Nikad nemaš love? Ovih 8 navika ti bespotrebno prazni džepove

Thinkstock / Spencer Davies
Znaš li da ako svaki dan popiješ kavu u omiljenom kafiću - potrošiš za to oko 3000 kuna godišnje? Dodaš li k tome još koje piće ponekad, jedno fino ljetovanje potrošila si u cugu
Vidi originalni članak

Ali, tvoj kafić nije vjerojatno nije jedina stvar na koju (vjerojatno) bespotrebno redovito trošiš novce. I osvjećaš se siromašnijom nego što jesi. Misliš da si toliko toga ne možeš priuštiti, nemaš novaca za ovo, nemaš novaca za ono, a zapravo se novac koji imaš istopi zbog možda krivih stvari. Kako se to ubuduće ne bi događalo, pogledaj neke loše navike trošenja novca – i pokušaj ih ubuduće izbjegavati… 

1. Impulzivna kupovina 

Većina nas kupi katkad (ili često?) neke stvari koje nam zapravo uopće ne trebaju, odnosno kupujemo bez prethodnog promišljanja. Ako i ti spadaš u tu grupu „impulzivnih šopingholičarki“, za početak pokušaj shvatiti što uzrokuje tu lošu naviku. Prema istraživanjima, muškarci kupuju nepromišljeno kad su alkoholizirani, a žene kad su tužne. Dobro razmisli svaki puta prije nego što nešto kupiš. Pitaj se treba li ti to doista ili kupuješ zato jer si moraš nešto kupiti jer ćeš se nakon toga osjećati sretnija.“ OK, kratkoročno to možda djeluje, ali dugoročno ćeš jedino dobiti debeli minus na kartici i hrpu nepotrebnih stvari u ormaru.

via GIPHY

2. Uključena svjetla 

Sjećaš li se što ti je mama uvijek govorila kad izlaziš iz sobe? „Ugasi svjetlo!“ Ako nisi poslušala taj savjet, vjerojatno trošiš na struju više nego što si svjesna. Dakle, osim što bi sve šarulje trebale biti štedne (LED žarulje troše do 6 puta manje električne energije od klasičnih sa žarnom niti), uvijek isključi svjetlo ako baš nije nužno da bude uključeno. 

via GIPHY

3. Ideš autom, a možeš pješice 

Neka podigne ruku tko se vozi do trgovine udaljene 500 metara ili kilometar? Kratke voženje umjesto zdravog pješačenja - kilometar ovdje, kilometar tamo – na godinu se brzo nakupi nekoliko stotina. Dakle – umjesto da voziš auto, hodaj kad god to možeš. Osim što štediš, i zdravije je.

via GIPHY

4. Kupovina namirnica 

Ako imaš naviku otrčati u trgovinu kupiti stvari koje ti trebaju tek za taj dan ili za taj tjedan, potrošiš puno više nego bi trebala. Zapravo, istraživanja tvrde da tako potrošiš čak oko 50 posto više! Stručnjaci preporučuju da prije kupovine proučiš koje su namirnice na popustu – i kupiš ih za duže razdoblje, a ne za jedan dan (primjerice, neke možeš zamrznuti). S druge strane, nemoj kupovati kvarljivu robu u velikim količinama (primjerice voće i povrće) – i kupuj ono koje je na akciji. 

via GIPHY

5. Ručak „vani“ 

Ručak, gablec, sendvič, pecivo u pekari (jesi li svjesna koliko su zapravo skupa?) ili neka brza hrana za ručak možda na prvi pogled ne izgledaju kao nešto jako skupo. Međutim, pokušaj izračunati koliko trošiš godišnje na takve stvari. Kako bi uštedjela novac – i jela zdravije – ponesi obrok od kuće.

via GIPHY

6. Koje piće navečer 

Vjerojatno ćeš sada reći da si čula kako je malo alkohola dobro za srce i da su to dokazala različita istraživanja. Međutim, ako svake večeri popiješ nekoliko pića, možeš si uništiti zdravlje, ali i znatno stanjiti novčanik. Ako baš ne možeš bez izlaska na piće, jeftinije je i zdravije popiti čaj, mineralnu s okusom, kavu nego alkohol. Uostalom, stručnjaci kažu da bi se žene trebale ograničiti na maksimalno jedno alkoholno piće dnevno, a muškarci na najviše dva. Sve više od toga povezano je s visokim krvnim tlakom, oštećenjem jetre, određenim vrstama raka te raznim drugim zdravstvenim problemima. 

FINANCIJE 10 trikova da uštediš i spasiš se bankrota prije sljedeće plaće

7. Pušenje

To si sigurno čula već milijun puta: pušenje je štetno! Ako ti nije dovoljna činjenica da izaziva rak pluća, možda će te jednostavna računica odgovoriti od te bolesne navike. Recimo da pušiš otprilike kutiju cigareta dnevno, a to je u prosjeku 23-24 kune dnevno – dakle, godišnje baciš u dim oko 8700 kuna. Hm, popušiš jedno fino ljetovanje… 

8. Mobitel

Možda je vrijeme za iskreni razgovor sa samom sobom: imaš li doista pretplatu koja ti treba ili plaćaš previše? Treba ti toliko podatkovnog prometa, toliko minuta razgovora ili je to čista komocija, ni ne pratiš koliko si iskoristila od onoga što plaćaš? I trebaš li noviji, brži, veći telefon? Probaj izračunati koliko ti novca na to ode.

via GIPHY

Posjeti Miss7.24sata.hr