Ovih 5 ''bapskih priča'' potvrdila je i znanost

Getty/Guliver
Da, da, mi smo jedan od onih naroda gdje svaku životnu situaciju prati barem jedna ''bapska priča''. Primjerice, duboko smo uvjereni da žgaravica kod trudnica znači da bebi raste kosa, ali i da se problem mamurluka rješava novom ''turom'' alkohola. Znanost na tu temu ima uistinu svašta za reći....
Vidi originalni članak

Jesi li već pogledala viralni video u kojem se jedna Amerikanka koji živi u Hrvatskoj nije mogla načuditi koliko mitova i praznovjerja posjedujemo? S obzirom na kulturnu raznolikost, posve je jasno zašto su njoj ''propuh'' i ''sjedenje na hladnom betonu'' posve nejasni koncepti. 

Mi smo, pak, odrasli na nizu praznovjerja i bapskih priča koje su nas pratile od najranijeg djetinjstva. Kako su godine prolazile, mnoge smo klasificirali kao potpuno pogrešne i otpisali ih. Ipak, znanost je pokazala da su potpuno točni. Ovo su neki od njih:

1. KLIN SE KLINOM IZBIJA

''Klin se klinom izbija.'' - posve cirkularna fraza, bez mnogo značenja, koju naša usmena tradicija rado implementira u sve sfere čovječjeg postojanja. Jako je popularna na području ljubavi, a sjajno upada i u situacije u kojima smo naprosto pretjerali s alkoholom i progoni nas mamurluk. Znanost je, u ovom slučaju, potvrdila mišljenje naših baka koje bi za mamurluk preporučivale još barem pokoju kapljicu. Dakle, potrebno je dotući alkohol istim oružjem. Ne, to ne znači da ćeš se opet napiti, ovaj put bit će ti dovoljna kapljica alkohola u kavi ili samostalno, ali uz goleme količine vode koja će dehidriranom tijelu vratiti vlagu. Dakako, poslušaj baku i pojedi pileću juhu. I to će obaviti svoj dio posla pa ćeš se mamurluka tek mutno sjećati. 

2. BROJI OVCE DA LAKŠE ZASPEŠ

Ruku na srce, majke su nas u djetinjstvu milijun puta natjerale da prebrojimo ovčice. Iako nam se brojanje ovaca tada činilo kao posve besmislena stvar (koju bismo rado zamjenili crtićima), danas je jasno čemu su služile. Ovčice su samo jedna od mnogobrojnih tehnika vizualizacije namjenjena opuštanju. S ovčicama, naime, odu i naša stresna razmišljanja i anksiozne misli. A upravo su one najveći krivac za nesanicu. Dakle, ovčice je preporučeno brojati i u odrasloj dobi!

PRAZNOVJERJA Ovo su načini da privučeš novac - prema narodnim vjerovanjima

3. ŽGARAVICA U TRUDNOĆI

Trudnoća je oduvijek bila plodno tlo za bapske priče. Malo njih pokaže se uistinu istinitima, ali čini se da ipak ima i takvih. Jedan od najčešćih, ali i apsolutno ''najmanje vjerojatnim'' činio nam se onaj koji kaže da žgaravica u trudnoći ima veze s količinom bebine kose. Doktori iz baltimorske bolnice John Hopkins proveli su istraživanje da bi srušili taj mit, ali ispostavilo se da povećana razina hormona koji izaziva žgaravicu izaziva i - rast bebine kose. Dakle, trudnice koje imaju jaku žgaravicu, imat će i dijete s mnogo kose. 

4. ČOKOLADA OLAKŠAVA PMS

Istina, naši ženski preci rijetko su promišljali o PMS-u, ali u posljednje vrijeme sve je više mitova o tome kako sretno i uspješno preživjeti hormonski masakr. Neke bapske priče dotiču se vrućih termofora (i to provjereno djeluje), a druge tvrde da je želja za čokoladom fiziološki uvjetovana. Nedavno je dokazano da je to - istina! Studije su pokazale da čokolada sadrži antioksidanse koji mogu imaju smirujući efekt te mogu smanjiti količinu napetosti i anksioznosti. Dakle, od danas više nema grižnje savjesti. Navali na čokoladu!

GLUPOSTI Ovo je 5 najčešćih mitova o kontracepciji

5. AKO ŽELIŠ BEBU, NE DAJ PARTNERU DA SE KUPA U VRUĆOJ VODI

Mitovi o trudnoći su česti i u pravilu se tiču žena više nego muškaraca. Ipak, mit je da se muškarac, ako par želi imati dijete, ne smije kupati u vrelim kupkama. Iako naše bake to znaju već odavno, studija je u 2007.-oj godini pokazala da je riječ o apsolutnoj istini. Provedeno je istraživanje koje je pokazalo da je muškarcima koji provedu 30 minuta u vreloj vodi sperma mnogo slabije kvalitete. 

 

Posjeti Miss7.24sata.hr