Pekarica omiljene zagrebačke pekarnice: Dijelili smo kruh uplašenim ljudima, a korona mi je odgodila vjenčanje
- U ovim izazovnim vremenima divili smo se ženama koje su svakodnevno izlagale riziku svoje, i zdravlje čitave obitelji kako bi nama i dalje bile dostupne usluge neophodne za funkcioniranje života. One su junakinje koje često uzimamo zdravo za gotovo...
- Donosimo njihove priče kako bismo im zahvalili i inspirirali sve druge da mogu biti junaci. Pekarica i slastičarka Martina je jedna od njih...
- Pandemija koronavirusa nije joj samo donijela promjene na poslovnom planu i izmijenila njezinu svakodnevicu, već je bila primorana i odgoditi vlastito vjenčanje
- Njezino radno mjesto prva je majstorska pekarna u Zagrebu, a unatoč nezavidnom položaju na tržištu, spremno su dijelili svoje proizvode sugrađanima koji su se našli u nezavidnoj situaciji
Brojnim ljubiteljima kvalitetnih pekarskih proizvoda omiljena je zagrebačka adresa pekarnica Korica. Riječ je o prvoj majstorskoj (craft) pekarnici koju je 2017. godine pokrenula poduzetnica Ivana Urem Marohnić. No, osim vlasnice i glavna kreativna snaga u proizvodnji je jedna žena. Riječ je o pekarici i slastičarki Martini Večerić koja je voditeljica "kuhinje" iz koje svakodnevno izlaze ukusne pekarske delicije.
U jeku pandemije, korona virus je uvelike transformirao izvršavanje određenih poslova, a Martina nam je otkrila kako je to izgledalo na njezinom radnom mjestu. "Kuhinja uvijek zahtjeva redovito čišćenje, dezinfekciju radnih površina i alata više puta dnevno, nošenje rukavica i konstantno pranje ruku. Jedina veća promjena koju smo napravili jest da smo se podijelili u dva tima kako bismo zadržali mogućnost što dužeg rada u slučaju da se netko od nas razboli." - istaknula je.
Timovi su se mijenjali na tjednoj bazi, a njezin tadašnji radni dan nije se uvelike razlikovao od onog uobičajenog. Ipak, priznala je kako joj je posebno nedostajala jedna stvar. "Radni dan mi je naizgled normalan, ali nedostaje mi drugi dio kolega, kao i žamor i vreva iz prodajnog prostora s obzirom na to da konzumacija unutar objekta nije dozvoljena. U vrijeme kada sam doma u stalnom sam kontaktu s kolegama i trudim se biti im podrška i paziti da i drugi tim napravi posao kako treba.“ – kazala je.
Plemenit posao
Dok velik dio Hrvata u cijeloj ovoj situaciji bio primoran ostati kod kuće, priroda njezinog posla ovoj mladoj slastičarki to nije dopustila. U javnosti su se vrlo brzo, u maniri vojne retorike, moglo čuti kako su ove osobe na „prvoj crti“ bojišnice protiv korona virusa te su prozvani svojevrsnim herojima. No, naša sugovornica se nije pronašla u ovim riječima. "Ne doživljavam se herojem, djelujem iza kulisa. Ali svakako osjećam kako je posao koji radim sada percipiran kao plemenit i to mi je drago. Lijepo je vidjeti i osjetiti da su ljudi zahvalni što riskiramo kako bismo im donijeli hranu na stol. Smatram da je pekarstvo, kao i slastičarstvo, dugo bilo na margini gastro scene, a ova situacija je omogućila da konačno izađemo iz sjene." – navela je.
