Pitali smo cure: Koliko novaca treba odvojiti za djevojačku i je li kumi ipak sve to malo financijski prezahtjevno?

instagram @janko_popovic_volaric
Vidi originalni članak
  • Uskoro se udaje tvoja najbolja prijateljica i ti si pristala biti kuma, ali zapravo nisi bila ni svjesna da je djevojačka zabava jedna od najvažnijih obveza kume 
  • Sve više ti je pitanja u glavi. Kako? Gdje? Kada? KOLIKO? 
  • Pitali smo žene što misle o novom trendu organiziranja 'ludih' djevojačkih zabava i koliko ih to financijski opterećuje

U posljednje vrijeme sve više djevojaka koje su pristale biti vjenčane kume imaju problema s tim kako organizirati djevojačku. Neke smatraju da trebaju pratiti trendove, pa najčešće kume zakupljuju vile sa bazenima za vikend proslavu. Biti kuma je nešto veoma posebno, napraviti nešto drugačije za djevojačku je izazov, a biti najbolja u onome što radiš je cilj. Da bi tvoja kuma bila sretna i zadovoljna bitno je da je veoma dobro poznaješ, da znaš kako razmišlja, da znaš njezine želje, ali i da ti i gošće, koje najčešće s tobom dijele trošak, možete to financijski podnijeti. Zanimalo nas je kako djevojke koje su prošle to iskustvo razmišljaju i kako su one odradile svoju misiju. 

1.  Matea Jurišić, administrativni referent (24)

"Biti vjenčana kuma je lijepo. Meni osobno puno znači da mi netko da tu čast da na njezin najvažniji dan u životu baš ja stojim pored nje. Uostalom, to je idealna prilika da s nekim za koga nisi krvno vezan stekneš jednu drugu vrstu veze koja, isto kao i krvna, traje za cijeli život. Što se djevojačke tiče, moja kuma je bila u srednjem stupnju trudnoće pa nismo radile nikakav veliki party, okupilo se nas nekoliko, njezine najbolje prijateljice i ja, i otišle smo na večeru u restoran. To je bila sasvim pristojna cijena, ništa preskupo, račun je bio oko 5000 kuna. Mislim da je to kako će netko proslaviti djevojačku stvar osobnog izbora i toga kolikim budžetom se raspolaže. Meni osobno je Ok varijanta da se ide u vilu sa bazenom, a da ima dobrih solucija i za manje novaca, ima sigurno. Kažem još jednom, sve ovisi o osobnim afinitetima."

2. Lana Blažević, mag. sanitarnog inžinjerstva (26)

"Prekrasan osjećaj je biti vjenčana kuma, posebno ako si kuma osobi s kojom si provela pola svoga života! Za djevojačku se potroši dosta novaca, ali moje je iskustvo da u financiranju sudjeluju sve cure koje će biti na djevojačkoj pa se financijski bolje to podnese. Mi smo za djevojačku izdvojile 2000 kuna jer nas nije bilo puno i bile smo u Crikvenici. Kupale smo se, pile i poslje u apartmanu nastavile slavlje do ranih jutarnjih sati. Mislim da je već zastario trend proslave djevojačke večeri u vilama s bazenom. Po mom mišljenju sve češće se mladenke i kume odluče za neko grupno putovanje, a sada je li za to potrebno više ili manje novaca, o tome bi se dalo raspravljati."

Vichy Broj tvojih Facebook prijatelja nešto važno govori o tvojim prijateljstvima u stvarnom životu

3. Ines Petrović, medicinska sestra (27)

"Biti vjenčana kuma je jedna od najprestižnijih titula, osobito ako se radi o prijateljici koju poznaješ cijeli život i na koju možeš računati u svakom trenutku jer mislim da je to i bit kumstva. Da, uz to idu i organizacije djevojačke i opterećenost financijskim stvarima... Istina je da si danas volimo priuštiti kakav luksuz za sebe i da svi zamišljamo vjenčanje i djevojačku iz snova. Današnji trendovi su podignuli jako ljestvicu, ranije je to bila proslava u kućnoj atmosferi, danas se sve više prakticiraju što raskošnije proslave koje iziskuju dosta novca. Ja sam djevojačku prijateljici organizirala na imanju u jednoj starinskoj kućici sa tamburašima, hranom, pićem i njoj svim dragim prijateljicama. Na to sam potrošila dosta novaca, negdje oko 10 tisuća kuna. Bilo nas je dosta, ali smo se i dobro zabavile. Ja smatram da se jednom udaješ, pa da to onda treba biti nezaboravno. A što se vila tiče, smatram da se djevojačke mogu napraviti na puno boljim lokacijama poput vikendica, vatrogasnih domova ili možda otići na neko putovanje."

4. Nensi Kereš, menadžerica marketinga i komunikacija (23)

"Pa iskreno, predivno je biti vjenčana kuma. Prvenstveno zato kako god i zašto se posvađate, nikad se nećete moći razdvojiti jer vas veže kumstvo. Ja sam bila kuma svojoj najboljoj prijateljici Sabini s kojom sam oduvijek bila nerazdvojna. Pa na djevojačku iskreno nisam puno potrošila jer smo se dogovorile da ne uzimamo nikakve luksuzne stvari. Nakupovale smo balone koje su bile napuhane helijem, kupile smo cugu, hranu, slamčice u obliku pimpeka iz zezancije, suknjice, tortu, zapravo okvirno je možda potrošeno 1300 kuna. Nas nije bilo previše, bilo nas je pet. Djevojačka je bila u kući njezinog muža. Iskreno, predivno je provesti djevojačko večer u vili zbog ambijenta i dobrih fotki, ali to je bačeni novac jer te "urbane vile" su jako skupe. U svakom slučaju uvijek se može iznajmiti neki restoran i pozvati striper, bit će zabavnije nego u nekakvoj vili. Šta imamo od vile?! - to je zapravo moje pitanje. Između ostalog nije bitno gdje smo, nego je bitno kakvo je društvo i da bude dobra zabava i cuga."

5. Nikolina Gajić, frizerka (22)

"Biti vjenčana kuma po meni je jako lijepo iskustvo zato što je to nešto što obilježava prijateljstvo i spaja ljudski odnos do kraja života, šta god da se dogodi. Bila sam vjenčana kuma još u srednjoj školi, pa nisam baš imala previše novaca jer nisam zarađivala. Moje mišljenje je da ako uzimaš nekoga za kumu i ako si nekome kuma nije bit u novcima, već u tome da ti je stalo do te osobe. Curu kojoj sam bila kuma odvela sam vani i tamo smo se dobro zabavile. Nije sve u vilama sa bazenima, ako imaš dobro društvo i da si na livadi, super će se zabaviti. Nažalost, danas je sve svedeno na slavu i pokazivanje i ako nemaš, odmah ne odgovaraš društvu današnjeg standarda, što je po meni jako tužno i žalosno."

 

 

Posjeti Miss7.24sata.hr