"Pravilo tri dana" pomoći će ti da manje trošiš (i budeš bogatija)

Thinkstock / Spencer Davies
Prazan račun, a plaće ni na vidiku - zvuči poznato? S ovim trikom to se lako može promijeniti…
Vidi originalni članak

Sigurno ti je poznata situacija: s novcem si pri kraju, a do sljedeće je plaće ostalo još puno dana? Trošila si na ovo i ono, na kraju nisi sigurna ni kamo i kako je točno novac iscurio, no u problemima si. No ako je vjerovati istraživanju koje je prošle godine proveo „Greenpeace“ moramo ti reći, da ga je previše otišlo na - krpice. Dakle, to je istraživanje otkrilo da oko 60 posto ispitanih žena u dobi od 18 do 40 godina posjeduje više odjeće nego što uistinu trebaju. 

Globalna šopingmanija 

Pogledaj u svoj ormar i pokušaj izračunati koliko si novaca potrošila na sve krpice, cipele, torbice i sl. OK, možda kupuješ nešto jeftiniju robu, ali u tome i jest, između ostaloga, caka – modne trgovine koje prodaju „niskobudžetnu“ robu, bilježe stalan rast prodaje. Jeftino je, pa mogu onda kupiti i majicu i haljinu i torbicu. Super je, jer to ispadne dva, tri komada – zvuči poznato? Zanimljivo je također da ispitanice koje često koriste društvene mreže kupuju začuđujuće puno. Posljedice takvog ponašanja? Račun je prazan, ormar pun, a ušteđevine nema. 

OPREZ 7 znakova da si ovisna o šopingiranju

U ovom istraživanju otkriveno je da za većinu šopingholičarki kupovina predstavlja mogućnost da se riješe svakodnevnog stresa. Hm, a prazan novčanik pred kraj mjeseca izaziva dodatni stres – tako da je to savršeni začarani krug. 

Pamet umjesto spontanosti 

Kako prekinuti taj vražji krug? Jedna mogućnost je takozvano "pravilo tri dana". Koncept s pomoću kojeg ćemo izbjeći nepotrebnu kupovinu zapravo je vrlo jednostavan: 

1. Stvari koje ti se sviđaju nemoj odmah kupiti, čim na njih naiđeš.

2. Radije otiđi kući i sljedeća tri dana postavljaj si isto pitanje: „Trebam li to doista?!“ 

3. Ako nakon tri dana još uvijek misliš da možeš i trebaš potrošiti teško zarađen novac na svoj predmet žudnje, onda ga slobodno kupi (bez grižnje savjesti). 

ZANIMLJIVO Nikad nemaš love? Ovih 8 navika ti bespotrebno prazni džepove

Nije li to logično? Ovo pravilo uistinu ti može uštedjeti popriličnu svotu novaca. Naime, većina onog što u dućanu poželiš već će nakon nekoliko sati izgledati manje privlačno - zaključit ćeš da su skroz bez veze, da sličnu stvar već imaš, da ti se ni ne sviđa toliko, da nemaš novaca za to... I sve će pasti u zaborav, baš kao i sve one majice, suknje, kape, japanke, narukvice koje ti stoje po ladicama ili u ormaru. 

Posjeti Miss7.24sata.hr