Postani kraljica roštilja s ova 4 recepta
Ljeto, ali i rana jesen pravo su vrijeme za roštiljanje. Ali nakon trećeg roštilja (a bilo ih je i više ovoga ljeta) od uvijek istih priloga, grah salate i paradajza ti je već muka. Pronašli smo nekoliko recepata s kojima ćeš oduševiti prijatelje na sljedećem (možda i posljednjem ovogodišnjem) roštilju! Mali bonus: ovi ukusni prilozi posebno će se svidjeti vegetarijancima koji će konačno uz mesojede moći guštati u nečemu izuzetnom.
1. Kukuruzni klip u tijestu od pizze
Vrlo ukusno, možeš napraviti s pršutom ili bez njega, na vegetarijanski način!
Evo što ti treba:
400 g tijesta za pizzu (možeš ga kupiti u pekari, većim dućanima ili zamijesiti)
10 kuhanih kukuruza
20 kriški slanine
80 g sira (npr. goude)
1 češnjak (prešan i oguljen)
5 žlica maslinovog ulja
pola šake nasjeckanog peršina
pola iscijeđenog limuna (naribati i koru)
sol, papar
Zagrij pećnicu na 170° C. Za marinadu pomiješaj sve sastojke te zatim kušaj. Napravljeno tijesto za pizzu razvaljaj te ga izreži u 10 dugih traka. Tijesto omotaj oko kukuruza i slanine te zatim stavi na pladanj za pečenje. Pređi preko toga maslinovim uljem ( ili možeš maslacem ) i pospi sirom. Vegetarijanci mogu izostaviti slaninu. Stavi prilog u pećnicu i peci oko 20 minuta na 170°C.
2. Pizza kolutići s kozjim sirom
Za oko 12 kolutića će ti biti potrebno:
400 g tijesta za pizzu
125 g svježeg kozjeg sira
pola žlice kumina
100 g blagih nasjeckanih feferona
100 g sušenih izrezanih rajčica
nekoliko listova mente
sol, papar
1 jaje
crni sezam
Zagrij pećnicu na 200°C. Pomiješaj kozji sir sa soli i paprom. Sir zatim stavi na napravljeno tijesto za pizzu, ali pripazi da ne stavljaš na vrh tijesta (2 cm ostavi prazna. Feferone, rajčice i mentu stavi na smjesu. Zatim omotaj tijesto, pređi jajem preko njega i sa svih strana pospi sezamom. Tijesto nareži na kriške (oko 3 cm). Peci u pećnici na 200°C oko 20 minuta.
3. Chilli poppers
Ako voliš ljutu hranu, onda je ovaj recept savršen za tebe. Sirom ublažuješ ljuti čili i daješ im osvježavajuću notu.
Za 26 čili poppersa ti je potrebno:
400 g tijesta za pizzu
175 g svježeg sira
2 prešana češnjaka
malo nasjeckanog čilija, peršina i ružmarina
sol
12 mini paprika (prepolovljenih)
13 kriški slanine
Zagrij pećnicu na 200°C. Dobro pomiješaj svježi sir, češnjak, čili, ružmarin, peršin i sol. Paprike napuni smjesom i omotaj ih slaninom. Napravljeno tijesto za pizzu izreži u 26 traka. Tijesto omotaj oko paprike te sve zatim stavi u pećnicu i peci na 200°C oko 20 minuta.
4. Mediteranske empanade
Svi znamo da Talijani imaju odličnu hranu i recepte. Sada možeš i ti svoje prijatelje i bližnje iznenaditi ovim odličnim talijanskim receptom.
Za 6 empanada ti je potrebno:
400 g tijesta za pizzu
2 luka izrezanih u prstenove
1 češnjak
150 g narezanih gljiva
1 tikvica
2 žlice maslinovog ulja
175 g svježeg sira
jedna hrpa vlasca
40 g nasjeckanih sjemenki bundeva
Sol, papar
Zagrij pećnicu na 180°C. Luk, češnjak, gljive i tikve zapeći na maslinovom ulju. Povrće pomiješaj sa sirom i vlascem te posoli i popapri. Tijesto izreži na 6 dijelova. Smjesu stavi na sredinu svakog dijela te zatim omotaj i čvrsto pritisni rubove. Pospi vodom i nasjeckanim sjemenkama bundeve. U pećnici peći na 200°C oko 20 minuta.
U slast i uživaj posljednjim toplim danima!