Doris Pinčić: Zašto ovo najviše volim kod muža?

Instagram
Čuli smo za niz istraživanja koji govore o pozitivnim učincima smijeha. Nekima se oko toga vrti životni stil pa tako postoji terapija smijehom, yoga smijeha i slično. Zašto je smijanje esencijalno za nas i naše zdravlje? I zašto baš to poznata voditeljica najviše voli kod svog partnera?
Vidi originalni članak

Još u davnim vremenima, smisao za humor se smatrao vještinom koja dolazi od Bogova. Vjerovalo se da onaj koji nasmijava, ustvari kanalizira božansku energiju i širi ju prostorijom u obliku smijeha. Legenda ili istina - ne znamo, ali ta ideja nam je vjerojatno genetski zapisana jer i dan danas uživamo u društvu duhovitih osoba. Smijanje djeluje terapeutski na nas i pomaže nam da barem na kratko zaboravimo na neplaćene račune, rokove koji nas čekaju i neoprano šareno rublje. Vraća nas u sadašnji trenutak i podsjeća da je život lijep. Smijeh povećava zdravlje, a posebno je važan u međuljudskim odnosima kada je ponekad nužno nasmijati onog drugog kako bi mu uljepšali svakodnevicu. Smijeh je važan i u životu naših poznatih dama. Evo što su nam otkrile.

Doris Pinčić Rogoznica

Otkrila nam je da se često smije sa suprugom: "Smijeh liječi definitivno, pogotovo kad se dijeli. Suprug i ja najviše se smijemo dogodovštinama našeg sina, ali naravno imamo i neke svoje male rituale nakon čašice ili dvije vina kad sve oko nas postaje smiješno". 

Korana Gvozdić

Lijepoj voditeljici humor je također važna stavka u životu, a po reakcijama okoline je primijetila da i ona posjeduje pristojnu dozu duhovitosti. Iz svoje perspektive otkrila nam je zašto cure vole duhovite frajere: "Mislim da si svaka osoba želi partnera s nekom dozom smisla za humor. Humor je kao prsluk za spašavanje, nekad se dobro samo nasloniti na njega i odmoriti se, a nekad te diže iz najtežih životnih situacija. Imati partnera koji ti to može pružiti je svakako dobrodošlo. Na kraju krajeva i znanstvenici su potvrdili kako je duhovitost znak nadprosječne inteligencije, a inteligentan muškarac je seksi muškarac". Korana kaže da je odnos između nje i budućeg supruga Ivana Šarića prožet humorom i da joj nije neobično kada se nekada prepozna u njegovom nastupu. 

Lara Antić

Članica grupe Bang Bang također smijehom uljepšava bračnu svakodnevicu. Priznala je da suprug Hrvoje puno češće nasmijava nju nego ona njega, ali da postoje sitnice kojima se zajedno smiju i koje su samo njihova mala tajna. "Najdraži su mi trenutci u kojima uhvatimo neki detalj, neku neobičnost koju nitko nije primijetio i prasnemo u smijeh... Volim te naše skrivene osmijehe... one trenutke u kojima skužimo da mislimo isto", iskreno nam je rekla Lara. 

