Omiljeni recept legendarne Sophie Loren: špageti s limunom
- Sophia Loren objavila je kuharicu prije više od 30 godina
- Njezini špageti s limunom dobri su koliko i njezino glumačko umijeće
- A mi, naravno, imamo recept legendarne glumice - laganije jelo dobro dođe u ove postblagdanske dane
„Sve što vidite dugujem špagetima“, rekla je jednom prilikom glumica Sophia Loren. Nekako je teško zamisliti filmsku divu s dijamantnom ogrlicom i uskim strukom kako se saginje nad zdjelom špageta. Ali, ona jest i ostaje Talijanka do srži i mora podijeliti svoje mjesto u povijesnim knjigama s još jednim talijanskim izvoznim hitom: tjesteninom u svim veličinama i oblicima.
Danas se 87-godišnja Oskarovka povukla iz javnosti. Manje je poznato da je Loren objavila dvije kuharice 1972. i 1998. godine. „Kuhanje je čin ljubavi, dar, način da podijelite male tajne koje se krčkaju na štednjaku“, izjavila je glumica.
Špageti s limunom za talijanski štih
Jedan se recept ističe u Loreninim kuharicama: njezini špageti s limunom. Prekrasna kompozicija vrhnja, češnjaka i osvježavajućeg limuna. Recept je jednostavan koliko i genijalan. Umak se mora kuhati onoliko dugo koliko je potrebno da tjestenina postane „al dente“. Uz ove špagete s limunom i tijekom tjedna možeš dočarati malo talijanskog štiha na svom tanjuru.
Stigla Harry Potter kuharica u hrvatskom prijevodu: kako pripremiti munjolike pogače i čarobne štapiće!
Sastojci za dvije porcije:
• 250 g špageta
• 60 g maslaca
• 3 režnjića češnjaka
• kora od 3 limuna
• 60 ml soka od limuna
• 120 ml vrhnja
• sol, papar
• 25 g naribanog parmezana
• šaka svježeg bosiljka
Priprema
1. Nasjeckaj češnjak, a koricu limuna naribaj. Iscijedi sok od limuna.
2. Zakuhaj veliki lonac vode. Kad voda postane pjenušava, posoli pa dodaj tjesteninu.
3. U međuvremenu u velikoj tavi rastopi maslac na srednjoj vatri. Lagano poprži nasitno nasjeckani češnjak. Dodaj pola vrhnja. Posoli i popapri, promiješaj te lagano pirjaj.
4. Kad je tjestenina gotova, ocijedi je te stavi u tavu. Prelij ostatkom vrhnja. Umiješaj sok i koru od limuna dok se rezanci dobro ne pomiješaju s umakom.
5. Dodaj parmezan i bosiljak pa posluži.