Od njege ruku do zalijevanja biljaka: znamo više dobrih razloga da ne baciš vodu u kojoj se kuhao krumpir

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Sljedeći put kad budeš kuhala krumpir, vodu za kuhanje nemoj bacati nakon toga
  • Da, dobro si pročitala! Otkrit ćemo ti kako je možeš pametno koristiti
  • Bit će ti zahvalne tvoje ruke, biljke, a i nekoliko prljavih površina u stanu...

Vjerojatno već znaš da vodu za tjesteninu ili rižu ne bi smjela sipati u odvod, jer oboje možeš pametno iskoristiti. Ali, odnosi li se to i na vodu koja ostane nakon kuhanja krumpira? Definitivno da! Baš kao u vodi od tjestenine i riže, u vodi od kuhanja krumpira ostaju vrijedne hranjive tvari koje je čine svestranom. Mrziš guliti krumpir? I za to imamo savjet, ali koncentirrajmo se sad na vodu koja preostane nakon kuhanja krumpira...

Moda Veliki povratak: pogledaj kako se nosi najveći modni trend sezone

Voda od krumpira dobro je sredstvo za čišćenje

Voda od krumpira sadrži puno škroba, koji je prirodno otapalo masti. Stoga se idealno može koristiti kao sredstvo za čišćenje. Njome se mogu prvenstveno dobro očistiti tave, ali i plastične površine (npr. vrtni namještaj) i okviri prozora također se mogu očistiti vodom od krumpira. Jednostavno navlaži krpu toplom vodom od krumpira, prebriši prljave površine pa isperi čistom vodom.

via GIPHY

Voda od krumpira njeguje biljke

Voda od krumpira sadrži obilje minerala poput magnezija i fosfora. To je čini idealnim gnojivom, koje biljkama može pomoći u rastu. Jednostavno stavi ohlađenu vodu od krumpira u posudu za zalijevanje ili bočicu s raspršivačem te njome zalijevaj biljke. Navodno čak pomaže i protiv lisnih uši! Naravno, voda u ovom slučaju ne smije biti slana.

Savjet: vruća voda od krumpira također dobro djeluje protiv korova. Škrob iz krumpira začepljuje pore biljke i osigurava da biljka ugine.

Otkrivamo Ova topla i hranjiva salata od krumpira i pancete idealna je za hladne zimske dane

Voda od krumpira pomaže grubim rukama

Ohlađena(!), neslana voda od krumpira idealna je za njegu grubih i ispucanih ruku te ublažava svrbež i iritaciju kože. Jednostavno namači ruke u mlakoj vodi pet do deset minuta - škrob u vodi od krumpira pomaže koži da opet bolje upija vlagu. Nakon kupke ruke će ti biti  opet lijepe i gipke. Međutim, trebala bi ih pustiti da se osuše na zraku i ne brisati, jer će se u suprotnom škrob , a učinak njege će nestati.

Posjeti Miss7.24sata.hr