Pa tko nije obožavao kandirane jabuke sa sajmova? Evo kako ćeš ih sama lako pripremiti
- Svejedno zoveš li ih ljubavne, rajske ili šećerne jabuke, kandirane jabuke su apsolutno omiljena slastica
- Naravno, najčešće ih se može nabaviti za vrijeme božićnih blagdana
- Stoga ćemo ti pokazati kako ćeš brzo i jednostavno kod kuće spraviti kandirane jabuke
Sigurno su ti iz djetinjstva poznate kandirane jabuke. Moglo ih se kupiti na raznim sajmovima i događanjima. Danas i nas odrasle privlači zavodljivi miris kandiranih jabuka i rado ćemo zagristi ovaj slatki grijeh. Zapravo, dok netko odmah zagrize jabuku te slomi šećerni premaz, drugi je vole lizati – ah, čista nostalgija.
Evo kako jednostavno možeš sama spraviti kandirane jabuke
Za 4 kandirane jabuke potrebno ti je:
• 4 jabuke
• 4 drvene čačkalice
• 400 g šećera
• 1 žličica soka od limuna
• 1 žličica crvene boje za hranu
Priprema
1. Operi jabuke, temeljito ih posuši te otkloni peteljku. Potom uzmi čačkalicu i zabij je u jabuku.
2. Ugrij šećer i sok od limuna s otprilike 5 žlica vode. Miješaj šećernu masu tako dugo dok se šećer kompletno ne rastopi. Dodaj boju za hranu pa pričekaj da se smjesa karamelizira.
3. Uroni jednu jabuku u gustu karameliziranu smjesu. Kad je kompletno presvučena crvenom karamelom izvadi je, ostavi da se ocijedi suvišna smjesa te stavi na papir za lim obložen papirom za pečenje da se ohladi.
Ukrašavanje kandirane jabuke
Naravno da kandiranu jabuku koju si sama spravila možeš ukrasiti po želji. Možeš dodati pahuljice kokosa, šećerne mrvice, čokoladne mrvice ili perlice –tvoja slatka kreativnost ovdje nema granica. Mali listovi od marcipana sjajno izgledaju uz kandiranu jabuku. Ako želiš da bude još slađe, nakapaj jabuku rastopljenom čokoladom.
Savjet: želiš dragoj osobi pokloniti nešto originalno za Božić? Onda su kandirane jabuke iz tvoje kuhinje prava stvar! Jednostavno spakiraj jabuku u prozirnu foliju, omotaj lijepom vrpcom te po potrebi objesi i papirić s osobnom porukom. Ovoj karameliziranoj nostalgiji svatko će se veseliti.