Ona je sve to: i pin-up djevojka i teta u vrtiću

John Pavlish
Haljine koje se ne viđaju na svakom koraku, retro make up i frizura na kojoj bi joj pozavidjela i sama Dita Von Teese...Vintage-stil koji njeguje odgajateljica Maja Milinković nas je oduševio, baš kao i osobnost ove multitalentirane djevojke. Znamo da će i tebe!
Vidi originalni članak

"Osobno nisam imala negativnih iskustava kada je moja radna okolina u pitanju. Od kolega dobivam samo komplimente, a roditeljima sam zanimljiva i nikad nisam imala niti jedan negativan komentar. A djeca? Ona su vrlo zahvalna po tom pitanju. Vole te takav kakav jesi jer si njihov" smije se odgajateljica Maja Milinković, i započinje svoju priču koju inspirira kultura pedesetih godina, horor filmovi, drama. Ljubav prema vintage kulturi započela je prije “nekih 7 godina”, kada je Maja bila u posjetu Sarajevu. Tamo su joj na jednoj radionici napravili vintage makeover, koji joj se toliko svidio da je odlučila da to postane njezin novi stil!  

Kako vintage stil ne bi bio potpun bez interesantne frizure, Maja Milinković se bacila na usavršavanje te tehnike i u tome postala toliko uspješna da je sudjelovala kao stilist vintage frizura na festivalu Dolce Vita u Rovinju i Vintage Zagreb Festivalu. Savršena frizura zahtijeva i savršen outfit, a Maja svoje pronalazi na nekoliko mjesta. Bitne zagrebačke pin up adrese su “Ulični ormar” i “Vintage Circus”, dok ona ima još par asova u rukavu: “Osobno, vjerna sam svojoj dragoj prijateljici i dizajnerici Blanki Medak koja šiva prekrasne komade po originalnim vintage krojevima, dok nakit izrađujem sama od fimo mase. Izradila sam cijelu paletu naušnica i ogrlica inspiriranu vintage nakitom. Najviše prevladavaju cvjetne naušnice svih oblika i boja. Moram spomenuti još jedan izvor vintage torbica, nakita i vintage namještaja a to je Igor Recek znan i kao Gangster.”  Ističe i kako je najviše veseli kada kombinira odjeću inspiriranu hororcima s nekom, recimo, vintage suknjom.

Ako Maju netko pita tko joj je omiljena pin-up ikona, bez razmišljanja će odgovoriti: Cherry Dollface, predivna pin-up djevojka čije tijelo krase brojne tetovaže. Zabavna je i zanimljiva u kombiniranju vintagea i modernog. Zahvaljujući njezinim tutorijalima naučila sam jednostavne tehnike izrade vintage frizura.”
Do prije desetak godina kod nas pin-up kultura i nije bila baš poznata stvar, dok je danas ta scena itekako razvijena.  Festivali koje Maja preporučuje su Trash'n'Burn Festival u Svetom Martinu na Muri i Tear it up!! festival u Medulinu koji se održavaju svake godine. Razvoj vintage scene omogućio je osim festivala, i brojna događanja koja su pogodovala pin-up kulturi: razni rockabilly koncerti, “bilo strani bilo domaći”, kaže i dodaje da se takava vrsta glazbe često pušta u Vintage Industrial Baru, Bikers Beer Factoryju, ili Johannu Francku: “Ako ste željni dobre rockabilly glazbe tu su naši bendovi vrijedni slušanja: “B and the Bops”, “Johnny and his Rockin' Tunes”, “Swingers”... 
Ova zanimljiva odgajateljica osim izražene ljubavi prema drami, njeguje i afinitet prema horor filmovima. Kako kaže, filmovi strave se povezuju s pin-upom putem psychobilly žanra koji u sebi povezuje psychobily glazbu i punk. “To je glazba koju volim i s njom sam ušla u cijeli pin-up kontekst. Tako je i moj vintage izgled na početku bio usmjeren više na mješavinu psychobillya i vintagea, a sada je vise nježniji i damski.” 

No, baš kao i vintage kultura, Majina ljubav je i njezin posao, a ona radi s grupom djece s pojačnim dramskim odgojem što znači da su u klasične metode odgoja uvedeni principi suvremenog dramskog odgoja. A sve to na kraju “vrtićke godine” bude okrunjeno dvijema predstavama. Također, Maja izvan vrtića sudjeluje u radu Udruge Parktikum, kao voditeljica dramskih grupa za djecu od 7 do 11 godina, a u slobodno vrijeme izrađuje ukrase za kosu i cvjetove koje obožavaju djevojčice iz njezine vrtićke grupe. 
“Posao odgojitelja je vrlo odgovoran posao i ponekad stresan, ali jednako tako zabavan i pun emocija. U jednom danu ja prođem kroz sve emocije s djecom i ponekad to ponesem sa sobom kući preispitujući sebe i svoje rečenice i postupke jer djeca sve upijaju kao spužve i zato je za mene ovaj posao jedna velika odgovornost”.

“Djecu ne učim o pin-up kulturi jer to nije njihov svijet. Kad sam na poslu, ja sam u njihovom svijetu gdje im dajem da se razvijaju svojim tijekom i prema svojim interesima. Možda maleni utjecaj koji dajem je putem glazbe. Često za vrijeme proslava rođendana u vrtiću pustim Johnnyja Casha ili Jerryja Lee Lewisa “. Ah, dječice, ni ne znate kako ste sretni što ste dobili ovako zanimljivu tetu!
 

Posjeti Miss7.24sata.hr