Otkrivamo kako pripremiti slasnu piadinu - uz pizzu najpopularniji street food u Italji

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Paidina je omiljeno jelo u Italiji kad je riječ o brzoj hrani. A Talijani sigurno znaju odabrati pravi zalogaj
  • Tipični je proizvod dijela regije Emilia-Romagna i radi se o prefinim pogačama od beskvasnog tijesta punjene raznim nadjevima
  • Recept za slasne piadine otkriva missGASTRO, a za pripremu će ti trebati 30-ak minuta

Piadina - kultno talijansko jelo koje obožavamo! Tijekom povijesti, piadine su bile jelo siromašnog stanovništva, a danas su uz pizzu, najpopularniji street food u Italiji. Popularizacija piadine započela je 40-ih i 50-ih, zahvaljujući brojnim kioscima koji su je nudili po pristupačnim cijenama duž ulica Italije.

Piadina je tipični proizvod Romagne, dijela regije Emilia-Romagna (Ravenna, Faenza, Forlì, Cesena i Rimini), ali je također raširena na područjima Ferrare, provincije Pesaro e Urbino, Montefeltra i San Marina.

Life&style Špageti carbonara za čistu peticu! Omiljeni klasik po receptu slavnog talijanskog kuhara

Što je piadina?

U osnovi radi se o pogačama od beskvasnog tijesta, nalik tortiljama. Priprema se od pšeničnog brašna, masti, vode i / ili mlijeka, soli. Piadine se pune slatkim ili slanim nadjevima poput suhomesnatih proizvoda, sireva, salata, ali jedna od najpopularnijih i najprodavanijih kombinacija je kombinacija parma šunke, buratte ili mozzarelle i rikole.

Kako napraviti piadine?

Za pripremu tijesta trebat ćeš izdvojiti 30 minuta. Piadine možeš čuvati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi do dva dana.
 
Sastojci:
za 6 piadina promjera 25-30 cm

  • 500 g brašna
  • 250 g vode
  • 5 g praška za pecivo
  • 100 g svinjske masti
  • 12 g soli

Za punjenje:

  • sirevi po želji (buratta, mozzarella)
  • rikola
  • povrće sa žara
  • suhomesnati naresci

Life&style Vin Santo: Talijansko zlatno vino gostoprimstva čiji se tajni recept pažljivo prenosi s očeva na sinove

Priprema:

  1. Sve sastojke stavi u veliku posudu, miješaj ih dok se sastojci ne sjedine.
  2. Tijesto potom prebaci na površinu i mijesi ga najmanje 10-15 minuta, sve dok tijesto ne postane glatko.
  3. Tijesto podijeli na šest kuglica težine oko 150 g, pokrij ih prozirnom folijom i ostavi da odmaraju najmanje 30-40 minuta.
  4. Nakon odmora, svaku kuglicu razvaljaj u krug promjera 30 cm.
  5. Zagrij tavu ravnog dna. Razvaljano tijesto prebaci na tavu.
  6. Piadinu peci po dvije minute sa svake strane.
  7. Kada je gotova, prebaci ju na čisti tanjur, prekrij ju čistom krpom i nastavi isti postupak s preostalim tijestom.
  8. Tople piadine napuni kvalitetnom šunkom, mozzarellom i rikulom.
 

Buon appetito!

Posjeti Miss7.24sata.hr