"Odrekla sam se šopinga i prestala kupovati odjeću. Evo kako sam izdržala godinu dana!"

Instagram@vesnasposa Erin nije kupovala novu odjeću godinu dana
Vidi originalni članak
  • Odreći se šopinga - nemoguće, zar ne? Kad i odlučiš da ćeš stati na loptu, uvijek poklekneš na nekoj sitnici
  • Erin Rhone odlučila je prestati šopingirati kad je shvatila da je pretjerala
  • Potaknulo ju je na to njezino sve tanje stanje bankovnog računa i pretjerana kupovina, a izdržala je punih 12 mjeseci

Erin Rhone, novinarka iz grada Brisbanea u Australiji odlučila je prestati šopingirati. Na portalu Mamamia objavila je svoju priču i podijelila nekoliko savjeta o tome kako se suzdržala da čitavih godinu dana ne kupuje novu odjeću.  Krajem 2020. shvatila je da je pretjerala s internet kupovinom, pa je potaknuta sramom i nezadovoljna sve lošijom situacijom na svom bankovnom računu (ali i željom da pridonese očuvanju okolišu jer tekstilna industrija i brza moda jedan su od najvećih zagađivača), odlučila je da će malo prikočiti. U početko nije planirala da će to biti na 12 mjeseci. Prvo zato što se činilo nemogućim, a drugo jer se činilo "mazohističkim lišiti se sitnih radosti koje joj je šoping pružao", počinje Erin.

Life&style Žena je odlučila da godinu dana neće kupiti ni jedan komad odjeće. Podijelila je svoje iskustvo

Nije očekivala, ali suzdržavanje od šopinga pokazalo je mnogo lakše nego što je mislila. Uglavnom se sve svelo na naviku. Zato je odlučila i s drugima podijeliti pet stvari koje su joj pomogle da izdrži čak cijelu godinu - mogle bi pomoći i tebi.

1. Pregledaj svoj ormar

Znaš li zapravo što je u tvojoj garderobi ? Nije znala ni Erin. Mnogo različitih istraživanja provedenih u posljednjih nekoliko godina pokazalo je nevjerojatne rezultate. Naime, rezultati su pokazali da više od 60 posto žena u prosjeku kupuje i do 20 novih odjevnih predmeta godišnje, a od sve odjeće koju posjeduju, uglavnom nose svega 20 posto, prenosi Jutarnji listTo bi u prijevodu značilo da je u našim ormarima čak 80 posto odjevnih predmeta koje uopće nikad ne nosimo.

Mnogo puta kupujemo stvari impulzivno, a da nismo svjesni da već posjedujemo sličnu stvar (ili 12sličnih). Nakon što odlučiš koju odjeću više ne želiš, pozovi prijateljice na razmjenu odjeće. "Smeće jedne žene je blago druge!", kaže Erin.

2. Očisti svoj inbox

Jedna od Erininih najvećih slabosti bio je pristigla pošta na e-mailu. "Za mene je primanje e-poruka s popustima ili sjajnim ponudama mojih omiljenih brendova bio kriptonit. Bilo mi je jako teško ignorirati povoljne ponude, pogotovo ako me od nje dijeli samo jedan klik." Otkaži pretplatu na nepotrebne newslettere da ne bi bila u iskušenju. Ako ne želiš izgubiti kontakt sa svojim omiljenim brendom ili trgovinom, postavi zaseban pretinac e-pošte samo za primamljive ponude tako da ih provjeravaš jednom mjesečno. "Daleko od očiju, daleko od srca", savjetuje Erin.

3. Prati stranice s rabljenom robom ili second hand shopove

Second hand shopovi su napredovali u posljednjih desetak godina. Nekada su bili dom samo starim bakinim spavaćicama i sakoima od tvida - ovih su dana prava riznica. Također, upoznaj svoju lokalnu trgovinu robom, možda ćeš baš tamo pronaći nešto konkretno.

Dečko je svoju djevojku poslao kući s večere jer ga je bilo sram - zbog odjeće koju je nosila

Nemaš vremena za provlačenje kroz police svog ormara? Gomila ormara se preselila na internet, uključujući SWOP, gdje možeš pronaći rabljenu odjeću i dodatke online i putem svoje Instagram stranice. Ako želiš dizajnerske komade mjesta kao što je Label Pig prodaju dizajnerske rabljene komade po jako sniženim cijenama, a isporučuju se diljem svijeta. 

I ne zaboravi na Facebook marketplace! Hrpa potpuno novih stvari završava ovdje zahvaljujući ljudima koji kupuju stvari na internetu u nekoliko veličina, a zatim se ne trude vratiti ih. Možeš pretraživati ​​po veličini i lokaciji kako bi suzila rezultate. "Nabavila sam dva para dizajnerskih traperica za 20 dolara (oko 135 kuna) po komadu, te potpuno nove kratke hlače i crop set Rockwear za samo 30 posto cijene", rekla je Erin.

Moda Odjeća nas može itekako pomladiti: ne trebaš kupovati sve iznova nego samo naučiti jedan trik

4. Upoznaj se s iglom i koncem

Koliko često si bacila nešto što ima malu rupu ili rasparani rub? Upoznaj se s iglom i koncem, a ako ne možeš sama nešto popraviti, nađi krojačicu koja će ti pomoći. Popravci su često jeftiniji od kupnje potpuno novog odjevnog predmeta; a i bolje je za okoliš. 

5. Daj si tjedan dana - i znaj što kupuješ

Ako si učinila sve gore navedeno i još uvijek ne možeš prestati razmišljati o tim novim Levi's trapericama? Daj si vremena, savjetuje Erin. Često impuls za kupnjom prođe za dan ili dva. Daj si dovoljno vremena da razmisliš o kupnji kako bi vidjela je li to nešto što ti stvarno treba ili je to samo spontana želja da potrošiš novac. Ako se odlučiš kupiti nešto novo, malo pronjuškaj da vidiš ima li tvrtka etičke i održive procese. 

Za kraj, počni s malim koracima. "Za početak sam si zadala tjedne ciljeve kako bi se činili ostvarivijim. Tijekom 12 mjeseci uštedjela sam više od 2000 dolara (oko 13.500 kuna), još uvijek sam imala odličnu garderobu i pridonijela sam (malo) ublažavanju opterećenju okoliša koje stvara brza moda", priča Erin. Dodaje da naši izbori kao potrošači imaju ogromnu moć da oblikuju industriju. "A ako to nije dovoljno da te uvjeri, znači i više novca za kavu i koktele (ili plaćanje računa) – tako da zaista isplati", zaključuje.
 

Posjeti Miss7.24sata.hr