Ove dvije riječi bi ti svaki dječji psiholog zabranio izgovarati - pogotovo ove godine

Shutterstock/Getty
Vidi originalni članak
  • Odgoj djece nije lak, osobito usred globalne pandemije
  • Nije lako živjeti u neizvjesnosti i brizi, stoga su tenzije često povišene
  • Psiholozi objašnjavaju koje bismo to jednostavne riječi, unatoč svemu, trebale oprezno koristiti 

Jedna jednostavna riječ ima moć transformirati značenje cijele rečenice u jednom mahu. Jezik je moćan i zato ponekad veliku promjenu čine samo male prilagodbe. Čak i kad je riječ o odgoju djece. Dječji psiholozi objašnjavaju koje bismo riječi odmah trebale svjesnije upotrijebiti.

"Jednostavno"

Iz perspektive odraslih, mnogi izazovi s kojima se djeca suočavaju izgledaju jednostavno, a mi često problem ni ne razumijemo - ili bolje rečeno, ne želimo razumjeti. Primjerice, ako dijete zbog zatvaranja škole ima poteškoća s učenjem kod kuće, lako nekome izleti rečenica: „Jednostavno moraš sjesti i pogledati u svoju knjigu, sve ti tu piše!“ Ali ovo „jednostavno“ i „samo“ nije tako lako za dijete i to iz različitih razloga. Umjesto toga radije postavljaj pitanja i pokaži zanimanje za djetetov emocionalni svijet. Umjesto navedenog primjera, mogla bi reći i sljedeće: „Čini se da ti je ovo težak zadatak, pokušajmo ga zajedno riješiti.“

via GIPHY

miss7 Ljudi su podijelili koju su važnu lekciju o vezi naučili od svojih roditelja, prepoznaješ li se?

"Ali"

Ova riječ ima golem utjecaj na dijete i zapravo je negativan oblik za „i“. Kad kažeš: „Moj sin je prekrasno dijete, ali mora naučiti bolje se ponašati“, negiraš sve što je rečeno prije „ali“. Tvoje će dijete vjerojatno osjetiti da ako svoj problem stavi pod kontrolu, to će biti dovoljno samo za tebe. Dakle, u najgorem slučaju, napravit će to samo da ga voliš. Kako bi to izbjegla, trebala bi što češće zamijeniti „ali“ s „i“, na primjer ovako: „Moj sin je dobro dijete i mora naučiti kako svladati svoje ispade“. Ako napraviš tek malu promjenu riječi, napravit ćeš golemi korak prema pozitivnom odgoju punom ljubavi.

via GIPHY

Odgojne metode Roditelji koji imaju dobro odgojenu i pristojnu djecu rade s njima ovih 5 stvari

 POGLEDAJ VIDEO: Znaš li da si genijalna?

Your browser doesn’t support HTML5 video

Posjeti Miss7.24sata.hr