Otvorena retrospektivna izložba Vlaste Delimar

Marko Prpić/ PIXSELL
U Muzeju Suvremen Umjetnosti u Zagrebu u četvrtak 15. svibnja otvorena je retrospektivna izložba Vlaste Delimar pod imenom ''To sam ja'' kojom ova svestrana umjetnica obilježava 35 godina rada.
Vidi originalni članak

Izložba poznate umjetnice koja je svoju karijeru obilježila zanimljvim suvremenim radovima privukla je velik broj obožavatelja umjetnosti. Samo otvorenje je započelo maršom 'Zlih bubnjara' predvođenih Vlastom od Avenue Malla do Muzeja Suvremenih Umjetnosti.

Performans se nastavio u predvorju muzeja gdje je Vlasta započela s guljenjem povrća koje je zatim gostima priredila u ukusnim smoothiejima. Poanta takvog performansa je činjenica da će svih 100 dana, koliko će izložba trajati, Vlasta živjeti u prostorijama MSU-a. Upravo tako će omogućiti posjetiteljima da zavire u njezinu svakodnevicu, a ugostiti će i poznate prijatelje poput Josipe Lisac.

U sklopu izložbe umjetnica će izvesti dva performansa: Poziv na druženje i Moj privremeni dom

Performans Poziv na druženje spada u one radove koje je umjetnica osamdesetih nazivala „komunikacije“ (Taktilna komunikacija, Vizualna komunikacija, Vizualno komuniciranje na Korzu, Autokomunikacija itd). Na početku djelovanja umjetnica je u performansima i akcijama veliku pažnju posvećivala kontaktu s posjetiteljima i osluškivanju senzibiliteta publike i pojedinca. Danas Poziv na druženje predstavlja nastavak osluškivanja publike kojim umjetnica propitkuje do kuda je došao proces gradnje vlastite umjetnosti kroz tridesetak godina rada. Performans će se svakodnevno održavati ispred publike na mobilnoj pozornici na kojoj će umjetnica s gostima uz ručak razgovarati o umjetnosti. Performans će se snimati i istovremeno prikazivati na ekranima unutar muzeja.

Performans Moj privremeni dom odvijat će se u izložbenom prostoru MSU-a, koji će privremeno postati dom umjetnice u kojem će živjeti i raditi tijekom trajanja izložbe. Konstrukcijom privremenog doma u muzeju, umjetnica će započeti proces gradnje osobnog prostora koji će biti izložen pogledima publike, u kojem će posjetitelji moći aktivno sudjelovati i istraživati. 

Uz izložbu će pratiti i niz popratnih događanja - radionica, razgovora, predavanja, vodstava, serije performansa umjetnika. Izložbu prati opsežan dvojezični katalog, na 400 strana, koji obuhvaća cjelokupni opus Vlaste Delimar, i bogatao je ilustriran fotografijama radova. Autori tekstova u katalogu su: Vlasta Delimar, Irena Bekić, Branko Cerovac, Zvonimir Dobrović, Marina Gržinić, Suzana Marjanić, Vlado Martek, Marian Mazzone, Martina Munivrana, Milan Pelc, Marijan Špoljar. Katalog je izdan u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti i Udruge Domino.

Učitavam video...

U galeriji pogledajte više fotografija...

Posjeti Miss7.24sata.hr