Promjena planova
Uvidjeli smo da je ova situacija oko koronavirusa značajno utjecala na ugostiteljski sektor. Štoviše, Korica je ovog proljeća trebala otvoriti vrata svoje nove zagrebačke adrese, no otvorenje je do danjega otkazano. Ipak, Martina ističe kako situacija nije tako crna kako se na prvu čini budući da se u samoj proizvodnji nije mnogo toga izmijenilo. Tako se pokazalo da Zagrepčani i u kriznim situacijama nisu mogli tako lako odustati od omiljenih pekarskih proizvoda. "Često naše proizvode gledam kroz prizmu 'comfort fooda' pa razumijem da si sada pogotovo žele udovoljiti nečim finim. Početkom ožujka počeli smo dobivati upite kada ćemo prodavati pince. Na veliko oduševljenje naših kupaca, ova situacija ponukala nas je da to učinimo ranije nego inače i razveselimo Zagrepčane svježim pincama svaki dan." – otkrila nam je.
Nevolja na dolazi sama
Kažu da nevolja nikada ne dolazi sama, a upravo se ova narodna poslovica potvrdila kada je u jeku pandemija Hrvatsku prijestolnicu pogodio razoran potres. Pekarnica u kojoj radi junakinja naše priče radi smještena je u samom središtu grada, odnosno prostoru koju je uz epicentar pretrpio najveću štetu. Ipak, sreća u nesreći je bila ta da su oštećenja na objektu u kojem je smještena Korica bila minimalna. "Drugi dan nakon potresa otvorili smo vrata i nastavili proizvodnju." - navela je Martina. No, i u ovoj izvanrednoj situaciji pokazali su širokogrudnost te su s onim najugroženijima spremno podijelili svoje proizvode.
Zajedništvo i u najtežim trenutcima
Također, mnoge su sugrađane razveselili kada su u jeku pomame za kvascem odlučili besplatno podijeliti kulturu divljeg kvasca kao i svoje poznate recepte. Ako uzmemo u obzir da Korica nije mjesto masovne produkcije već manji obrt ovaj potez djeluje posebno hvalevrijedno kada se uzme u obzir aktualna situacija i kompetitivnost tržišta. A naša sugovornica nam je razjasnila kako su se uopće odlučili na ovaj pristup.
"Uz kvalitetu proizvoda na koju posebno pazimo, kupci su prepoznali i pozitivnu vibru koja se osjeti čim stupite u Koricu. Vrlo brzo nakon otvaranja postali smo omiljeni u susjedstvu. U našoj kuhinji sve počiva na timskom radu i zajedništvu pa se pokazalo potpuno prirodnim da u ekstremnim situacijama to prenesemo dalje i budemo podrška društvu. Tako su netom nakon potresa naši pekari izašli na ulice i uplašenim ljudima dijelili kruh i kroasane. Odlučili smo dijeliti i kvasac kako bismo potaknuli ljude da se u teškim i neizvjesnim trenucima odmaknu od loših vijesti, isprobaju nešto novo i pokušaju sami ispeći kruh u toplini svoga doma.“- kazala je Martina.
Otkazala je i vlastito vjenčanje
Srećom, ovi trenuci su sada iza nas, no sjećanja su još uvijek živa. Kao i mnogi, Martina je za ovo proljeće imala sasvim druge planove u vidu, a jedan od njih uključivao je i vlastito vjenčanje koje je zbog cjelokupne situacije morala odgoditi. "Lagala bih kada bih rekla da me nimalo nisu dotakle sve ove promjene. Međutim, u svemu u životu uvijek tražim pozitivne detalje pa tako i sada. Bitno mi je da su mi obitelj i prijatelji zdravi, a ostalo će sve doći na svoje. Često me ljudi pitanju kako uspijevam biti smirena i nasmijana. Ne želim se predati panici i strahovima, sada nam je svima, više nego ikada, potrebno puno pozitive i ljubavi." - prisjetila se Martina osjećaja kojih su je pratili sve do nedavno. Uz ove ozbiljne teme, spremno nam je priznala kako je kao i svaki pravi gurman posebno strahovala da će ostati bez određenog sastojka za ručak ili večeru. "Tko god jede iz gušta a ne iz potrebe, razumjet će o čemu pričam." - dodala je sa smiješkom.