Ovo staro ličko skromno jelo nastaje super brzo, nestaje još brže i baš svi ga vole!
- Svi ćemo se složiti da nas nakon završetka radnog dana malo što može razveseliti kao ušuškavanje pod dekicu, omiljeni topli napitak i opuštanje uz kakav zabavan film, seriju ili knjigu, i dakako, nešto za gricnuti
- Pole su super jednostavno, skromno i tradicionalno ličko jelo i savršen primjer comfort fooda koji je dušu dao upravo za hladne dane i večeri
- Osim što okusom oduševljavaju svakoga tko ih proba, kriju i nutritivne vrijednosti koje ih čine odličnim izborom čak i za one koji paze na prehranu, a najbolji dio je što su super jednostavne za pripremu
Vjerujemo da nismo jedini koji zimske dane, ili bolje rečeno večeri koje u najhladnijim mjesecima počinju vrlo rano, često vole začiniti kakvim ukusnim zalogajem. Jer svi ćemo se složiti da nema ništa bolje kada se nakon obaveza i završetka radnog dana možemo ušuškati pod dekicu, okrijepiti se omiljenim toplim napitkom i opustiti se uz kakav zabavan film, seriju ili knjigu. I dakako, nešto za gricnuti.
Pole - super jednostavno, skromno i tradicionalno ličko jelo, savršen su primjer comfort fooda koji je dušu dao upravo za hladne dane. Osim što okusom oduševljavaju svakoga tko ih proba, kriju i nutritivne vrijednosti koje ih čine odličnim izborom čak i za one koji paze na prehranu.
Pole su zapravo polovice krumpira pečene u kori, a iako je krumpir nerijetko na lošem glasu, priprema li se na zdrav način, postaje prava supernamirnica. Kada kažemo na zdrav način, prvenstveno mislimo pečen ili kuhan bez dodatnih masnoća, a upravo tako pripremljen je lagan i niskokaloričan obrok bogat dijetalnim vlaknima koja potiču probavu i stvaraju dugotrajan osjećaj sitosti. Uz to je izvor vitamina C i kalija te drugih minerala koji su itekako potrebni našem tijelu, a osobito u zimskim mjesecima kada je naš imunološki sustav pod povećanim pritiskom.
Način na koji se pole tradicionalno jedu u Lici možda zahvaljujući nekim namirnicama nije najzdraviji, no svakako su i dalje zdravija varijanta od mnogih drugih stvari koje redovito naručujemo i konzumiramo, a svatko ih može jesti kako mu najbolje odgovara. Kao netko kome je većina predaka iz Like, naučena sam pole jesti uz krišku slanine, škripavac i basu, a moram priznati da sam se jako ugodno iznenadila kada sam otkrila da je oboje moguće pronaći u Špeceraju, i to proizvode sirane Kolačević koju moja obitelj i inače preferira i čije proizvode redovito kupujem kad god se nađem u Lici.
Uz to što su jako ukusne, pole su i super jednostavne za pripremu. Sve što je potrebno učiniti je dobro oprati krumpir, poželjno onaj lički i netretirani, a zatim ga osušiti i prerezati na pola te posoliti. Nakon što polovice pospem solju, protrljam jednu o drugu, na vrh stavim feticu slanine i probodem je čačkalicom. Na papir za pečenje posložim pole, ubacim ih u pećnicu i ostavim da se peku otprilike sat vremena na temperaturi od 180 stupnjeva i to je doslovno to. Nakon svega par minuta pripreme i sat vremena pečenja, spremni smo za uživanje u božanstvenom okusu ove jednostavne delicije koja je odličan podsjetnik na to da su najbolja jela često ona najjednostavnija. U slast!