Pokušavaš dresirati svog psa? Onda će te zanimati koji je najlakši i najbolji način

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Psa treba odgajati pozitivnom motivacijom no kojom točno: pohvalama, tepanjem, glađenjem, hranom, igrom, šetnjom?
  • Fizičko kažnjavanje ima cijeli niz loših posljedica i nikad ga ne bi trebalo koristiti
  • Pročitaj kakvu moć ima slastan zalogajčić nad tvojim psom...

Misliš da će te pas slušati samo zato što te voli? I zato što si mu ti vlasnik i voliš ga još i više? Ok, budimo realni. Ako imaš psa, vjerujatno da si odavno shvatila da na to ne možeš računati. Psa treba odgojiti i socijalizirati (dresura nije najbolja riječ), a s tim  se svaki vlasnik nosi kako zna i umije. U svakom slučaju, nadamo se da je svima jasno da se psa nikako ne smije fizički kažnjavati. Pozitivna motivacija je je jedina dobra metoda, no što je to točno: pohvale, tepanje, glađenje, hrana, igra, šetnja?

Zanimljivo Pogledaj što je dobila Lana Klingor i kako je reagirala na misterioznu poruku

Ako pozitivno ponašanje svog psa nagrađuješ slasnim zalogajima na dobrom si putu. Neki treneri jednako vrijednim smatraju i igru sa psom (a i lakše je uvijek imati uz sebe lopticu nego narezane hrenovke), ali sve više istraživanja pokazuje da je najlakši i najbrži način postizanja poslušnosti - fini komadić hrane.

Samo ti pričaj...

Tako je studija na Odjelu za znanost o životinjama sveučilišta Virginia Tech usporedila nagrađivanje hranom s nagrađivanjem pohvalama i tapšanjem. Psi su jasno pokazali što im se više sviđa. Više su radili i brže reagirali na hranu nego na socijalnu interakciju. Psi vole biti s nama, ali naše tepanje im ne znači mnogo: istraživanje je pokazalo da će ostati uz osobu koja ih pohvaljuje jednako dugo kao i uz onu koja ih ignorira!

Mnogi treneri zagovaraju i nagrađivanje igrom i to je priznata i vrlo korisna metoda, posebno za nagrađivanje ponašanja koje je već naučeno, ali je kompliciranija i duže traje. Za "obične ljude" koji uče psa osnovnim komandama i ponašanjima hrana je najlakši način koji najbrže daje rezultate. 

Pasologija Ovo je 12 najodanijih pasmina pasa na svijetu - sve bi dali za svog čovjeka

Pas koji se boji vlasnika

Kažnjavanje, s druge strane, ima mnogo loših posljedica - strah, tjeskoba, stres, a pas na sve to može reagirati agresijom. Također, fizičko kažnjavanje narušava vezu čovjeka i psa. Jedna je studija pokazala kako psi koji su trenirani na taj način mnogo rijeđe gledaju u svog vlasnika od onih treniranih pozitivnom metodom, a to je upravo suprotno od onog što želimo postići - usmjeriti psa na sebe. Grubog vlasnika će povezati s lošim stvarima i počet ga se bojati.

Tri jednostavna pravila

Hrana kao nagrada pak ima dobre "nuspojave" - ako je tvoj pas plašljiv, korištenje hrane u treningu je posebno dobro jer stvara pozitivne asocijacije na osobu koja hranu daje - pseća ljubav ide kroz želudac. Na neke stvari treba ipak pripaziti: ako je sit, pas neće dobro "raditi" na hranu zato ne bi smio jesti barem 8 prije treninga. Drugo, pazi da ga ne udebljaš - ako dio hrane dobiva dok ga učiš nešto, toliko mu manje daj u obroku. Zalogajčići-nagrade mogu zamijeniti čak i cijeli jedan obrok u danu, ako puno radiš s njim. I treće, za nagrade se obično koriste malo finiji zalogajčići od suhe hrane koju inače dobiva, poslastice za pse, a, vjeruj nam, bit će još zahvalniji na komadićima mesa ili sira, hrenovaka. S ovim potonjim ipak ne pretjeruj. To je ljudska hrana puna soli i drugih stvari koje nisu za pse zdrave.

Posjeti Miss7.24sata.hr