Ova mama ispričala je kako se riješila ovisnosti o alkoholu i postala dobra mama

Instagram@sobber_and_happy
Vidi originalni članak
  • Sophie je pila cijelu mladost, radije je i prekinula s dragim nego da prestane piti
  • Kad je zatrudnila, pribrala se, živjela bez alkohola, no kad je rodila sina vratila se starim navikama
  • Danas je trijezna, a na svom Instagramu Sretna i trijezna govori o svom iskustvu i pomaže drugim ženama

Trijezna i sretna naziv je Instagram profila na koji smo naletjeli i koji smatramo važnim. Naime, vodi ga 29-godišnja Sophie, mlada žena, mama i bivša alkoholičarka. Sophie je na njemu opisala svoj nimalo lako put iz ovisnosti o alkoholu do danas sretnog života i što je još važnije, razbija sliku o tome tko su alkoholičari - to nisu neki zapušteni stariji muškarci koji iz boce piju ispred dućana. Alkoholizam se može dogoditi svakome, mladim, zgodnim, pametnim ljudima, čak i mamama kao što je ona. Na Instagramu @sober_and_happy govori o tome kako se isplati pogledati istini u oči, ma kako teška bila. Ako alkohol na bilo koja način negativno utječe na tvoj život, treba se zapitati "jesam li alkoholičar?", kaže Sophie. Ona je to napravila prije više od dvije godine. I potpuno joj je promijenilo život.

BEAUTY Proljetna beauty rutina: jednostavni koraci za besprijekornu kožu lica

Slika o alkoholičarima je kriva

Sophie koja živi pokraj Londona kaže da je i njezina slika o tome tko su alkoholičari danas potpuno drukčija. "Ljudi ovisno o alkoholu dolaze u svim oblicima i veličinama i stupnjevima" objašnjava govoreći da od ove bolesti mogu oboliti i muškarci i žene, i obrazovani i neobrazovani, stari i mladi, sami i u braku i na različite načine. "Sve je u tome kako konzumiraš alkohol. Ja nisam ni shvaćala da sam postala ovisnica."

Prvo pijanstvo s 15

Odrasla je u obitelji u kojoj se alkohol konzumirao vrlo umjereno. Ona ga je prvi put popila s 15 godina. "Popila sam cijelu bocu vina i probudila se s božićnom večerom svuda po sebi. Unatoč ovom incidentu, Sophie nije navalila na alkohol u narednim godinama, no to se promijenilo kad je krenula na fakultet. "Tamo je kultura pijenja bila drukčija, osjećaš pritisak da piješ kako bi pokazao da se znaš zabavljati. Na prvim sam tulumu čula kako nekoliko djevojaka govori "daj štreberici da pije i puši." Odnosilo se to na mene. Kad sam pila, osjećala sam da sam cool, da sam popularna. Bez alkohola zabava nije bila zabava."

Uslijedilo je nekoliko godina tulumarenja, većinu dana u tjednu. "Potrošila sam cijeli studentski kredit na izlaske i alkohol bez da sam uopće razmislila. Jedva sam se provukla do diplome. Nisam jela pa mi je stalno bilo loše, no nisam to smatrala nekim problemom jer su svi oko mene tako živjeli."

Sav novac trošila sam na alkohol

Nakon diplome Sophie se zaposlila u prodaji, kaže da je u toj branši moto "radi do krajnjih granica i tulumari do krajnjih granica." Izlazila bi svaki Žedni Četvrtak, "Thirsty Thursday" kako su to zvali, a pijanke se nastavljale do kraja vikenda. Iako je jedva spajala kraj s krajem, ovoga se nije htjela odreći. "Bilo mi je žao za haljinu dati 40 funti, mislila sam da je to skupo, ali onda bih u jednoj noći potrošila 200 funti, kao da je osnovna životna potreba."

Usto je sve češće patila od napadaja panike i stalne tjeskobe, ali to ni dalje nije povezivala s alkoholom i mamurlucima. No sve se promijenilo kad je s 25 upoznala muškarca koji će joj postati zaručnikom. Na njezino iznenađenje, nije se volio opijati i to je uskoro postao problem u njihovoj vezi. Ne to što je ona pila, nego što on nije!

