Online nastava loše utječe na brak? Ako ti se dosad činilo, sad je potvrđeno

Shutterstock/Getty
Vidi originalni članak
  • Kad je prošlog proljeća virtualno učenje postalo normalno, znala si da će tvoje strpljenje (i Wi-Fi) biti testirano
  • Ali jednu stvar nisi mogla predvidjeti: da će takozvana online nastava testirati i tvoj brak
  • Preopterećeni ste, više se svađate, manje je vremena za ugodne stvari... evo kako si pomoći

Nerijetko se po društvenim mrežama mogu pročitati komentari poput:  „Jesam li jedina koji će ubiti supruga zbog problema s online nastavom?“ Odgovor je jasan: „Ne, nisi!“  Zbog toga smo prisluškivali dr. Leau Lis, psihijatricu, kako bismo čuli sve o tome kako virtualno učenje trenutačno utječe na vezu, ne samo na djecu o čemu se u ovom kontekstu najčešće govori. Evo tri načina na koje obrazovanje u kući može utjecati na tvoj brak... i što učiniti s tim u vezi.

1. Češće se svađate

To je očito, ali vrijedi ponoviti - virtualno učenje je jako teško. Dosta toga djeca ne mogu sama savladati, a da ne govorimo o tome da se često ne mogu disciplinirati da odsjede sama pred računalom više sati. Zato, često moramo raditi s njima, a ako nisi bila osobito akademski nastrojena u mladosti, tada bi ponovno učenje predmeta poput matematike i biologije moglo biti jako mučno. Pa čak i ako si u svoje vrijeme bila čarobnjakinja iz algebre, pogodi što? Stvari su se promijenile i danas se neke stvari drugačije uče i rješavaju! I da, sav taj stres vrlo lako može doprijeti do tvoje veze, tvrdi dr. Lis. Primjedbe, neprestano prepiranje i želja da baciš tablet u facu svog supruga sljedeći put kad trebaš pomoći svom djetetu pri zadaći iz trigonometrije sasvim su „uobičajene“ pojave. 

via GIPHY

Kako to popraviti: pokušaj biti svjesna da si ti frustrirana zbog situacije, a ne tvoj partner (ponovi za nama: „Nije kriv moj suprug da tvoje dijete ne zna neke stvari i da mu treba pomoć“). Nadalje, izradi plan „napada“ (ako već nisi). To bi moglo značiti „podjelu i osvajanje“, pa je to manje posla za svakog roditelja. Na primjer, možete se složiti da rješavaš zadatke iz matematike, fizike i kemije, dok se tvoj suprug bavi geografijom, hrvatskim i engleskim. Ili, ako imate više djece, ti radi sve s jednim djetetom, a suprug s drugim djetetom - a zatim se zamijenite.

I na kraju, sjeti se omjera 5:1 za veze: prema istraživanju Gottman instituta, najuvjerljiviji prediktor hoće li parovi ostati zajedno jest njihov omjer pozitivnih i negativnih interakcija. Idealan omjer? Pet pozitivnih interakcija (hvala što si pomogao Ivanu u ovom zadatku iz povijesti!) za svako prigovaranje zašto nije pospremio stol za sobom ili je zaboravio napuniti tablet.

Nastava na daljinu Učenik napisao što misli o online nastavi i profesorima. Dobio je odgovor: ovako stvari stoje u životu...

2. Imate manje vremena jedno za drugo... i to ne iz razloga zbog kojeg mislite

Da, virtualno učenje zahtijeva vrijeme i trud s tvoje strane (bez obzira trebaš li tek pomoći djetetu da se na vrijeme probudi za nastavu). Ali, postoji još jedan razlog zašto ti i tvoj dragi u posljednje vrijeme ne možete provesti kvalitetno zajedničko vrijeme. Razmisli: tvoj petogodišnjak počeo je sisati palac (navika koje se odrekao prije nekoliko godina) ili tvoj 9-godišnjak, koji je prije bio prilično sretan čitajući knjigu, sada se ljulja na stolcu i jedva mirno sjediti na mjestu. Tvoje dijete nazaduje, a to je nešto što je sve učestalije tijekom korona krize, prema riječima stručnjaka. „Moglo bi biti manje vremena i mjesta za sport ili druge izvannastavne programe, što bi moglo dovesti do toga da djeca postanu hiperaktivna kod kuće“, objašnjava dr. Lis. Ili je tvoje dijete trenutačno možda samo pod stresom (nismo li svi?), što može dovesti do neželjenih promjena u ponašanju. A pokušaj upravljanja djetetom koje je u nazadovanju ili hipertenziji može ozbiljno utjecati na vašu vezu.

Kako to popraviti: priznaj da su stvari trenutačno teške i dajte djetetu do znanja da su njegovi osjećaji potpuno ispravni. Pokušaj se što je više moguće držati se dosljedno rasporeda (djeca vole predvidljivost), istovremeno pronalazeći načine kako potrošiti energiju kod kuće. „Zauzeto dijete obično je sretno“, kaže dr. Lis. „Obožavala sam koristiti aplikaciju „Just Dance Now“ za kvalitetno vrijeme obiteljskog plesa“, dodaje. Naručite hranu, odložite telefone i zabranite bilo kakav razgovor o virtualnom učenju (barem do deserta). „Svakako nađite vremena za romantično povezivanje bez obzira na situaciju“, kaže dr. Lis.

3. Dijete se muči (što znači da se i vi mučite)

Znaš onaj izraz: „Sretni ste samo kao i vaše najmanje sretno dijete?“ Pa, djeci (kao i svima nama) trenutačno je teško i naravno da osjećaš njihovu bol. „Djeca mogu imati manje pristupa svojim uobičajenim mentorima (trenerima, učiteljima, itd.) pa će im zato trebati veća podrška roditelja koji su zauzeti i koji im to ne mogu pružiti“, kaže dr. Lis. „To može dovesti do više depresijivnih osjećaja ili izljeva emocija.“ A ti se osjećaji tjeskobe mogu pojaviti u vašem braku na više načina, kažu stručnjaci. 

Online nastava Mama je na Facebooku zatražila pomoć u rješavanju sinove zadaće. Evo komentara...

Na primjer, mogla bi biti toliko koncentrirana na svoje dijete da zaboraviš razmisliti o vlastitim ili partnerovim potrebama (poput činjenice da je prošli tjedan zabrljao na poslu i da mu treba jačanje samopouzdanja). Ili ako je tvoj partner taj koji osjeća anksioznost, možeš stvoriti ogorčenu atmosferu („sve o čemu govori je to koliko je pod stresom... a što je sa mnom?“).

Kako to popraviti: znaj da niste sami u tome. „Zakažite termin sa školskim psihologom“, savjetuje dr. Lis. Ali jednako je važna i briga o vašem braku. „Ako se vaša veza muči, također je dostupno savjetovanje“, dodaje. Drugim riječima, prvo se pobrini za sebe kako bi se mogla bolje brinuti o drugima. 

Pogledaj video: Znaš li da si genijalna?

Your browser doesn’t support HTML5 video

Posjeti Miss7.24sata.hr