Oprez! Evo zašto nikad ne bi trebala prstima dirati svoj pupak

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Jesi li znala da je pupak zapravo najprljaviji dio tijela i da krije najviše bakterija?
  • Zbog svojeg položaja na tijelu, pupak je prilično nedostupan pa ostaje prljav i nakon tuširanja
  • Također je jedan od dijelova tijela po kojemu ne bi trebala čačkati prstima jer postoji veća šansa od infekcija

Vjerojatno svatko od nas, od svih dijelova tijela, pupak najmanje doživljava. Neki ga ukrase piercingom, a neki mu uopćene pridaju pažnju.  No ipak iza njega se skrivaju brojne zanimljivosti. Osim što bol u području pupka može biti pokazatelj da nešto nije u redu, on je i dio tijela u kojem se skriva najviše bakterija

Postoje razni oblici pupka, a svaki od njih se u prosjeku krije čak 67 vrsta bakterija, otkrili su američki znanstvenici sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini. U ispitivanju je sudjelovalo 60 žena i muškaraca kojima je uzet bris pupka. Voditelj studije, doktor Rob Dunn rekao je za National Geographic: '' U 60 trbuha, odnosno pupka, naš tim je pronašao 2 368 bakterijskih vrsta, od kojih 1 458 njih može biti novost za znanost.''. Dodaje kako je u nekim pupkovima pronađeno 29 vrsta, a neki 107 vrsta bakterija. Jedan znanstvenik, koji je sudjelovao u istraživanju, pronašao je bakteriju koja je prethodno bila pronađena samo u tlu u Japanu, a ispitanik nikad nije tamo putovao. 

Life&style Gustoća, miris i boja vaginalnog iscjetka - što ti govori o zdravlju tvoje vagine?

No osim 'mucica' od odjeće, nije sve tako crno. Iako nije poželjno pupak dirati prstima kako ne bi prenijela dodatne bakterije, postoje načini kako ga barem malo možeš očistiti i ukloniti neugodan miris iz njega koji nastaje zbog slabe higijene. Postupak je vrlo jednostavan, a potrebna ti je samo topla voda i blagi sapun koji neće iziritirati kožu te ručnik kako bi mogla nježno očistiti područje oko i unutar pupka. Isperi pupak čistom i toplom vodom te osuši ručnikom kako bi bila sigurna da je sva voda uklonjena i kako se na vlažnom dijelu ne bi radile nove bakterije. 

POGLEDAJTE PRVU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE":
 

Your browser doesn’t support HTML5 video

Posjeti Miss7.24sata.hr