Novi zakon omogućit će zaposlenicima da ignoriraju svog šefa nakon radnog vremena

Freepik Državni službenici u Belgiji više neće morati odgovarati na poslovne pozive svojih šefova izvan uobičajenog radnog vremena
Vidi originalni članak
  • Radnici u Belgiji moći će zanemariti pozive i e-mailove svog šefa izvan radnog vremena
  • Novim zakonom od 1. veljače zaposlenici će imati "pravo na isključenje"
  • Sve je više europskih zemalja uvelo zakon o "pravu na isključenje", no Hrvatska će na tako nešto, pričekati

Državni službenici u Belgiji više neće morati odgovarati na poslovne pozive svojih šefova izvan uobičajenog radnog vremena. Od 1. veljače savezni će zaposlenici imati "pravo na isključenje" propisano zakonom, stoji u dopisu ministrice državne službe Petre De Sutter.

U dopisu se navodi da se s radnicima može kontaktirati izvan uobičajenog radnog vremena samo u iznimnim i nepredviđenim okolnostima i kada je potrebno obaviti posao koji ne može čekati do sljedećeg radnog dana, te da zaposlenici "ne bi trebali biti u nepovoljnom položaju" ako se ne odazovu šefu izvan radnog vremena.

Stars Princ Harry tvrdi da bi ljudi trebali dati otkaz ako im posao negativno utječe na psihu, slažeš li se s njim?

Prema novim mjerama, državni službenik ne bi smio naći u nezgodnoj situaciji jer se ne javlja na telefon ili ne čita poruke vezane uz posao izvan uobičajenog radnog vremena. De Sutter je rekla da će ova promjena pomoći u borbi protiv "pretjeranog stresa na poslu i sindroma izgaranja", osobito u vrijeme kada je rad od kuće zamaglio granice između profesionalnog i društvenog života.

Nada se da će se ovim potezom omogućiti "bolji fokus, bolji oporavak i održiviju razinu energije", ali ne navodi kazne za zaposlenike koji prekrše ova pravila. Iako se pravilo odnosi samo na državne službenike, postoji nada da bi se moglo primijeniti i na zaposlenike u privatnom sektoru. 

Rad prije 10 sati ujutro jednak mučenju, dokazalo je istraživanje!

Sve je više europskih zemalja uvelo zakon o "pravu na isključenje", a poslodavci koji šalju poruke zaposlenicima nakon radnog vremena mogli bi se suočiti čak i s kaznama u Portugalu. Zakonom se želi zaštititi "pravo na odmor" radnika, što znači da poslodavac ne može poslati poruku, e-mail ili nazvati zaposlenika nakon završetka radne smjene. Sličan zakon imaju Francuzi, naime, Francuska je 2017. dospjela u međunarodne naslove svojim vlastitim zakonom o "pravu na isključenje". Radnici su novim zakonom dobili  "pravo na prekid veze" kada završi smjena. 

Život Trebaju li zaposlenici plaćeni dopust kad nabave kućnog ljubimca? Šef je napravio anketu i saznao

Talijanski Senat 2017.  godine odobrio je sličan zakon, a mnoge njemačke tvrtke, uključujući Volkswagen, dobrovoljno su uvele slične politike, gdje poslužitelji njihovih tvrtki automatski isključuju odlaznu e-poštu između 18 i 7 sati svaki dan. U Brazilu pak, radnici mogu tražiti naknadu za prekovremeni rad ako moraju odgovarati na e-poštu izvan radnog vremena.

Kod nas ćemo na tako nešto, ipak, pričekati. Novi Zakon o radu trebao bi biti donesen do ljeta ove godine, a njime će Hrvatska primijeniti i odredbe dviju novih europskih direktiva, o ravnoteži poslovnog i privatnog života te o transparentnim i predvidivim radnim uvjetima.

Posjeti Miss7.24sata.hr