Ovo je 5 najvećih zabluda o prehrani (i ti si im povjerovala?)

Thinkstock / Spencer Davies
Ruku na srce – bombardirane smo raznim savjetima o zdravoj prehrani, dijetama, što jesti, što nikako ne jesti, zašto… Ta šuma podataka ponekad je zbunjujuća
Vidi originalni članak

SAVJETI 5 stvari koje nikad ne smiješ jesti na prazan želudac Moramo priznati da ponekad nije lako pratiti što je sve zdravo, a što nije – osobito zato jer je znanost uznapredovala pa izbacuje svako malo nove podatke, pa neka namirnica koja do jučer nije bila zdrava, danas je poželjna na meniju. Međutim, vremenom su se također stvorile određene poluistine u svezi naše prehrane. Stoga smo odlučile raščistiti ovih pet najčešćih mitova o prehrani…

1. Masnoća deblja 

Doduše, masnoća nam donosi puno energije - 9 kalorija po gramu – ali nužno ne deblja. Količina i kvaliteta su odlučujući faktor. Općenito je masnoća važna tvar bez koje ne bismo mogle živjeti. Oko 30 posto svih kalorija dnevno trebamo dobiti iz namirnica koje sadrže masnoće. Pri tome je važno da konzumiramo zdrave masnoće, primjerice one koje se nalaze u orašastim plodovima, ribi ili maslinama. 

2. Kasna večera deblja 

Porcija lazanja ima jednaku količinu kalorija poslijepodne kao i navečer. Nije odlučujuće kad se jede, nego što se jede. Na kraju se zbrajaju kalorije koje smo unosile cijeli dan. Ako si sklona jesti kasno navečer više nego što je potrebno, to se može nakon nekog vremena vidjeti na vagi koja će pokazati koji kilogram više. 

SAVJETI Ovo je bitno: Što moraš jesti ako većinu dana provodiš sjedeći?

3. Smeđi šećer je zdraviji od bijelog 

Boja zavarava. Premda smeđi šećer izgleda zdravije – šećer je šećer – bez obzira je li smeđe ili bijele boje. Sadrže jednaku količinu kalorija. OK, smeđi šećer sadrži nešto malo više minerala i vitamina, ali ta je količina zanemariva – trebala bi pojesti nekoliko kilograma kako bi se vidjeli pozitivni učinci. A to definitivno nije zdravo! 

4. Rakija je dobra za probavu 

Nažalost, ni to nije istina. Naprotiv: alkohol čak usporava izgaranje masnoća, pa nam jelo još duže vremena otežava želudac. Tijelo se najprije bavi razgradnjom alkohola – umjesto da se bavi probavom hrane.  

5. Od „light“ proizvoda bit ćemo mršavije 

I to je široko ukorijenjeno pogrešno vjerovanje. Oznaka „light“ ne znači da je proizvod „lagan“, odnosno da sadrži manje kalorija. Pošto manje masnoće ujedno znači i manje okusa, proizvođači dodaju proizvodima razne pojačivača koji su bogati kalorijama – na primjer, ugljikohidrate. Ako na „light-proizvodu“ stoji da „ne sadrži šećer“, onda se koriste drugi zaslađivači koji daju slatkoću proizvodu. Oni zavaravaju tijelo daje dobilo hranu bogatu energijom. Ali, kad tijelo shvati da je prevareno, želi pravi šećer – a onda nastupi snažna glad. 

Posjeti Miss7.24sata.hr