Pečeš sutra gusku (ili kokoš, patku, puricu)? Priredi je s "nadjevom sv. Martina"
- Pečena guska, patka, purica ili kokoš tradicija je za blagdanski ručak na dan Svih svetih
- Zašto ne napraviti malu varijaciju pa pečenku nadjenuti zanimljivim nadjevom sv. Martina (iako nije Martinje)
- Sve sastojke vjerojatno imaš kod kuće
- Vjerojatno sve sastojke već imaš kod kuće - možda ti samo nedostaju kesteni? Trk u dućan!
Za Dan svih Svetih obiteljski je ručak svečaniji, dolaze rođaci, gosti, a tradicija, barem ona kontinentalna, nalaže da se peče neki dobar komad peradi - guska, patka, purica... Ili kokoš, odnosno pile ako vas nema tako mnogo za stolom da savladate oveći komad mesa. Naravno, uz obavezne mlince, a dalje idu salate po želji - zelena, ribano zelje (slatko ili kiselo), pečene paprike, cikla.
I sve je to prefino, no zašto jednom za promjenu i probu ne napraviti varijaciju na zadanu temu. Pronašli smo zgodan recept, Gusku sv. Martina, a razlika je što se guska nadjene slatkasto-kiselkastim nadjevom u kojem glavnu riječ vode jabuke. Okus je blag, i dalje njime dominira okus mesa, a pristaje i uz drugu perad, ne isključivo uz gusku. I bez brige, mlinci će i dalje dobro ići uz to. Kao i fini u pećnici pečeni krumpiri...
Što ti treba za gusku sv. Martina?
Da nahraniš 8 osoba potrebo je:
- 1 guska/patka/kokoš/purica od otprilike 3,5 kg
- 1/2 kg kestena
- sol
- 2 žličice svježe mljevenog crnog papra
- 2 žličice suhog mažurana
- 3 kiselkaste jabuke (ajdared, na primjer)
- 150 g grožđica
- 250 ml suhog crvenog vina
- 1 žlica kukuruznog škroba pomiješanog s 2 žlice vode
Priprema je više nego lagana
Kestene treba zarezati i ispeći u pećnici ili na tavi. Za to vrijeme gusku dobro natrljaj mješavinom soli, papra i mažurana, izvana i iznutra. Jabuke očisti i oguli i nareži na tanke ploške pa pomiješaj s grožđicama. Neki stavljaju cijele jabuke, u komadu. Ispečene kestene oguli i dodaj voću. Napuni gusku ovim nadjevom i stavi peći u pećnicu koju si unaprijed zagrijala na 200 °C. Peci kao i inače. Kad je pečena, premjesti je na drugi lim ili tanjur. Iz posude u kojoj se pekla makni suvišnu masnoću pa sok od pečenja procijedi u novu zdjelu. Dodaj vino i kukuruzni škrob pa pusti da zakipi na štednjaku. Neka kipi dok se umak ne zgusne.
Serviraj narezano meso uz umak koji si svatko može dodavati po želji.