Langošice - tako fine i ukusne, a tako jednostavne za napraviti. Isprobaj ovaj super recept!
- Počela je sezona božićnih sajmova u Hrvatskoj i pravo je vrijeme da započne zagrijavanje za blagdansko raspoloženje
- Našim gradovima prevladavaju neodoljivi mirisi iz adventskih kućica, a predlažemo ti da isprobaš super recept za popularno jelo na adventu
- Sastojke sigurno već imaš spremne, a najbolje od svega je što ga možeš jesti i kao slatko i kao slano jelo
Otvoreni su božićni sajmovi diljem Hrvatske. Duge večeri, ulice obasjane lampicama, božićne pjesme, nasmijana lica, mirisi kuhanog vina i blagdanskih specijaliteta... Teško da ovom blagdanskom duhu itko može odoljeti. Ako već nisi, mislimo da je pravo vrijeme da blagdansku atmosferu započneš i kod kuće. A to ne možeš bolje započeti nego pripremom hrane, koja je popularna u ovo blagdansko vrijeme.
Kako se ne možemo odlučiti volimo li više slatka ili slana jela, pripremile smo recept za langošice iliti "poderane gaće", koje možeš poslužiti kao slasticu, ali i kao slano jelo. Ne može bolje, zar ne? Hrvatima je ovo mađarsko tradicionalno jelo dobro poznato, ali pod različitim nazivima. Naime, u svakom dijelu Hrvatske ustalio se drugačiji naziv pa se tako osim langošica i poderanih gaća još koriste nazivi: pecipaje, fanjki, dalmatinski uštipci, mekike... Karakteristično za ove lepinje je to što su izvana hrskave, a iznutra sočne, a jedina "mana" im je što ne smiješ čekati da se ohlade. A kome bi se ovo "za prste polizati" jelo i stiglo ohladiti?! U nastavku ti donosimo recept:
Sastojci
- 1/2 kg brašna (glatkog) + još 3-4 jušne žlice
- 1,5 žličica soli
- 1 jušna žlica rakije
- 1 prašak za pecivo
- 3 dcl Jamnica gazirane mineralne vode
- 1/2 dcl hladnog mlijeka
- ulje za prženje
Priprema
1. U posudi izmiješaj sve suhe sastojke - pola kilograma brašna, jedan prašak za pecivo i jednu i pol žličicu soli. Potom ulij tri decilitra Jamnica gazirane mineralne vode, pola decilitra hladnog mlijeka i jednu jušnu žlicu rakije. Sve zajedno dobro izmiješaj dok ne dobiješ mekano tijesto. Potom pospi tijesto s tri do četiri žlice brašna, uobliči ga i ostavi u posudi.
2. Zagrij ulje na tavi. Ruke umoči u tanjur u koji trebaš prethodno staviti malo ulja. Masnim rukama otkidaj komade tijesta veličine breskve. Lagano razvuci tijesto i peci ga u dubokoj masnoći na tavi.
3. Poderane su gaće gotove kada poprime zlatnu boju. Izvadi ih na papir koji će upiti višak masnoće i spremne su za serviranje!
U slast!
Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7