Problem mi je bio što on NE pije!

"Jednom smo popodne otišli na pjenušac, ali on ga nije pio. Jako sam se naljutila" ispričala je. "Znala sam mu izreći stvarno ružne stvari kad sam bila pijana. ili bi bila agresivna. Ili se ispovraćala po podu. Bilo je sve očitije da on ne podnosi kad pijem - rekla sam mu da je dosadan, da me pokušava kontrolirati, da me na razumije i napokon prekinula s njim."

Ti dani u mjesecu Pogledaj što sve alkohol radi tvom tijelu ako piješ u vrijeme mjesečnice

Bez alkohola osjećala sam se kao luzerica

Nekoliko sljedećih tjedana Sophie je partijala više nego ikad, no nedostajao joj je i na kraju su se pomirili. A onda je otkrila da je trudna. Isprva je bila ushićena, dok joj nije sinulo da je čekaju mjeseci i mjeseci bez alkohola. "Nisam pila osim tu i tamo u nekoj svečanoj prilici kad je trebalo nazdraviti. Nisam uživala kad bih izašla. Osjećala sam se kao dosadna, jadna luzerica, a mozak mi je istovremeno vrištao za alkoholom." Tako da je rodivši sina, mlada mama veselo zapljeskala i vratila se vinu, ali ne prije 5 sati popodne, tad je počinjalo njezino "vrijeme za vino", tako je odredila. 

"Puno reklama za alkohol kao ciljanu skupinu ima žene. Na puno šaljivih razglednica vino nazivaju "sokićem za mame", u serijama snažne, samostalne žene skoro uvijek imaju čašu vina u ruci, imamo rozi džin i mnogo mojih prijateljica je ludo za njim. A alkoholizam među ženskom populacijom konstantno raste. Noć počne veselo, a na kraju izgubite ključeve i derete se na muža."

Tvoje zdravlje Pogledaj što se događa tvom tijelu ako svaku večer popiješ čašu vina

Nisam mogla sinu ni pelene promijeniti

U "posebnim prilikama" Sophie bi se i dalje opijala, budila s mamurlukom, koji puta nije bila sposobna ni sinu promijeniti pelenu. "Osjećala sam se kao grozna mama i najgora osoba na svijetu. Gledala bih ga kako se igra, kako plače i razmišljala da zaslužuje bolju majku od mene." Uz sve češće epizode tjeskobe, depresije, migrene, počeli su se nakupljazi kilogrami, koža joj je izgledala bolesno i napokon je odlučila da mora prestati piti. Idućih godinu i pol izmjenjivali su se usponi i padovi, bila bi neko vrijeme trijezna, a onda opet pokleknula, no s vremenom "dobre faze" su bivale sve duže. Danas je Sophie potpuno trijezna već osam mjeseci. Ni kapljice alkohola. I sretnija je nego ikad.

"Smršavila sam, koža mi se pročistila, migrene nestale" priča. "No još je važnije što sam psihički dobro. Nema više negativnih misli kao nekad. Strpljivija sam, raspoloženija i sve skupa mnogo bolja osoba. Svima koji se pitaju je njihov odnos prema alkoholu nezdrav, posebno mamama i mladim ženama mogu reći da se isplati biti iskren prema sebi. Ako alkohol loše utječe na tvoj život treba si to priznati. Ako ne možeš izdržati mjesec dana bez alkohola, vjerojatno imaš problem."

 

miss7 predstavlja novi originalni video serijal "Kat po kat s Kim Končar" u kojem će naša novinarka i mlada glumica Kim Končar ugostiti poznate hrvatske zvijezde u usponu stubama naše poslovne zgrade. Kao i uspon, pitanja će gostima postajati sve teža pa tako neće nedostajati i škakljivih tema. U prvoj epizodi gost je modni stilist Marko Grubnić.
 

 

Your browser doesn’t support HTML5 video


 

Posjeti Miss7.24sata.hr