O ženama i soli: Knjiga koju je teško ispustiti iz ruku kad je jednom počneš čitati

Instagram
Vidi originalni članak
  • Imamo novu književnu preporuku! Ovaj naslov moraš ubaciti u svoj ljetni raspored čitanja
  • Knjiga O Ženama i soli, unatoč tome što se lako čita nipošto ne spada u kategoriju "lakog štiva", ali kada joj vidiš naslovnicu sigurno ćeš ju htjeti ponijeti na plažu
  • Saznaj o čemu se radi u ovom romanu prvijencu autorice Gabriele Garcije

Donosimo ti jedno zanimljivo štivo koje je kao stvoreno za čitanje na plaži - na to nas makar asociraju naziv i korice knjige. No, nemoj da te to navede na krivi trag jer se ovdje ne radi o klasičnom "laganom ljetnom štivu".  O ženama i soli roman je prvijenac spisateljice i pjesnikinje Gabriele Garcije, a bavi se temom imigracije Kubanaca u Sjedinjene Američke Države iz perspektive dvije žene - majke i kćeri. Riječ je o impresivnoj višegeneracijskoj priči o Kubankama koje uče kako da prežive nakon što su sve izgubile. 

"U središtu romana su žrtve koje su majke podnijele kako bi njihove kćeri imale bolji život." - BookPage

Na početnim stranicama novog romana Gabriele Garcie, O ženama i soli, María Isabel jedina je žena koja radi u tvornici cigara u Camagüeyu na Kubi. Godina je 1886. i otočna kolonija je na rubu rata sa Španjolskom, ali misli Maríje Isabel odlutaju "daleko pokraj polja šećerne trske i morskom soli ispranih plantaža do maglovitih obala Francuske", dok sluša čitanje Les Misérables . "Mislila je na sebe", piše Garcia. “O tome kako bi bilo da netko napiše knjigu o njoj. Netko poput nje napisao je knjigu.”

Life&style 'Sve što znam o ljubavi' genijalna je knjiga koju moraš pročitati prije nego što dođe serija

Kći majke Kubanke i oca Meksikanca, autorica Gabriela Garcia rođena je u Miamiju, a isječke knjige O ženama i soli počela je pisati dok je 2014. radila kao organizatorica za prava migranata u obiteljskim pritvorskim centrima u Teksasu. Posjet Kubi i gledanje stvarnih pisama Victora Hugoa kubanskim radnicima iz 19. stoljeća u muzejskoj izložbi također su bili veliki poticaj autorici, piše Vogue. 

O ženama i soli - priča o migraciji iz perspektive majke i kćeri

Roman priča priču o majci zarobljenoj u prošlosti, o sudbonosnom izboru njezine kćeri i o obiteljskom nasljeđu stvorenom na Kubi prije njihova rođenja. Carmen je rođena na Kubi. Traume imigrantskog života u Miamiju ostavile su na njoj neizbrisiv trag. Obilježena životom u nasilnom patrijarhalnom društvu, Carmen se prisjeća mučnog odnosa sa svojom majkom i uspoređuje ga s odnosom koji ima s vlastitom kćeri. Njezina kći Jeanette bori se s ovisnosti o drogama. Okružena nevoljama susjeda, i sama potištena, počinje istraživati obiteljsku prošlost, i potom nenadano odluči zaštititi djevojčicu čiju je majku privela imigracijska policija. Ustrajna u namjeri da dokuči istinu, otputuje na Kubu kako bi upoznala baku i obračunala se s tajnama iz prošlosti kojima je suđeno da isplivaju na površinu.

Savršen izbor za plažu! Hit ljubavni roman 'Ljubavna hipoteza' objavljen je i na hrvatskome jeziku

O ženama i soli kaleidoskopski je portret izdaja, osobnih i političkih, koje su oblikovale živote iznimnih žena - žena koje biraju iznijeti svoje priče unatoč onima koji bi ih željeli ušutkati.  Roman se čita kao poezija, jer je Garcia također pjesnik. O ženama i soli proteže se kroz generacije i domovine i doima se poput opsežne sage koja je, zadivljujuće, stala na 204 stranice koje se mogu pročitati za nekoliko sati.

 

Posjeti Miss7.24sata.hr