Nema više paštete na britanskom dvoru, kralj Charles ju je zabranio!

Profimedia / @salmahayek Instagram
Vidi originalni članak
  • Vijest da se na britanskom dvoru više ne jede pašteta objavila je ponosno PETA
  • Naime, Charles III. zabranio je posluživanje foie gras zbog izuzetno okrutnog postupanja prema guskama koje se uzgajaju za proizvodnju paštete
  • Sad PETA, organizacija koja se bori za etičko postupanje prema životinjama, ima nešto za reći i o Charlesovom krznenom plaštu...

Međunarodna organizacija koja se bori za prava životinja, PETA, je potvrdila: kralj Charles zabranio je posluživanje guščje paštete na britanskom dvoru. Možda nije najvažnija odluka koju je ili će tek donijeti kao kralj Ujedinjenog kraljevstva, ali je svakako važan korak u humanijem tretiranju životinja. Naime, novi je kralj zabranio na dvoru foie gras, čuvenu francusku deliciju guščju paštetu.

Kako bi se ona napravila, guske i patke koje se uzgajaju u tu svrhu, poznato je, šopaju gurajući im kroz metalne tuljce nasilu hranu u grlo. Životinjama se ulijeva vrlo masna hrana čija je baza kukuruz zbog čega im jetra naraste i do deset puta veća nego što bi prirodno bila i tako se dobije repromaterijal za paštetu koja se prodaje po visokoj cijeni.

Ovo se smatra najnasilnijim činom u uzgoju životinja. Naravno da nijedan uzgoj za ljudsku prehranu nije human, ali ovo se smatra posebno okrutnim. U Velikoj Britaniji proizvodnja guščje paštete je zabranjena, no dozvoljen je uvoz foie grasa i njegova prodaja pa se tako nalazio i na stolovima u dvoru i drugim rezidencijama kraljevske obitelji.

PETA ovo smatra velikom pobjedom i rado je to oglasila u medijima, a i mi pozdravljamo Charelsov kraljevski dekret. No isto tako je ova organizacija najavila što joj je sljedeći cilj - da Charles odustane od nošenja tradicionalnog kraljevskog plašta obrubljenog s crno-bijelim krznom hermelina. Koji će, očekivano imati pri krunidbi.

Ovako je izgledala krunidba njegove majke, kraljice Elizabete II., no, hm, možda se Charles III. odluči za kakvu bundicu od umjetnog krzna. Ipak se i običaji kraljevske obitelji mijenjaju... Možda krzno iz high street kolekcija umjesto plašta od pravog krzna? H&M možda? Zara? Bershka?

Posjeti Miss7.24sata.hr