"Perforacije" - festival za ljubitelje eksperimentalne umjetnosti

Privatno
Sudeći po broju događanja, ovo ljeto nosi mnoštvo prilika da pogledate odličnu predstavu ili performans. Ljetnu kulturnu sezonu, pogotovo za one koji vole eksperimentalniji pristup kulturi, su otvorile i još jedne Perforacije.
Vidi originalni članak

Za one koji ne znaju, radi se o međunarodnom festivalu usmjerenom na umjetnike iz Hrvatske i susjednih zemalja, čije se izvedbe temelje na plesnom, kazališnom i likovnom izrazu te prijelaznim i graničnim područjima i disciplinama.

I dok je festival već otvoren u Rijeci i Splitu, zagrebački dio programa započinje danas, u četvrtak 25. lipnja i traje do ponedjeljka 29. lipnja. Na temu festivala popričala smo s Zvonimirom Dobrovićem, umjetničkim direktorom festivala.

Koje su ovo Perforacije po redu i koliko se ova sezona možda razlikuje od prijašnjih?

Iako nam ponekad djeluje kao da smo ih jučer pokrenuli, Perforacije ove godine doživljavaju već svoje sedmo izdanje. Tijekom tih sedam godina festival je razvio i nekoliko vlastitih brendova koji doživljavaju i međunarodna izdanja – popularnu Noć performansa i Invazivnu večeru, a uz te tradicionalne programe, festival uvijek istražuje nove načine na koji može biti platformom podrške za domaće izvedbene umjetnike, što je osnovan razlog iz kojeg smo Perforacije i pokrenuli. Festivalska podrška seže od koprodukcijskih do rezidencijalnih programa za plesne umjetnike, te se po ovogodišnjem programu može vidjeti da su Perforacije aktivnostima snažno ušle u prostor suvremenog plesa, što je praksa koja će se nastaviti i pojačati sljedećih godina.

Kakvom profilu publike su namijenjene Perforacije?

Rekao bih da su Perforacije usmjerene na raznovrsnu publiku, s obzirom da je program festivala usmjeren na autorski rad, eksperimentiranje i propitivanje raznih modela postavljanja izvedbe na scenu. Uz suvremeni ples, bitan je segment programa već spomenuti performans pa i gastronomija i ostali inovativni načini problematiziranja ekologije kroz kulturu i umjetnost. S obzirom na razvijanje modela interakcije s publikom koje provodimo kroz europski projekt BeSpectactive s deset drugih organizacije iz čitave Europe, festivalski sadržaj je zanimljiv i profesionalcima s područja izvedbenih umjetnosti – od kuratora do samih koreografa i plesnih umjetnika.

Kako bi objasnili koncept ovog događanja onima koji ga još nisu imali priliku posjetiti?

Perforacije su prije svega festivalska forma, prepoznatljiva posjetiteljima sličnih događanja, no uz festivalske datume imamo i kontinuiran cjelogodišnji program – od inozemnih gostovanja do spomenutih rezidencijalnih boravaka. Sam festival nudi širok raspon izvedbenih sadržaja – od instalacija do plesa, performansa i kazališta.

Koje predstave, projekte, performanse biste istaknuli na ovogodišnjem izdanju Perforacija?

Festivalski program je zaista prepun događanja, a među njima se ističu premijerne predstave Ine Sladić, Brune Isakovića, Damira Bartola Indoša i Tanje Vrvilo, BADco. te Martine Nevistić. Posebno bih najavio i interaktivnu instalaciju Kate McKintosh "Radni stol" kojom otvaramo festival u SC-u, a koja se može razgledati sljedećih nekoliko dana. Kao i uvijek, Noć performansa će biti ispunjena odličnim performansima i dobrim druženjem.

Postoji li u Hrvatskoj išta slično ovom događanju i imamo li dovoljno ovakvih događanja na našim prostorima?

Festivali na nezavisnoj sceni su izrazito bitan faktor za vitalnost hrvatske izvedbene scene i tu se Perforacije nastavljaju na vrijedan trud naših kolega iz drugih festivala. Ono što naš festival donosi kao svojevrsnu dodanu vrijednost jest ta platforma podrške koja se realizira van institucionalnog okvira, a nudi promociju, produkciju i rezidencijalni program uz umjetničko savjetovanje. Također, od nemale je važnosti što s obzirom na uključenost u dva europska projekta s preko 20 organizacija diljem Europe te suradnjama s nizom drugih organizacija i festivala iz čitavog svijeta, Perforacije otvaraju domaćim umjetnicima mogućnost predstavljanja inozemnoj publici i producentima.

Program ovogodišnjih Perforacija pogledajte ovdje.

O samim predstavama/performansima/izložbama pročitajte ovdje

Više slika pogledaj u galeriji...

Posjeti Miss7.24sata.hr