ugarske ovo bio mondeni centar Sarajeva, a i danas se ovdje mogu vidjeti ostaci bogate povijesti. Cijelim se područjem proteže 3,5 kilometra duga šetnica - Velika Aleja, ukrašena stoljetnim drvoredima koji ovdje rastu još od davne 1888., a od 1895. fijakeri su ovdje prevozili posjetioce. Vrelo Bosne je 2006. proglašeno Spomenikom prirode druge kategorije po Međunarodnoj klasifikaciji unije za zaštitu prirode, a svojom ljepotom svake godine privlači na tisuće posjetitelja.

Sami izvor rijeke Bosne koja izvire iz nekoliko impozantnih krških izvora na nadmorskoj visini od 492 metra najljepši je i najposebniji dio, a raskošan biljni i životinjski svijet koji je ovdje pronašao svoj dom samo dodatno doprinosi ljepoti krajolika i umirujućem ugođaju. 

Life&style Divni tirkizni vodopadi i uzbudljivi kanjoni Soče moraju nam biti u vrhu ideja za proljetni izlet

Budući se nalazi u neposrednoj blizini srca Sarajeva, do Vrela Bosne se može doći bez puno muke. U blizini se nalazi partking za automobile koji se naplaćuje, a od Baščaršije se do Ilidže može doći i tramvajem broj 3. Udaljenost od tramavajske stanice na Ilidži do početka aleje je svega 850 metara, a čim se prijeđe pješački most preko rijeke Željeznice, dolazi se do samog početka aleje. Svi zaljubljenici u bicikliranje na samom početku aleje mogu iznajmiti i bicikl te ovaj kraj obići pedalirajući, a cijena ulaznice za posjetitelje iznosi 2,00 KM te 1,00 KM za učenike, studente i umirovljenike, dok je za lokalne stanovnike posjeta besplatna. 

Posjeti Miss7.24sata.hr