Prefora kuhinjski trik: Evo kako će uvenula zelena salata opet postati fino hrskava
- Svježa ljetna zelena salata ukusna je jedino ako je lijepo hrskava
- A što ako duže stoji u hladnjaku i listovi su „uvenuli“?
- Onda će ti zasigurno pomoći ovaj jednostavni trik
Zelena salata je najbolja kad je svježa i hrskava. Međutim, kad su listovi lagano uvenuli, to nije razlog da je baciš u smeće. S ovim jednostavnim trikom možeš zelenu salatu ponovno oživjeti te će listovi biti fino hrskavi.
Čarobna riječ glasi: osmoza
Kako bi uvenula salata ponovno bila svježa, jednostavno stavi hladnu vodu u zdjelu te dodaj žlicu šećera. Potom stavi listove salate u slatku vodu da odstoje oko 10 minuta (ne moraš se bojati, kasnije neće biti slatkog okusa!). Ako na taj način želiš „oživjeti“ matovilac, onda koristi toplu vodu te ostavi da salata odstoji oko 30 minuta. Na kraju kratko isperi hladnom vodom.
Zašto funkcionira ovaj trik? Biljne stanice su napunjene vodom te su okružene vodopropusnom membranom – koja je nepropusna za molekule soli i šećera. Kako bi izjednačila razliku u koncentraciji, hladna voda ulazi kroz membranu u unutrašnjost biljne stanice – pa opet postane „kao nova“. Tako listovi zelene salate opet budu fino hrskavi.
Savjet za čuvanje salate
Kako bi izbjegla preuranjeno uvenuće listova zelene salate, važno je pravilno čuvanje. Stavi vlažan kuhinjski papir u vlažnu krpu te omotaj time salatu pa stavi u hladnjak. Još učinkovitije funkcionira trik ako na krpu nakapaš još malo octa ili soka od limuna.