Neugodan zadah? Ne uz ovih 6 namirnica
Nažalost, neugodan zadah prilično je raširen problem i mnoge od nas sigurno su se već borile protiv toga. Uzrok nije uvijek loša higijena usne šupljine – često je to i (pogrešna) prehrana. Dobra vijest: često možemo zloglasni zadah riješiti jednako kao što se i pojavio – sasvim lagano i brzo. I to s pomoću određenih namirnica.
1. Voda
Rješenje je ponekad tako lako. Naime, kad su usta i želudac „isušeni“, nastaje neugodan zadah. Kad se sluznica opet navlaži, neugodan miris u većini slučajeva vrlo brzo nestaje.
2. Jogurt
Mliječne bakterije koje se nalaze u jogurtu pomažu pri sprječavanju neugodnih mirisa iz usta. Mliječna kiselina sprječava „rad“ bakterija koje izazivaju truljenje. Doduše, treba jesti prirodni jogurt jer razni „voćni“ i slični „aromatizirani“ jogurti sadrže šećer – te imaju suprotan učinak!
3. Jabuke
Umjesto žvakaće gume, jednostavno uzmi jabuku! Kiselina koju sadrže jabuke neutralizira neugodne mirise. Još jedna prednost: ekstra porcija vitamina!
4. Limun
I ovdje pomaže kiselina – jednako kao kod jabuke. Pošto je čisti limun uglavnom jako kiseo, preporučuje se pomiješati iscijeđeni limun s vrućom ili hladnom vodom – ovisno o želji.
5. Začinsko bilje
Puno vrsta začinskog bilja, poput koromača, matičnjaka ili metvice, sadrže apiol. To je biljno ulje koje na sebe veže neugodne mirise. U obliku čaja je vrlo učinkovito.
6. Crni čaj
Crni čaj sadrži polifenole. Imaju snažnu antioksidativnu vrijednost te sprječavaju nastanak bakterija koje izazivaju neugodan zadah.