Neobičan uskrsni recept: Hoćeš li se odvažiti pripremiti Monkey bread, ukusni kruh s cimetom i šećerom?
- Jesi li ikada čula za monkey bread?
- Ukusni kruh s cimetom i šećerom idealan je recept za uskrsni brunch
- A možeš ga odsad spravljati i češće: definitivno će ti zasladiti dan
Takozvani majmunski kruh je pahuljasti kruh „za trganje“, koji se peče u kalupu za kuglof. Osnova je klasično tijesto od kvasca koje se izvalja u kuglice te premaže mješavinom šećera i cimeta. Ako želiš, možeš i napuniti kuglice tijesta, na primjer čokoladnim kapljicama ili umakom od jabuka. Nema granice za maštu!
Sastojci
Za tijesto
• 250 ml mlijeka, mlakog (3,5% masnoće)
• 50 g šećera
• 1/2 kockice svježeg kvasca (oko 42 g)
• 1 mahuna vanilije
• 400 g brašna (tip 400) + malo za radnu površinu
Uskršnji keksi: slatki zečići od svježeg sira razveselit će i klince i odrasle
• 1 žlica soli
• 20 g mekog maslaca + malo za podmazivanje
Za glazuru
• 230 g smeđeg šećera
• 2 žličice cimeta
• 60 g maslaca
Priprema
1. Zagrij mlijeko u loncu da bude mlako pa u njemu rastopi šećer i kvasac. Mahunu vanilije prepolovi po dužini, izvadi srž pa dodaj mlijeku.
2. U posudi pomiješaj 300 g brašna i sol. Dodaj smjesi od kvasca s maslacem postupno mješavinu s brašnom te zamijesi glatko tijesto. Preostalo brašno postepeno umijesi, sve dok se tijesto lako ne odvaja od ruba posude.
3. Zatim dobro promijesi tijesto na pobrašnjenoj radnoj površini, pokrij te ostavi da se diže na toplom mjestu oko sat vremena.
4. Namasti kalup za kuglof (promjera 25 cm). Za glazuru pomiješaj u posudi šećer i cimet. Rastopi maslac i pusti da se ohladi da bude mlak.
5. Izvadi tijesto iz posude te na pobrašnjenoj radnoj površini izvaljaj u tri približno 50 cm duge trake. Zatim nareži na male komadiće, oblikuj kuglice i umoči u otopljeni maslac. Na kraju uvaljaj u smjesu cimeta i šećera te stavi u kalup. Ostavi da odstoji poklopljeno oko 30 minuta.
6. Zagrij pećnicu (gore/dolje: 180 stupnjeva/ventilacijska pećnica: 155 stupnjeva). Peci majmunski kruh na srednjoj rešetki 35–40 minuta.