Pacifički raj na zemlji: Tonga i Samoa

Privatni album/Olja Runjić
Ovdje ćete se prvo morati naviknuti na doista lagani tempo života, a kada se opustite, samo upijati ljepote nestvarnih otoka
Vidi originalni članak

Pacifički otoci su destinacija snova, pješčane plaže s palmicama i duboko plavi ocean oko njih. Nije teško odabrati to za destinaciju (smijeh). Dobro, naravno, nije sve kao u filmovima, ali zaista je jedno čarobno prostranstvo taj Tihi ocean te kultura, hrana, ljudi koji su prilično drukčiji od ičega drugog, pa čak i vrijeme, govori Riječanin Vitomir Maričić, uvijek u potrazi za pustolovinom. Iako se nedavno vratio s jednogodišnje avanture na Novom Zelandu, nije propustio priliku da “skoči” do okolnih otoka, država... Ipak nije navikao da bude dugo na istome mjestu (smijeh).

Većina karata za Oceaniju, objašnjava, ide preko Novog Zelanda, pa su zato ekstra skuplje u odnosu na sve ostale destinacije - osim ako ste u Zelandu, onda vam je to samo još jedna aviokarta.


- Osim svega standardnog što očekujemo na takvim otocima, Kristinu i mene privukli su kitovi i priče prijatelja otočanina koje smo upoznavali na Novom Zelandu, a na otocima smo proveli nešto više od dva tjedna. Odsjedali smo na kaučevima, preko Airbnb-ja, kod prijatelja, gdje god bismo stigli. Na ovim otocima je gotovo cijelu godinu ugodna klima, tako da je teško pronaći loš dio sezone, ali ja bih svakako boravio tu u vrijeme kad i kitovi, a to je od sedmog do desetog mjeseca.Temperatura mora je odlična, a ako vam se posreći vidjeti ove životinje, to je nešto posebno i jedinstveno - ističe Vitomir i dodaje kako ćete se na Samoi potpuno opustiti. Ljudi, lagani način života, lagani ritam preciznije, taj otok odiše nekim posebnim mirom. 


- Tonga, s druge strane, negdje je između Samoe i Fidžija te vjerojatno moj favorit. Ima puno otoka, ali i napredniju infrastrukturu od Samoe, no nije toliko turistička poput, npr., Fidžija. Način života lokalaca nama je potpuno stran i neshvatljiv. Potrebno je ući prilično duboko u politiku, klimu, povijest i običaje ove zemlje da se i pokuša uhodati u to stanje svijesti. Najvažniji turistički proizvod Tonge su kitovi, ovo je jedna od zadnjih lokacija na zemlji na kojoj se može s njima legalno plivati. Čak i da ih samo gledate, dovoljno je dojmljivo da poželite doći ponovno - govori Vitomir i dodatno pojašnjava život lokalaca: “Način života, ako govorimo o tradicionalnim obiteljima, uglavnom je životarenje. Briga za obitelj i vrijeme s obitelji. To je to. Početak i kraj. Život od zemlje”.    

Oni tu žive jedan drastično drukčiji ritam od klasičnoga modernog europskog, s velikim fokusom na obitelj i gotovo nikakvim na vrijeme. Vrijeme je tu jedna potpuno fleksibilna dimenzija. Nije nimalo čudno da brodovi ili avioni idu izvan rasporeda, ranije ili kasnije. Treba se dobro raspitati i dobro opustiti (smijeh). Pogotovo ako lovite neki bitan let, a ovisite o lokalnom prijevozu. ‘Pacific time’ je u početku jedan veliki stres, ali kad se naviknete, postanete daleko opušteniji oko svega. Život je daleko skromniji i manje je prilike za bilo što realno, nema šoping centara i multiplexa, ali dobijete jedno veliko životno iskustvo, nastavlja Vitomir. Smještaj varira “od do”, dodaje.


- ‘Couchsurfing’, spavanje na plažama i slično je praktično i vrijeme je toplo. Treba, naravno, paziti na insekte te plimu i oseku. Hoteli i resorti su prilično skupi, ali pomalo se sve razvija i sve je više hostelskih ponuda i onih preko Airbnb-ja. Kao i svugdje po svijetu, ovisi o dubini džepa i snalažljivosti putnika. Slična je priča i s cijenama općenito. U turističkim destinacijama i na mjestima gdje sve izgleda fino i privlačno to treba i platiti. Tko ima vremena istraživati ili upoznaje lokalce koji će mu pokazati, pronaći će i lokalnu hranu, koja je drastično jeftinija.

Tonga i Samoa nisu pretjerano skupi otoci, međutim, lokalci žive jednim dijelom od turizma i, iako tu nema pritiska koji doživljavate svakodnevno u Indiji, Africi ili dijelovima Jugoistočne Azije, znaju itekako naplatiti svoj turistički proizvod - ističe. Možete li podnijeti higijenske uvjete lokalaca, smijući se dodaje Vitomir, oni bi vas sigurno ugostili. Kao i svaku destinaciju, i ove je najbolje proživjeti uz pomoć domaćih koji su uglavnom ugodni i susretljivi. Ili jako rijetko vide turiste, ili im se raduju, ili od njih žive (smijeh). Upoznajte ih preko neta ili na ulici, ali upoznajte ih i izmijenite znanja, savjetuje svoj već dobro prokušani savjet, ipak je iza njega 50-ak proputovanih zemalja.

Posjeti Miss7.24sata.hr