Pečeš sutra gusku (ili kokoš, patku, puricu)? Priredi je s "nadjevom sv. Martina"

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Pečena guska, patka, purica ili kokoš tradicija je za blagdanski ručak na dan Svih svetih
  • Zašto ne napraviti malu varijaciju pa pečenku nadjenuti zanimljivim nadjevom sv. Martina (iako nije Martinje)
  • Sve sastojke vjerojatno imaš kod kuće
  • Vjerojatno sve sastojke već imaš kod kuće - možda ti samo nedostaju kesteni? Trk u dućan!

Za Dan svih Svetih obiteljski je ručak svečaniji, dolaze rođaci, gosti, a tradicija, barem ona kontinentalna, nalaže da se peče neki dobar komad peradi - guska, patka, purica... Ili kokoš, odnosno pile ako vas nema tako mnogo za stolom da savladate oveći komad mesa. Naravno, uz obavezne mlince, a dalje idu salate po želji - zelena, ribano zelje (slatko ili kiselo), pečene paprike, cikla.

Moda Četvrtasto lice uz ovaj trik izgledat će izduljenije i 'mekše'

I sve je to prefino, no zašto jednom za promjenu i probu ne napraviti varijaciju na zadanu temu. Pronašli smo zgodan recept, Gusku sv. Martina, a razlika je što se guska nadjene slatkasto-kiselkastim nadjevom u kojem glavnu riječ vode jabuke. Okus je blag, i dalje njime dominira okus mesa, a pristaje i uz drugu perad, ne isključivo uz gusku. I bez brige, mlinci će i dalje dobro ići uz to. Kao i fini u pećnici pečeni krumpiri...

Priprema piletine Piletina ti ispada suha, tvrda i bezukusna? Onda sigurno radiš jednu od ovih pogrešaka

Što ti treba za gusku sv. Martina?

Da nahraniš 8 osoba potrebo je:

  • 1 guska/patka/kokoš/purica od otprilike 3,5 kg
  • 1/2 kg kestena
  • sol
  • 2  žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 2 žličice suhog mažurana
  • 3 kiselkaste jabuke (ajdared, na primjer)
  • 150 g grožđica
  • 250 ml suhog crvenog vina
  • 1 žlica kukuruznog škroba pomiješanog s 2 žlice vode

Priprema je više nego lagana

Kestene treba zarezati i ispeći u pećnici ili na tavi. Za to vrijeme gusku dobro natrljaj mješavinom soli, papra i mažurana, izvana i iznutra. Jabuke očisti i oguli i nareži na tanke ploške pa pomiješaj s grožđicama. Neki stavljaju cijele jabuke, u komadu. Ispečene kestene oguli i dodaj voću. Napuni gusku ovim nadjevom i stavi peći u pećnicu koju si unaprijed zagrijala na 200 °C. Peci kao i inače. Kad je pečena, premjesti je na drugi lim ili tanjur. Iz posude u kojoj se pekla makni suvišnu masnoću pa sok od pečenja procijedi u novu zdjelu. Dodaj vino i kukuruzni škrob pa pusti da zakipi na štednjaku. Neka kipi dok se umak ne zgusne.

Serviraj narezano meso uz umak koji si svatko može dodavati po želji.

Posjeti Miss7.24sata.hr