Neugodan zadah? Ne uz ovih 6 namirnica

Getty/Guliver
Ovo je tema o kojoj čak i s najboljom prijateljicom nerado razgovaramo
Vidi originalni članak

Nažalost, neugodan zadah prilično je raširen problem i mnoge od nas sigurno su se već borile protiv toga. Uzrok nije uvijek loša higijena usne šupljine – često je to i (pogrešna) prehrana. Dobra vijest: često možemo zloglasni zadah riješiti jednako kao što se i pojavio – sasvim lagano i brzo. I to s pomoću određenih namirnica. 

1. Voda 

Rješenje je ponekad tako lako. Naime, kad su usta i želudac „isušeni“, nastaje neugodan zadah. Kad se sluznica opet navlaži, neugodan miris u većini slučajeva vrlo brzo nestaje. 

2. Jogurt 

Mliječne bakterije koje se nalaze u jogurtu pomažu pri sprječavanju neugodnih mirisa iz usta. Mliječna kiselina sprječava „rad“ bakterija koje izazivaju truljenje. Doduše, treba jesti prirodni jogurt jer razni „voćni“ i slični „aromatizirani“ jogurti sadrže šećer – te imaju suprotan učinak! 


3. Jabuke 

Umjesto žvakaće gume, jednostavno uzmi jabuku! Kiselina koju sadrže jabuke neutralizira neugodne mirise. Još jedna prednost: ekstra porcija vitamina! 

4. Limun 

I ovdje pomaže kiselina – jednako kao kod jabuke. Pošto je čisti limun uglavnom jako kiseo, preporučuje se pomiješati iscijeđeni limun s vrućom ili hladnom vodom – ovisno o želji. 

5. Začinsko bilje 

Puno vrsta začinskog bilja, poput koromača, matičnjaka ili metvice, sadrže apiol. To je biljno ulje koje na sebe veže neugodne mirise. U obliku čaja je vrlo učinkovito. 

6. Crni čaj

Crni čaj sadrži polifenole. Imaju snažnu antioksidativnu vrijednost te sprječavaju nastanak bakterija koje izazivaju neugodan zadah. 

 

Posjeti Miss7.24sata.hr