Neke žene koriste menstrualne čašice kako bi brže zatrudnjele - ima li to smisla?

Getty/Guliver
Što ginekolozi kažu o ovoj novoj 'metodi'?
Vidi originalni članak

Mnogi parovi spremni su isprobati sve i svašta kako bi napokon dobili bebu. Neki imaju sreće i uspije im iz prvog pokušaja, neke žene mjesecima prate svoj ciklus, izračunavaju plodne dane i redovito imaju spolne odnose s partnerom – a od trudnoće ništa. Ako to dulje potraje, može biti itekako neugodno i naporno

Mnoge žene u poslejdnje vrijeme u namjeri da što prije zatrudne koriste - menstrualnu čašicu. Riječ je o zvonolikoj posudici malo većoj od tampona, napravljenoj od glatkog medicinskog silikona. Menstrualna čašica se tijekom mjesečnice umeće u vaginu i, za razliku od tampona i higijenskih uložaka koji upijaju, skuplja menstrualnu krv. 

Kako menstrualna čašica može pomoći da zatrudnimo?

Ginekologinja dr. Sherry Ross je potvrdila činjenicu da mnogi parovi koriste menstrualne čašice kako bi žena brže zatrudnjela, ali i kako bi izbjegli skupe tretmane plodnosti  "Jedna metoda je da muškarac izbaci spermu u čašicu koju zatim žena umetne u vaginu, a druga je ta da žene odmah nakon spolnog odnosa stavljaju menstrualnu čašicu u vaginu kako bi osigurale da sperma ostane na mjestu, blizu ulaza u maternicu", objasnila je dr. Ross za Parents.

Iako nije potvrđeno da ova metoda stvarno djeluje, dr. Ross smatra da bi mogla pozitivno djelovati. "Držanje sperme blizu vrata maternice i omogućavanja kretanja sperme samo u jednom smjeru, moglo povećati šanse za začeće."

Na što parovi još moraju paziti?

Menstrualna čašica treba ostati u tijelu što je moguće duže kako bi se povećala mogućnost za trudnoću. Zdravi spermiji žive do tri dana, s što su duže u blizini uterusa, veća je šansa da će otplivati do jajašca i oploditi ga. Dr. Ross preporučuje da se čašica ostavi u tijelu najviše do 12 sati kako bi se izbjegle posljedice po zdravlje. 
Ginekologinja i stručnjakinja za neplodnost, dr. Daniela A. Skora, pak upozorava kako bi korištenje čašice u tom razdoblju moglo promijeniti vaginalni PH, što može dovesti do infekcije, ali i razvoja bakterija.

Dakle, izgleda da je najbolje o svakom zdravstvenom pitanju, pa tako i ovom, razgovarati sa svojim liječnikom - i poslušati što on kaže. 

Posjeti Miss7.24sata.hr