Ovo su najljepši vrtovi na svijetu: Neprocjenjiv doživljaj zelenih oaza i čarobnih svjetova prepunih cvijeća

Instagram @elelegeziyoruz
Vidi originalni članak
  • Za one koji traže baš šlag na torti, postoje destinacije koje doslovno ostavljaju bez daha svojom ljepotom
  • Izabrali smo po mnogim procjenama najljepše vrtove na svijetu koje doista barem jednom u životu valja posjetiti
  • Od Nizozemske i Francuske, do Emirata i Japana, ove zelene oaze svake godine posjećuju milijuni ljudi
  • Pročitaj više: Više od 7 milijuna cvjetova opet će obojati najljepši i najveći vrt na svijetu

Proljeće je najljepše vrijeme za izlete u zelene oaze prepune cvijeća, stoga su nam inspiracije za kratki bijeg od stvarnosti zlata vrijedne. A za one koji traže baš šlag na torti, postoje destinacije koje doslovno ostavljaju bez daha svojom ljepotom. Iako je ljepota subjektivan dojam, na ovim mjestima doista baš svi uživaju. 

Izabrali smo po mnogim procjenama najljepše vrtove na svijetu koje doista barem jednom u životu valja posjetiti.

Life&style Najljepši vrt u Hrvatskoj: 'Vrtna bajka' je predivna čarobna oaza koju svi mogu posjetiti

Keukenhof (Nizozemska)

Što bi ijedan popis najljepših vrtova bio bez kultnog Keukenhofa, jednog od najljepših vrtova cvijeća na svijetu. Nalazi se u gradiću Lisse, na pola puta između Amsterdama i Den Haaga. Na 32 hektara nalaze se milijuni cvjetova, s čak 800 različitih vrsta tulipana, a ovaj doista jedinstveni vrt otvoren je samo u proljeće, od sredine ožujka do sredine svibnja.

Dubai Miracle Garden (UAE)

Jedan od najviralnijih vrtova na svijetu s najviše objava na Instagramu, Dubai Miracle Garden je mjesto koje se jednostavno mora posjetiti i doživjeti. S 50 milijuna cvjetova i 250 milijuna biljaka, ovo je najveći prirodni cvjetnjak na svijetu, a vrtovi se prostiru na 72.000 četvornih metara. Svake godine vrtove posjeti više od 1,5 milijuna ljudi. Nevjerojatno je kako su domaćini uspjeli u pustinjskoj regiji napraviti tako fascinantne i prekrasne vrtove. 

Osim cvjetnih lukova u obliku srca, tu su i mnogi drugi postavi. Cvjetni zrakoplov Airbus A380 obara Guinnessovu knjigu rekorda kao najveći cvjetni aranžman na svijetu, tu su i dvorci iz bajki, selo štrumfova ali i izložba štrumfova kao posveta Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru.

Imanje Claudea Moneta (Francuska)

Vrtovi slavnog francuskog slikara impresionizma doista su čarobno mjesto. Imanje se nalazi u Givernyju, mjestašcu nedaleko Pariza na putu prema Normandiji. Posjetitelji mogu uživati u prekrasnim japanskim vrtovima ali i Monetovoj ružičastoj kući, u kojoj je slavni slikar živio 43 godine. 

Longwood Gardens (SAD)

Ovaj prekrasni botanički vrt u Pennsylvaniji prostire se na 1077 hektara. Programi se slažu prema svakom godišnjem dobu, uključujući spektakularan vrt s božićnom temom. Posjetitelji se noću mogu diviti osvijetljenim kazališnim predstavama s fontanama na otvorenom koje se prikazuju svakih 15 minuta. Glavni konzervatorij popularna je atrakcija, dok minijaturna Vrtna željeznica uspješno spaja hortikulturu i inženjerstvo.

Life&style Sutra se otvara botanički vrt: Zagrebačka zelena oaza u još ljepšem i raskošnijem izdanju

The Butchart Gardens (Kanada)

S više od milijun posjetitelja svake godine, vrtovi Butchart jedna su od najpopularnijih turističkih atrakcija u Kanadi. Ovo nacionalno povijesno mjesto stvorila je supruga proizvođača cementa. Jennie Butchart pretvorila je kamenolom vapnenca svog supruga Roberta u pravu oazu. Unutar 55 hektara ovih viktorijanskih vrtova nalazi se 900 vrsta biljaka i 26 staklenika. Rose Garden, Japanski vrt, Sunken Garden i Mediteranski vrt su posebno čarobna mjesta koja ostavljaju bez daha.

Royal Botanic Gardens at Kew (Velika Britanija)

Poznati po svojim viktorijanskim staklenicima, Kraljevski botanički vrtovi u Kewu također su važno središte za istraživanje hortikulture. Ovo mjesto UNESCO-ve svjetske baštine dom je najveće zbirke biljaka i gljiva na svijetu. Vrtovi Kew bili su strastveni projekt princeze Auguste, supruge Fredericka, princa od Walesa. Sin Georgea II. umro je mlad, a njegova udovica aktivno je razvijala zbirku egzotičnih biljaka koju su ona i njezin suprug zajedno pokrenuli. Među vrhuncima posjeta vrtovima Kew su staza uz krošnje stabala, pagoda u japanskom stilu i konzervatorij princeze od Walesa. Palm House je bila prva velika upotreba kovanog željeza, dok je The Temperate House najveći sačuvani viktorijanski staklenik na svijetu.

Shinjuku Gyoen National Garden (Japan)

Jedan od najljepših vrtova u Japanu nalazi se u Tokiju. Shinjuku Gyoen je prije bio rezidencija obitelji Naitō. Pretvoren je u javni park 1949. godine i ima tri vrste vrtova: tradicionalni, formalni i pejzažni. Najljepše je posjetiti ga u proljeće kad ima više od 1000 stabala slavnih japanskih trešanja kojima se možete diviti. U jesen se može uživati u promjenjivim bojama 450 stabala japanskog javora. 

Nong Nooch tropski vrtovi (Tajland)

Jedan od najljepših vrtova u Tajlandu, Nong Nooch prostire se na 500 hektara. Međutim, u Tropskom botaničkom vrtu Nong Nooch postoji mnogo više od samog cvijeća.

NongNooch Pattaya Garden & Resort ujedno nudi i luksuzni smještaj, restorane, dvorane za sastanke i bazen. Svakodnevno se tamo održavaju tradicionalne predstave u Thai Cultural Hallu. Uzdignuta šetnica pruža prekrasan pogled na vrt, a još jedna popularna atrakcija je hranjenje arapaime, divovske ribe iz Amazone.

Posjeti Miss7.24sata.hr