Prepoznaješ li ova slavna djela? Odigraj kviz i provjeri svoje znanje o umjetnosti

Profimedia / @salmahayek Instagram
Vidi originalni članak
  • Djela likovne umjetnosti stoljećima su bila i ostala prekrasan ukras na zidu, a umjetnici cijenjeni diljem svijeta zbog svog talenta i sposobnosti preslikavanja vlastitih vizija, mašte i emocija na slikarsko platno
  • U prošlosti, dok nije izumljen fotoaparat, plemićke obitelji su angažirale likovne umjetnike za slikanje portreta na platnu, no vremenom je ta tradicija izgubljena pa u našim domovima radije vješamo slike koje prikazuju prirodu ili apstraktne prikaze
  • Zahvaljujući njihovoj ostavštini, kroz povijest smo upoznali brojne legendarne likovne umjetnike čija likovna djela danas krase najutjecajnije svjetske muzeje, a za tebe smo pripremili kratak kviz u kojem možeš testirati svoje znanje i provjeriti koliko dobro poznaješ neka od najpoznatijih likovnih djela

Poznato nam je da su se tijekom stoljeća mijenjali stilovi vizualnih umjetnosti. Te razlike odražavaju promjene u vjerovanjima i tradicijama kojih su se ljudi pridržavali usporedno s razvojem njihova života. Mijenjali su se i materijali, a to je umjetnicima omogućavalo traganje za novim načinima izražavanja svijeta kojim su okruženi. Djela likovne umjetnosti obično se prikazuju u muzejima ili galerijama, ali mogu biti i u privatnom vlasništvu te su često nedostupna javnosti. 

Prepoznatljive u gotovo svakom kutku svijeta, pojedine slike svojom ljepotom i poviješću nadahnjuju milijune koji ih godišnje posjete u muzejima. Mi smo izdvojili 5 čuvenih remek djela poznatih umjetnika, a tvoj je zadatak odgonetnuti kojim umjetnicima pripadaju.

Kviz

1. Djelo 'Wheat Field with Cypresses' prikazuje polje pšenice s čempresima na jugu Francuske, a riječ je o umjetničkom djelu kojeg slikara?

a) Edvarda Muncha
b) Vincenta Van Gogha
c) Rembrandta van Rijna 
d) Caravaggia

2. Djelo 'The Kiss' prikazuje poljubac muškarca i žene na obali pokrivenoj cvijećem na zlatnoj pozadini i izložena je u Beču, a riječ je o djelu kojeg slikara?

a) Pabla Picassa
b) Salvadora Dalija
c) Pierre-Augustea Renoiresa
d) Gustava Klimta

3. Djelo 'Bridge over a Pond of Water Lilies' prikazuje most iznad jezera s lopočima, a predstavlja simbol ljudskog napora da se poveže s prirodom i pristupi joj. Riječ je o djelu kojeg slikara?

a) Claudea Moneta
b) Georgesa Seurata
c) Johannesa Vermeera
d) Jamesa McNeilla Whistlera

4. Djelo '745 Blobs Grow in Beloved Gardens' u stilu transautomatizma kreirao je 1975. godine koji umjetnik?

a) Pablo Picasso
b) Hundertwasser
c) Diego Rivera
d) Vincent Van Gogh

5. Djelo 'The Birth of Venus' iz 1485. prikazuje Veneru, božicu ljubavi, ljepote i blagostanja koja se rodila iz morske pjene, a riječ je o djelu kojeg slikara?

a) Michelangela
b) Leonarda da Vincija
c) Donatella
d) Sandra Botticellija

Nova FREYWILLE kolekcija  Hommage à Sandro Botticelli 

Brend nakita FREYWILLE u svojim svevremenskim komadima nakita spaja visoku umjetnost s modernom elegancijom. Svaka FREYWILLE kolekcija ističe divljenje umjetnosti, povijesti i velikanima slikarstva, a najnovija kolekcija nakita Hommage à Sandro Botticelli vodi nas u čaroban svijet renesansne mitološke alegorije i remek-djela slavnog talijanskog slikara iz Firence. 

