Ovih 10 rečenica nakon 40-te ne bismo nikako trebale govoriti

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • "Sad je prekasno za...", "pogriješila sam i sad je tako", "da sam barem mlađa", "više ne mogu..."
  • Stop! Neke su misli ne samo negativne nego i potpuno netočne i nema smisla da se njima mučimo
  • 40-e su sjajne godine kad se možemo i zaljubiti, i pretrčati maraton i preokrenuti cijeli svoj život naopačke, ako to poželimo!

S 40 godina i nakon toga očekuje se da je čovjet već zreo i mudar. Pa, zapravo to i jest istina. Ali, ako se i dalje mučimo razmišljanjima o nekim stvarima koje smo trebale prerasti – što je smiješno – onda očito nešto nije u redu. Ovih 10 rečenica nikada više ne bi trebala izgovoriti – čak niti pomisliti na njih. Zapravo, najbolje bi bilo da stalno vježbaš te ih ne izgovaraš niti između 20-te i 40-te! 

1. „Čime sam to zavrijedila?“ 

Svejedno je koliko se loše osjećaš ili što ti se loše dogodilo: to nije tvoja krivica. Ni jedan čovjek ne zaslužuje muku i patnju i tešku sudbinu – shit just happens! Ako ćemo se stalno osjećati poput žrtve, to nam neće ništa pomoći. Ljutnja, tuga, bijes, očaj – OK, to si možemo dopustiti ponekad. Međutim, sa 40 ćemo valjda biti mudrije i gledati prema naprijed kad nam krene loše, a ne vrtiti se u jadikovkama tipa "jadna ja!" i utapati u samosažaljenju. Zato jer znamo da nakon kiše uvijek dolazi sunce. 

via GIPHY

2. „Sada je prekasno za djecu.“ 

Nije – u četrdesetima nismo još nikako za otpis. Prema najnovijim istraživanjima su današnje žene u 40-ima još uvijek plodne i mogu roditi. Što zdravije živimo, veća je vjerojatnost da u poodmakloj dobi dobijemo dijete. Dakle, zašto ne bismo pokušale?

3. „Napravila sam grešku i sada moram živjeti s tim.“ 

Jesi li uvijek napravila sve što je u tvojoj moći i sve što si mislila da je ispravno? Dakle, to je to! Onda nisi ništa pogrešno napravila! Nitko ne zna što je točno, a što pogrešno ili što bismo trebale napraviti od naših života. I nitko ne može tvrditi da bi bilo bolje onako nego ovako jer ne možemo provjeriti kako bi doista bilo da si krenula nekim drugim putem. Bilo bi bolje da si se udala za Marka nego za Darka? Tko zna? Možda bi te Marko za pet godina varao, ne bi davao novac za kuću i bio bi loš tata. Dok dobri, pouzdani i dosadnjikavi Darko lijepo sve to vuče s tobom kroz život. Živimo kako bismo donosile odluke, sakupljale iskustva, bile u vezama i radile pogreške. I svaki dan ispočetka, ali svaki dan malo pametnije. 

via GIPHY

4. „Život bi bio lakši da sam mlađa.“ 

Pih!!! Koliko često si kao dijete ili početnica na radnom mjestu, mama koja s prvim djetetom tek uči što je majčinstvo, mlada žena koja skuplja za stambeni kredit... pomislila kako bi ti život bio lakši da si starija?

5. „Prestara sam da se mijenjam.“ 

Oprosti, ali objektivno gledano - to je tek loš izgovor. Neurolozi tvrde da bezbrižno možemo učiti do kraja 60-ih. Doduše, teško se riješiti nekih dugotrajnih navika, ali je itekako moguće. A sa 40+ bismo trebale imati dovoljno iskustva da se nečega riješimo na brzinu. Ili steknemo neko novo znanje i vještinu ako poželimo.

via GIPHY

6. „Da sam barem odabrala drugi posao.“ 

Nezadovoljna si s poslom? Rješenje je vrlo jednostavno: promijeni ga! Nikad nije kasno za javljanje na natječaje, a ni za pokretanje vlastitog posla.

Život Jadranka je naša prva blogerica za žene iznad četrdesete: Želim utjecati na žene koje su se zanemarile, ali i na dobne predrasude

7. „Moj partner vodi naše financije.“ 

Ajmeeee! Jesi li sigurna da ovo tvoje četrdesete? Ili su možda 1940-e? Trebamo li išta više reći?

8. „Više neću pronaći pravog muškarca.“

A zašto ne? Zaljubiti se možeš u bilo kojoj dobi. A sada imaš dovoljno iskustva i mudrosti da izabereš bolje nego što bi izabrala s 25. Osim toga, sigurno si do sada isključila nekoliko loših…

9. „Prestara sam za sport.“ 

To je loš izgovor. Naravno da to nije istina – sport nas održava fit u bilo kojoj dobi. A ako baš ne voliš trčati, možeš plesati. 

10. „Moje seksi godine su prošle.“ 

Na ovo pitanje odgovorit ćemo protupitanjem: nisu li Sofia Vergara, Catherine Zeta-Jones, Jennifer Lopez, Angelina Jolie ili Jennifer Aniston seksi u 40-ima i 50-ima? A Eva Longoria i Charlize Theron?

Sjajan izgled Wow i u 40-ima! Ovih 10 poznatih Hrvatica oduševilo nas je svojim fotkama s plaže

Posjeti Miss7.24sata.hr