Počinje najveće događanje u Hrvatskoj posvećeno dizajnu

Privatno
U susret drugom Tjednu dizajna koji se odvija u zagrebačkoj Laubi od 8. do 16. svibnja, popričali smo direktorom ovog događanja, Danielom Tomičićem. Osim ljubiteljima produkt dizajna, spomenuto će događanje biti zanimljivo i onim modnim, budući da se ove godine održavaju čak tri modne revije koje će predstaviti mlade hrvatske dizajnere odjeće i nakita. Osim mode i dizajna, tu je i popratni program u vidu DJ-a i projekcija filmova, a što općenito na temu dizajna i ovog zanimljivog događanja Daniel ima za reći - pročitajte u intervju koji slijedi.
Vidi originalni članak

Što je Tjedan dizajna (#tdzg)  za one koji još to ne znaju?

Tjedan dizajna (#tdzg) najveće je događanje u Hrvatskoj posvećeno dizajnu. Predstavlja najbolje dizajnere kroz izložbe, predavanja, panele i radionice. Ove je godine fokus na Izložbi hrvatskog namještaja koju organiziramo u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom.

Kako se Tjedan dizajna Zagreb (#tdzg) uspio renomirati kao najveće događanje u Hrvatskoj posvećeno dizajnu u samo dvije godine?

Scuderia Zagreb organizira događanja posvećena dizajnu od 2009. Započeli smo s Auto(r)om, najvećom konferencijom o dizajnu automobila u Europi, a od 2013. organiziramo Produkteku, B2B platformu produkt dizajna. Tjedan dizajna za nas predstavlja prirodni rast. Diljem svijeta Tjedan dizajna je uobičajena forma predstavljanja, očito su i u Hrvatskoj sazreli preduvjeti da se organizira takvo događanje i mi smo pogodili pravi trenutak.

Kako dizajn oblikuje materijalnu kulturu, svakodnevni život i naš svijet kao potrošača?

Uloga dizajna je ogromna. Svi predmeti oko nas su dizajnirani, civilizacija u kojoj živimo bazirana je na dizajnu, u dobrom i lošem smislu. Dizajn rješava probleme, čini život jednostavnijim, sigurnijim, kvalitetnijim u cjelini. S druge strane, dizajnom se manipulira u svrhu stvaranja potrošačke groznice koja dovodi do dužničkog ropstva.

Na koji način dizajn utječe na razvijanje vizualne kulture i osnovnih estetskih osjetila i sudova?

Našim svijetom dominira vizualna kultura, a ona je danas gotovo sinonim za dizajn. Umjetnost je još uvijek na margini, a dizajn u središtu pažnje razvijenih društava. Brendovi diktiraju estetiku, a oni svoju srž baziraju upravo na dizajnu.

Kako je koncipiran program ovogodišnjeg tjedna dizajna?

Imamo dvije velike izložbe - Izložba hrvatskog namještaja u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i #tdzg Expo koji predstavlja sve hrvatske fakultete s programom iz područja dizajna i individualne izlagače. Svaki dan imamo jedno središnje događanje i niz manjih predavanja, panela i radionica. Dan završavamo druženjem uz projekcije filmova i DJ-ima.

Koja su prateća događanja koja će se održati?

Osim programa dobro poznatih od ranije, kao što su Auto(r), Produkteka, Behance Portfolio Reviews, Aks me Anything, UX Meetup, modne revije. Organiziramo i nova događanja od kojih su najvažniji KIKI - konferencija kreativnih industrija, Connector3D - 3D i VFX konferencija te DIDI - dani društvenih inovacija.

Koje su novosti ovogodišnjeg Tjedna dizajna?

Narasli smo. Pokrivamo više različitih područja dizajna, trajemo duže nego lani, imamo dvostruko više predavača i izlagača i tri puta više izlagačkog prostora.

Što općenito možemo očekivati na ovom Tjednu dizajna?

Očekujte puno dizajna, cool ljudi i zabave. Atmosfera je opuštena, možete vidjeti najbolji dizajn u Hrvatskoj i upoznati najbolje dizajnere. Ponesite porfolio i vizitke, pokrenite nove projekte, pronađite rješenja i napunite baterije. Tjedan dizajna vraća nadu u dizajn i život.

Više slika pogledaj u galeriji...

Posjeti Miss7.24sata.hr