Oprez! Zašto tavu nikad ne smiješ namakati i prati dok je još vruća

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Čim završiš s kuhanjem ili pečenjem, tavu ili lonac odmah potopiš u hladnoj vodi da se otapa prljavština
  • Ako to radiš, uništavaš svoje posuđe
  • Imamo odgovor kako ćeš lako oprati svoje posuđe za kuhanje, a da ga ne oštetiš 

Ništa nije logičnije od toga da vruću tavu maknemo sa štednjaka i ubacimo u sudoper pun hladne vode. Zar nije lakše očistiti masnoću i zagorjele dijelove (recimo, nakon što smo ispržili odrezak) dok je sve to još vruće? No, zapravo je obrnuto. Ništa nije lošije za tvoje dobre lonce ili tave nego da ih vruće uroniš u hladnu vodu ili staviš ispod mlaza vode.

Kad dodamo vodu u tavu dok je još vruća to će pomoći da se zapečeni dijelovi omekšaju, no voda škodi tavi. Bolje je ostaviti da se tava ili lonac malo ohlade pa tek onda prionuti ribanju. Zašto je loše uroniti vruću tavu u vodu? Jesi li ikad imala lonac ili tavu koji su se njihali na štednjaku i nikako da ih postaviš tako da sasvim ravno leže na vatri? Vjerojatno ti je tava iskrivljena.

Life&style Ovih 11 stvari svakodnevno rade ljudi koji imaju besprijekorno uredan dom

Tava će se iskriviti kad pretrpi termalni šok -  a to se događa kad vruću tavu uroniš u hladnu vodu. Ako temperaturu tave naglo spuštamo, može se dogoditi da se tava iskrivi ili čak napukne. Osim toga, termalni šok uzrokovat će hladne i vruće točke na tavi i kasnije će se na njoj sve pržiti nejednako. Zato, Prije nego što kreneš prati ili namakati svoje lonce i tave, pusti ih da se malo ohlade.

Kako prati kvalitetne i skupe lonce i tave?

Postoji nekoliko načina kako to možemo obaviti dobro i ne oštetiti svoje posuđe. 

Tave od nehrđajućeg čelika treba ostaviti da se ohlade na sobnoj temperaturi, a ako su na njoj tvrdi, zagoreni dijelovi, možeš ih kasnije kratko namočiti u vodi s deterdžentom, a potom oprati na uobičajen način sa spužvicom. Uporne komadiće zagorene hrane možeš sastrugati drvenom kuhačom ili smjesom sode bikarbone i vode.


 

 

Ako često kuhaš u teflonskom posuđu ili nekom drugom posuđu s neprijanjajućom površinom, njega ćeš posve lako očistiti. Ostavi da se lonac i tava ohlade na sobnoj temperaturi, a potom operi s vrućom vodom i deterdžentom te spužvicom koja ih neće oštetiti jer je preoštra. 
Najvažnije je zapamtiti da posuđe od gusa ne smijemo namakati u vodi. Dijelove koji su zagorjeli očisti s toplom vodom, deterdžentom i kuhinjskom spužvicom i odmah temeljito obriši. Zagorene dijelove koje ne možeš očistiti spužvicom, možeš ostrugati s običnom kuhinjskom solju. 

Veliko pospremanje Blistavo, a brzo! Isprobaj genijalan trik za lakše čišćenje kupaonice

Posjeti Miss7.24sata.hr