Nije influencerica, ali vanilin kiflice moje svekrve nadaleko su poznate. Po ovom receptu ih i ja pečem
- U nekim obiteljima to su londoneri, u nekima išleri, u nekima mađarica ili breskvice... Must-have u mojoj su od sitnih božićnih kolača vanilin kiflice, a kao "veliki", svečani kolač reform torta
- Svi unuci odreda ispituju hoće bi biti bakinih vanilin kiflica, onih tako sitnih da čine jedan zalogajčić, tako prhkih da se tope u ustima i tako finih da se ne može stati na manje od pet kad ih počnemo jesti
- Recept u obitelji postoji jako dugo, sve tetke i strine peku vanilin kiflice po njemu, a ovi kolačići se odnose i u goste i već imaju veliku sljedbu poklonika i izvan obitelji
Vanilin kiflice onaj su božićni kolačić koji u našoj obitelji simbolizira blagdane. Svakako nisu jedini koji moja svekrva i baka šetoro unučadi (nisu svi moji!) krene peći oko 10. prosinca, ali su najdraži! Ma kako ovi kolačići bili jednostavni i možda ne po ukusu današnjih klinaca - koji misle da čokolade, ili još bolje, Nutelle treba biti u svakom kolaču. Bakine Vanilin kuflice su top. I nema apsolutno nikakve šanse da se ne "dogode". Veća je šansa da Djed Mraz padne s neba i nijedno dijete ne dobije poklon nego da nema vanilin kiflica...
Tako sitne da svaka čini jedan zalogajčić, tako prhke da se tope u ustima i tako fine ne da se ne može stati na jednoj ili dvije nego ni nakon pet prvih... Recept u obitelji postoji jako dugo, sve tetke i strine peku vanilin kiflice po njemu, a ovi kolačići se odnose i u goste i već imaju veliku sljedbu poklonika i izvan obitelji. Možda kao iskusna domaćica već imaš svoj, "the recept" za vanilin kiflice od kojeg ne odustaješ, svima ostalima preporučam da isprobaju ovaj moje svekrve. Sad sam se već i ja izvještila kako da ispadnu savršene.
Recept za vanilin kiflice moje svekrve
Tijesto:
- 28 dkg brašna
- 21 dkg putra
- 17 dkg sitno mljevenih oraha
- 10 dkg šećera
- 1 cijelo jaje
- mješavina vanilin šećera i šećera u prahu za uvaljati kiflice
Priprema:
1. Umutiti jaje sa šećerom pa umiješati sitno mljevene orahe.
2. Dodati maslac koji je omekšao na sobnoj temperaturi, pa zatim i brašno. Dobit ćeš prilično tvrdo tijesto.
3. Tijesto oblikuj u kuglu, omotaj plastičnom folijom i neka odleži pola sata u hladnjaku.
4. Izvadi tijesto i oblikuj vrlo sitne kiflice, ne više od 5 cm dugačke i ne debele.
5. Stavi ih peći u pećnicu zagrijanu na 180°C, vrlo kratko, između 5 i 10 minuta. Najbolje je da ih gledaš, čim počnu poprimati zlatnu boju, gotove su.
6. Tople ih uvaljaj u mješavinu šećera u prahu i vanili šećera.