A sada ti #smijehombrinionjemu 

Kako bi i ti nasmijala svog partnera, prijatelja, brata ili tatu, dovedi ga 30.11. u Studio Smijeha na zdravi stand up. Osim što ćete se zajedno smijati, muškarac kojeg ćeš dovesti će imati priliku proširiti svijest o muškom zdravlju. Naime, muškarci iznad 40-te ne bi trebali čekati simptome bolesti vezanih uz prostatu da bi obavili pregled kod liječnika pa su miss7 i PLIVA pokrenuli ovu zabavnu, a ujedno i edukativnu akciju #smijehombrinionjemu. Bilo bi dobro kada bi svaki muškarac nakon četrdesete jednom godišnje obavio pregled kod urologa. „Rizik od karcinoma prostate svakako raste s dobi, a budući da se radi o tihoj bolesti koja ne daje specifične početne simptome, bitan je redoviti pregled i praćenje nalaza: PSA - tumorskog markera za rak prostate“, savjetuje urolog Matej Knežević. Na samom eventu će biti prisutna dvojica liječnika pa će muškarci koji se tamo nađu iz prve ruke imati priliku porazgovarati o temama vezanim uz muško zdravlje. Pratite nas svakodnevno od 18. do 26.11.2017. na našem miss7 webu, Facebooku i Instagramu jer će tamo prvih 30 koji u komentaru tagiraju dečka, prijatelja, brata ili bilo koga drugog koga bi vodili na ovu predstavu s temom muškog zdravlja osvojiti 2 ulaznice. Nakon što ostaviš komentar s tagom, javi nam se u inbox sa svojim imenom, prezimenom i brojem mobitela. 

Razgovarali smo i sa stručnjakom, dr. Matejom Kneževićem

Koja je najugroženija skupina muškaraca kada se u obzir uzme dob, genetika i način života. 
Karcinom prostate najčešći je tumor starijih muškaraca u Europi. Rizik svakako raste sa dobi. Također, bitan je i nasljedni faktor: ako srodnik u prvom koljenu (otac ili brat) ima rak prostate, rizik za nastanak je duplo veći. Određeni okolisni faktori mogu povećati sklonost: kronične upale prostate, uv iradijacija, određene dijetarne navike i korištenje alkohola.

Koje su posljedice bolesti raka prostate?
Rak prostate je tiha bolest koja ne daje specifične početne simptome. Zato je bitan redoviti pregled i pratiti nalaz: PSA - tumorskog markera za rak prostate. Rak prostate može se odraziti na zdravlje stvarajući tegobe s mokrenjem (slične stanju koje odgovara benignoj povećanju prostate), a u uznapredovlim slučajevima, koji su izmakli ranoj kontroli, sa bolovima u kostima, što odgovara metastazama.

Jesu li Hrvati po Vašim statistikama dovoljno osvješteni po pitanju redovitih pregleda? 
Hrvati nisu dovoljno osvjesteni ili bolje rečeno, ako su i informirani često s namjerom zaobilaze pregled zbog određenog tabua kojeg pregled urologa i dalje kod nas predstavlja.

Što je to čega se muškarci najviše boje kad je u pitanju pregled kod urologa? 
Muškarci su u strahu jer je urološka problematika u pogledu 'muškog' zdravlja vezana za intimne regije, koja nikome nisu ugodne u pokazivanje. Obično se najviše boje pregleda prostate.

Kako uopće izgleda pregled kod urologa? 
Pregled ovisi o tegobama koje su prisutne. On najčešće može uključivati razgovor o simptomima, a zatim digitorektalni pregled prostate (pregled prostate prstom kroz anus), pregled genitalne regije, testisa, pregled trbuha, te ultrazvuk uroloskih organa. Pregled je obično kratak i bezbolan.

Koliko je pozitivan stav važan? 
Svakako je pozitivan stav pacijenta i doktora ključ svakog lijecenja, a i temelj za dobru komunikaciju i suradnju. Takav stav redovito vodi do boljih ishoda i većeg obostranog zadovoljstva.

Što mislite koliko je smijeh važan muškarcima? 
Čini mi se da su muškarci češće neozbiljniji i skloni stvari riješavati kroz humor i koristiti humor kao obrambeni mehanizam. Smijeh je jako važan svima. 

Obzirom na to da Miss7 i PLIVA podižu kampanju u kojoj pozivaju žene da brinu o svojim muškarcima kako da im one sugeriraju da je jako bitno pregledavati se i koliko često? 
Kako im sugerirati? osjećajno (smijeh) Koliko god muškarci bili čvrsti u svakodnevnim situacijama, često ta macho maska padne na ulazu u ordinaciju. Zato je bitna podrška, pa su čest prizor u našim čekaonicama supruge koje su tu za svoje muškarce. 

Posjeti Miss7.24sata.hr