O.C. se prikazuje na HBO-u, a mi smo se prisjetili 6 teen serija za kojima smo ludovali 90-ih

Screenshot Teen serije koje smo obožavale
Vidi originalni članak
  • Nedavno je na HBO-u izašla popularna teen serija s početka 2000-ih The O.C. i uhvatila nas je nostalgija
  • Ovo nas je podsjetilo na sve teen drame koje smo gotovo religiozno pratile kao tinejdžerice 
  • Donosimo ti 6 najpopularnijih teen serija kroz jedno desetljeće - od početka 90-ih do početka 2000-ih

Devedesete i rane dvijetisućete bile su plodno tlo za TV serije o odrastanju, točnije teen drame koje su izlazile jedna za drugom, a čije smo epizode nestrpljivo čekale svakoga tjedna. Sjećaš li se uopće vremena kada je trebalo čekati čitav tjedan na novu epizodu kako bi saznala što se dogodilo s tvojim omiljenim likovima  i kada nije postojao koncept "pogledati ću čitavu sezonu za vikend'? Da, desetljećima daleko... No, danas jednu od mega popularnih teen serija The O.C. možeš gledati i na HBO-go, a mi smo se prisjetili onih najpopularnijih.

Saznajemo Odrasla si, a i dalje obožavaš teen serije i filmove. Evo što to zapravo govori o tebi

1. Zvono kao spas (Saved By The Bell, 1989.-1993.)

Srednjoškolci Zac, Kelly, Screech, Lisa, Slater i Jesse bili su glavni likovi mega popularne teen serije koja je s prikazivanjem počela kasnih 80-ih i nastavila se kroz 4 sezone sve do 1993. Serija se ponajprije fokusirala na bezbrižne komične situacije, no povremeno se doticala i ozbiljnih društvenih pitanja, kao što su upotreba droga, vožnja pod utjecajem alkohola ili droge, beskućništvo, razvod i ponovni brak, smrt, prava žena, te pitanja okoliša. 

O njenoj popularnosti govori i činjenica da je serija iznjedrila dvije spin-off serije: Saved by the Bell: The College Years (1993.–1994.), koja je pratila nekoliko likova do fakulteta, i Saved by the Bell: The New Class (1993.–2000.), subotnja jutarnja serija koja je pratila novu grupu učenika u srednjoj školi Bayside. Serija je također iznjedrila dva TV filma, Saved by the Bell: Hawaiian Style in 1992 and Saved by the Bell: Wedding in Las Vegas in 1994.

2. I to mi je neki život (My So-Called Life, 1994.)

Glavne protagoniste serije "I to mi je neki život" utjelovili su Claire Danes i Jared Letto koje je upravo ova serija lansirala u zvjezdane orbite. Serija je postala kultna iako je, na žalost mnogih, bila prekinuta nakon prve sezone. Zašto? Radi slabe gledanosti, naravno. A zašto je onda bila 'kultna' pitaš se?

Prikazivana sredinom 90-ih, za vrijeme začetaka interneta, ovo je bila prva serija za koju su fanovi organizirali online kampanju s ciljem spašavanja serije. Na žalost, u doba kada smo serije mogli gledati samo u određenim terminima na televiziji, ova teen serija morala se natjecati s nekim drugim velikim, kultnim TV uratcima 90-ih poput Prijatelja, Lud za tobom i Seinfelda. Sigurni smo da bi serija danas imala solidnu fan bazu i dobru gledanost kada bi se prikazivala na streaming servisima. Možda nekakav reboot? 

3. Dawson's Creek (1998. - 2003.)

Iako James Van Der Beek u glavnoj ulozi Dawsona, tinejdžera koji je volio filmove i duge razgovore sa svojom najboljom prijateljicom Joey, nije uspio kasnije u karijeri ostvariti neku značajniju ulogu, super popularna serija Dawson's Creek iznjedrila je nekoliko poznatih imena. Katie Holmes glumila je Joey, Michelle Williams je bila Jen, a Joshua Jackson ‘zločesti dečko’ Pacey.

