Otkrivamo kako pripremiti slasnu piadinu - uz pizzu najpopularniji street food u Italji
- Paidina je omiljeno jelo u Italiji kad je riječ o brzoj hrani. A Talijani sigurno znaju odabrati pravi zalogaj
- Tipični je proizvod dijela regije Emilia-Romagna i radi se o prefinim pogačama od beskvasnog tijesta punjene raznim nadjevima
- Recept za slasne piadine otkriva missGASTRO, a za pripremu će ti trebati 30-ak minuta
Piadina - kultno talijansko jelo koje obožavamo! Tijekom povijesti, piadine su bile jelo siromašnog stanovništva, a danas su uz pizzu, najpopularniji street food u Italiji. Popularizacija piadine započela je 40-ih i 50-ih, zahvaljujući brojnim kioscima koji su je nudili po pristupačnim cijenama duž ulica Italije.
Piadina je tipični proizvod Romagne, dijela regije Emilia-Romagna (Ravenna, Faenza, Forlì, Cesena i Rimini), ali je također raširena na područjima Ferrare, provincije Pesaro e Urbino, Montefeltra i San Marina.
Što je piadina?
U osnovi radi se o pogačama od beskvasnog tijesta, nalik tortiljama. Priprema se od pšeničnog brašna, masti, vode i / ili mlijeka, soli. Piadine se pune slatkim ili slanim nadjevima poput suhomesnatih proizvoda, sireva, salata, ali jedna od najpopularnijih i najprodavanijih kombinacija je kombinacija parma šunke, buratte ili mozzarelle i rikole.
Kako napraviti piadine?
Za pripremu tijesta trebat ćeš izdvojiti 30 minuta. Piadine možeš čuvati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi do dva dana.
Sastojci:
za 6 piadina promjera 25-30 cm
- 500 g brašna
- 250 g vode
- 5 g praška za pecivo
- 100 g svinjske masti
- 12 g soli
Za punjenje:
- sirevi po želji (buratta, mozzarella)
- rikola
- povrće sa žara
- suhomesnati naresci
Priprema:
- Sve sastojke stavi u veliku posudu, miješaj ih dok se sastojci ne sjedine.
- Tijesto potom prebaci na površinu i mijesi ga najmanje 10-15 minuta, sve dok tijesto ne postane glatko.
- Tijesto podijeli na šest kuglica težine oko 150 g, pokrij ih prozirnom folijom i ostavi da odmaraju najmanje 30-40 minuta.
- Nakon odmora, svaku kuglicu razvaljaj u krug promjera 30 cm.
- Zagrij tavu ravnog dna. Razvaljano tijesto prebaci na tavu.
- Piadinu peci po dvije minute sa svake strane.
- Kada je gotova, prebaci ju na čisti tanjur, prekrij ju čistom krpom i nastavi isti postupak s preostalim tijestom.
- Tople piadine napuni kvalitetnom šunkom, mozzarellom i rikulom.
Buon appetito!