FREYWILLE umjetnici nadahnuće za dizajn pronalaze u Botticellijevoj slici 'Rođenje Venere' koja slavi žensku ljepotu kroz spoj mitologije i poezije.  Bečki majstori na autentičan način oživljavaju Botticellijeve upečatljive dekorativne elemente primjenom složene tehnike finog emajliranja i procesa oslikavanja emajla  u više od 100 koraka minucioznog ručnog rada. Svaki komad nakita iz FREYWILLE kolekcije Hommage à Sandro Botticelli savršena  je umjetnička minijatura koja predstavlja suvremenu interpretaciju istančanog osjećaja za dekorativnu umjetnost  talijanskog majstora alegorije, a  istovremeno odiše elegancijom i gracioznošću dostojnim snažne žene. 

FREYWILLE dizajn The Birth of Venus iz kolekcije Hommage à Sandro Botticelli oduševljava romantičnim motivima  pastelno ružičastih latica ruža dok lebde na povjetarcu u dražesnoj igri s bujnim zelenim lišćem. Pozadina  umirujućih i suptilnih gradacija pastelnih nijansi  od mint zelene do svijetlo plave,  evocira na prekrasan prizor neba i mora.  Prisutnost eterične Venere  osjeća se u lepršavim zlatnim uvojcima kose nošenim vjetrom. Oni ilustriraju izranjanje  božice ljubavi  iz morske pjene, a simboliziraju senzualnost  i božansku prirodu svake žene.  Svaki komad nakita zrači tajanstvenim  čarobnim sjajem jer su dekorativni elementi integrirani s  24-karatnim zlatnim prahom, a kao podsjetnik na to da je i Botticelli koristio zlato u svojem remek-djelu.  

Botticellijevo slavno djelo 'Rođenje Venere' (1485.) smatra se alegorijom  koja veliča oblikovne i intelektualne ideale: Ljepotu, savršenstvo ženskog tijela, povezanu s Dobrotom, sklad Prirode. Prema klasičnoj mitologiji Venera, božica ljubavi, ljepote i blagostanja, rodila se iz morske pjene.  Na latinskom  jeziku  njezino ime znači "ljubav", a  u grčkoj mitologiji  je poznata kao  Afrodita. Botticelli prikazuje Veneru kako  stoji na školjci koja pluta morem, a Zefir, bog vjetrova,  u zagrljaju s povjetarcem Aurom, nastoje ju otpuhati na obalu otoka Kitera. Tamo ju dočekuje jedna od Hora, božica proljeća, te joj pruža ogrtač izvezen  cvjetovima u  koji će se ogrnuti kada dođe na obalu. 

Ljupkost i eteričnost  Venere, Botticelli ostvaruje elegantnim  tijekom linija, a zbog naglašenog nijansiranja boje kože, čini se kao da je ona od mramora. Ruže lepršaju s neba: prema legendi, njihovo podrijetlo podudara se s rođenjem božice ljubavi.  Vjetrom nošena zlatna kosa na desnom ramenu Venere, nije slučajni ukras na slavnom renesansnom djelu. U pitanju je spira mirabilis ili  čudesna spirala, kako ju je kasnije tek  u 17. stoljeću opisao švicarski matematičar Jacob Bernoulli, a koja se često pronalazi u prirodi, u puževoj kućici, školjkama, itd. U Botticellijevu djelu, spirala šapuće u Venerino desno uho  te predstavlja otkrivenje najdubljih tajni o ljubavi i ljepoti.

Your browser doesn’t support HTML5 video

Točni odgovori:

1. b) Vincenta Van Gogha
2. d) Gustava Klimta
3. a) Claudea Moneta
4. b) Hundertwasser
5. d) Sandra Botticellija

Posjeti Miss7.24sata.hr