Dawson's Creek je 'coming of age' serija o prijateljstvu, prvim ljubavima, prvim razočarenjima i sazrijevanju. Kroz 6 sezona serija je pratila odnose četvero prijatelja koji su svi u nekom trenutku bili jedni s drugima, te uglavnom dramama koje su iz tih odnosa i proizašle. Radnja se odvijala u fiktivnom gradiću Capesideu u Massachusettsu, a i dan danas se sjećamo uvodne špice i stihova pjesme "I don't want to wait for our lives to be over"...

4. Felicity (1998.-2002.)

Serija se vrti oko fakultetskih iskustava glavne junakinje, Felicity Porter koju glumi Keri Russell.  Felicity koja dolazi iz Palo Alta u Kaliforniji, sljedeći svoju prvu ljubav, došla je studirati u New York. Međutim, uskoro se u velikom gradu javljaju i neki novi ljudi i likovi. Ljubavni trokut između Felicity, Bena i Noela bio je najpoznatiji ljubavni trokut u pop kulturi na prijelazu stoljeća. Svatko tko je pratio seriju (a i mnogi koji nisu) imali su čvrsto stajalište oko toga koga Felicity treba odabrati.

Jesi li i ti pratila seriju "Cure u trendu"? Evo gdje su glavne junakinje Brooke i Samantha 20 godina kasnije

Felicity je bila serija iznimno visoke i kvalitetne produkcije, što je neobično za teen drame, koju su napisali i režirali slavni Matt Reeves (The Batman) i JJ Adams (Lost, Westworld). 2007. Felicity je proglašena jednom od "100 najboljih TV serija svih vremena" magazina Time, a 2010. Entertainment Weekly proglasio je Felicity Porter kao jedan od "100 najvećih TV likova u posljednjih 20 godina.

5. The O.C. (2003. - 2007.)

Serija prati glavni lik, Ryana Atwooda, problematičnog i nadarenog mladića iz razorenog doma kojeg usvajaju bogata i filantropska Sandy i Kirsten Cohen. Ryan i njegov polubrat Seth, socijalno neprilagođeni, no pametni tinejdžer, nose se sa životom kao autsajderi u svijetu visoke klase Newport Beacha. Ryan i Seth provode mnogo vremena u navigaciji u svojim odnosima s djevojkom iz susjedstva Marissom Cooper i Sethovom simpatijom iz djetinjstva Summer Roberts. Priče se bave sukobom kultura između idealističke obitelji Cohen i plitke, materijalističke i zatvorene zajednice u kojoj žive. 

Ovu super popularnu teen seriju koja je proslavila problematičnu zvijezdu Mishu Burton trenutno možeš gledati na HBO GO. The O.C. se bavila  ozbiljnijim temama i problematikom kao što su klasne razlike ili ovisnosti među mladima radi čega je, osim među gledateljima, naišla i na pozitivan prijem od strane kritičara.

6. One Tree Hill (2003. - 2012.)

Serija One Tree Hill poklonila nam je jednu od najvećih teen zvijezdi ranih 2000-ih čije je lice krasilo spavaće sobe brojnih tinejdžerica. Riječ je, naravno, o Chadu Michaelu Murrayu koji je glumio glavnog lika Lucasa Scotta. Serija je smještena u izmišljeni grad Tree Hill u Sjevernoj Karolini i u prati živote dva polubrata, Lucasa Scotta i Nathana Scotta (James Lafferty), koji se natječu za pozicije u košarkaškom timu svoje škole. Osim njihova međusobnog odnosa, serija ne bi bila teen serija da ne prati i ljubavne zaplete ova dva protagonista. 

I ova serija ima dobro poznatu pjesmu u uvodnoj špici koja također počinje s 'I Don't Want To' - valjda karakterističnom rečenicom za sve buntovne tinejdžere.

Koja je bila tvoja omiljena teen serija?

Posjeti Miss7.24sata.hr