Poštuj ovih deset zapovijedi protiv kaosa u kući i bit ćeš zasigurno sretnija

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • S pomoću ovih deset zapovijedi protiv kaosa će ti pospremanje i održavanje reda biti puno lakše – a nered nema šanse! 
  • Postoje predmeti koje ne trebamo, ali se jednostavno ne želimo odvojiti od njih. Što napraviti s njima?
  • Bitna stvar je treniranje rutine koja će ti dugoročno donijeti manje nereda i posla oko pospremanja

Komoda u hodniku, kauč u dnevnoj sobi, kuhinjska ploča – sve su to mjesta koja kao da nas zovu da tamo odlažemo razne stvari. Stolica u dnevnoj sobi savršeno je mjesto za ostavljanje odjeće, a u hodniku se sakupljaju cipele. Međutim, stan u kojem puno stvari leži naokolo brzo počne djelovati usko i zbijeno. I ovdje vrijedi pravilo „da je manje-više“ – pogledaj deset zapovijedi za fino pospremljeni stan. 

1. Nemoj živjeti preko realnih mogućnosti 

Dobar početak je prihvaćanje realnosti, odnosno koliko je doista velik tvoj stan, te da to određuje koliko stvari možeš imati. Ako imaš malo kvadrata, onda je dobro imati malo stvari. 

via GIPHY

2. Čišćenje

Dijeta za vlastita četiri zida: kad si zadnji puta odvojila nepotrebne stvari? Zadaj si dva fiksna termina godišnje za veliko čišćenje. Nakon toga ćeš se osjećati slobodnije u stanu. 

3. Čini dobro 

Kod velikog čišćenja ćeš sigurno pronaći neko dobro očuvano „blago“ na koje si već zaboravila. Potom se pitaj: „Jesam li nosila prošle godine ovaj ogrtač? Hoću li ovu knjigu još jednom pročitati? Trebaju li moja djeca tu igračku?“ Knjigama i igračkama će se veseliti vrtići ili škole. A za druge dobro očuvane stvari uvijek postoje prijatelji ili netko kome je to potrebnije nego tebi. 

4. Ostava 

Postoje predmeti koje ne trebamo, ali se jednostavno ne želimo odvojiti od njih. Omiljeni komad odjeće, cipele koje nose toliko sjećanja ili vaza od bake – ali, ni jedno od toga više ti ne pristaje. Te stvari čuvaj u zatvorenim komodama i ormarima. Tako će biti nevidljive i neće smetati. Plastične kutije su također OK varijanta za čuvanje takvih stvari – dobro ih zapakiraj te stavi u podrum ili na tavan. 

via GIPHY

5. Ladica za điđe-baje 

Škarice, otvarač za boce, upaljači, salvete – sve te stvari gotovo svakodnevno trebamo, a one leže naokolo. Odredi u kuhinji jednu ladicu za „điđe-baje“ i stavi u nju sve takve predmete. 

6. Pospremanje nakon korištenja

Ako ne pospremiš odmah stvari koje si koristila, nastat će veliki kaos. Logično – nakon korištenja odmah pospremi sve na svoje mjesto…

7. Pravo mjesto 

Dodatno na točku 6: stvari neka budu pospremljene u blizini mjesta gdje ih koristiš. Onda će ti pospremanje biti lakše. 

MODA Pronašli smo "it" komad sezone idealan za krizme, maturalne večeri i vjenčanja!

8. Rutina 

Primjerice: kad dođeš kući, stavi ključeve na svoje mjesto, objesi jaknu na vješalicu, a cipele stavi u ormarić za cipele. Tako će hodnik izgledati pospremljeno – a nisi ništa posebno napravila. 

via GIPHY

9. Dobro razmisli 

Na putu do stana vidjela si fenomenalne čizme, a u izlogu trgovine namještaja lijepi kauč? Naravno da si ponekad trebamo i smijemo nešto priuštiti. Međutim, dobro razmisli trebaš li doista te stvari – ili ćeš novac radije potrošiti na večeru s prijateljima, odlazak u kazalište ili ćeš ga čuvati za sljedeći vikend. 

10. Neuspjeh 

Nitko nije savršen – tako je i sa situacijom u vlastita četiri zida. Nemoj se živcirati ako s vremena na vrijeme izbije kaos – za nekoliko sati možeš sve vratiti u red. 

Posjeti Miss7.24sata.hr