Nećemo pitati zašto, već ćemo ti reći KAKO provesti vikend u Beogradu

Instagram @haileybieber
More nas više ne zanima! Vrijeme je da istažimo zanimljive destinacije na kontinentu, a Beograd je posljednjih godina sve veći hit izletnicima iz Hrvatske
Vidi originalni članak

Vikend u Beogradu? Ta ideja uvijek zvuči super, pogotovo ako nikad nisi bila i želiš istražiti što sve ima u našem susjedstvu. A u Beogradu stvarno svega, to više nisu samo kafane i cajke, makar i toga ima u obilju. Ali isto tako ima i fenomenalnih kafića, restorana, slastičarnica, hotela koji su svojim izgledom i ponudom već odavno zakoračili u Europu. Odlučili smo napraviti popis onoga što bi svakako trebala posjetiti kad te put nanese u Beograd. Nadam se da će ti biti od pomoći. 

PUT

Najisplativiji način putovanja do Beograda bi bilo Blabla carom, recimo od Zagreba do Beograda po osobi bi te koštalo od 150 kuna pa do 200 kuna. Na Facebooku postoji grupa 442 u kojoj se nudi prijevoz na ovoj relaciji, pa možda i tako nađeš prijevoz. Postoje i mini busevi pa te prijevoz u oba smjera ispadne 50 eura ili 25 eura u jednom smjeru, to bi bilo 372 kune ili 186 kuna. Flixbusom put od Zagreba do Beograda traje nekih 12 sati( koliko god zvuči nevjerojatno, trenutno je jedino takva ponuda) , a cijena se kreće od 318 kuna pa na više. Naravno, cijena i trajanje puta ovisi i o tvojoj polaznoj destinaciji. Po nama, autom uz dijeljenje troškova s nekim je najisplativija opcija. 

Beograd je jako uzbudljiv grad, prepun lijepih mjesta koja se isplate pogledati, također je i veoma kulturan grad. Grad koji ima dušu, te su Beograđani prijateljski nastrojeni prema svima, posebno mladima i ljudima željnih izlazaka. Za razliku od drugih gradova u svijetu gdje su izlasci koncentrirani na dane od četvrtka do petka, u Beogradu možeš izaći i super se provesti od ponedjeljka do nedjelje. Donosimo tek neka super mjesta, no ne sumnjamo da će te put odvesti i na neka druga i da ćeš štošta i sama otkriti.

TORO LATIN GASTRO BAR

Svoj prvi restoran u Europi, proslavljeni američki chef, rodom iz Meksika Richard Sandoval otvorio je upravo u Beogradu. Njegov Toro Latin GastroBar urbano je mjesto na kojem možeš dobro pojesti i popiti piće. Mješavina latino kultura i okusa, Toro se nalazi na obali Save, u starom dijelu grada. I stvarno je mjesto gdje se možeš jako dobro zabaviti. Osim interijera koji nas je oduševio i pogled s terase je doista poseban. 

Cijene hrane se kreću od 420 dinara, pa do 1 770 dinara za biftek, što bi bilo od 26 kuna pa do 111 kuna, a neki prosjek je 660 dinara što je 41 kuna.  Cijena koktela je u prosjeku 480 dinara što je 30 kuna, a ima ih od 320 do 1 040 dinara, odnosno od 20 do 65 kuna. 

BISTRO GRAD HOMETOWN FOOD

Restoran u samom središtu grada koji je svoj vrata otvorio sredinom 2017. godine. Prostor je podijeljen u dva dijela, donji koji funkcionira kao bar, dok je prostor na katu idealan ako želiš nešto prizalogajiti. I ovo mjesto nas je oduševilo  svojim interijerom, a i terasom koja je idealno mjesto za provesti još uvijek tople večeri. 

Cijene su pristupačne. Tako za glavno jelo moraš izdvojiti 350 do 1950 dinara (22 do 122 kune).  Naravno, ima jela koja su ispod ili iznad tih cijena. Za koktele ćeš izdvojiti 22 kune ili 350 dinara. Cijena kave je od 130 do 220 dinara - 8 do 14 kuna. 

TRI ŠEŠIRA

Kultni restoran i jedan od najstarijih beogradskih restorana smješten je na prometnoj boemskoj ulici Skadarliji. To je mjesto gdje možeš probati domaća jela. Prepoznatljiv je i po ambijentu - postoji već 150 godina. Restoran se otvorio u zgradi u kojoj se prije nalazio obrt koji je imao tri limena šešira kao svoj znak. Pravo tradicionalno mjesto koje će ti biti žao da ne posjetiš.

Cijene se kreću ovisno o jelima od 240 pa do 2600 dinara, 15 kuna pa do 163 kune za platu za dvoje - jer, naravno, ovdje se jede roštilj. U ovom restoranu svi savjetuju da moraš probati rakiju od dunje. Cijene su pristupačne, a svatko može naći nešto po svom guštu. 

SMOKVICA

Ovo mjesto posebno je po tome što sve što ima potpis Smokvica nosi pečat autentičnosti i zanatskog pristupa. Postoji na više lokacija u Beogradu, a ovdje možeš pojesti sve, od doručka do večere ili možeš doći samo na kavu i kolač. Provansalski stil kojim je Smokvica uređena daje romantičnu notu cijelom ambijentu. Vrlo ugodno ćeš se osjećati u Smokvici.

Cijene za glavno jelo kreću se od 710 do 3 100 dinara, 45 do 195 kuna, pizzu možeš pojesti od 480 do 650 dinara, odnosno od 30 do 41 kune. Cijena kolača je od 190 do 300 dinara, 12 do 19 kuna, a najčešća cijena je 260 dinara- 17 kuna. 

KAFETERIJA

Mjesto gdje možeš popiti savršenu kavu je Kafeterija. U manje od tri godine postojanja, ovo mjesto je postalo pravo IT mjesto. U ponudi je više od 15 jedinstvenih vrsta kave iz svih dijelova svijeta, među kojima možeš popiti neke na ovim prostorima vrlo rijetke i egzotične vrste kave. 

Cijene kava iz raznih zemalja se kreću od 10 do 17 kuna, ovisi o vrsti kave i načinu pripreme. Klasičnu kavu možeš dobiti za 8 do 10 kuna, a tako se kreću i cijene za muffine i kroasane, a ovisno o punjenju mogu koštati i više. 

PUTOVANJE 9 razloga zašto provesti vikend u Ljubljani

Kao i na svakom izletu, bio bi red da pogledaš neke znamenitosti. Tu definitivno ne smiješ zaboraviti Kalemegdan. Riječ je o Beogradskoj tvrđavi koja se nalazi iznad ušća Save u Dunava, a u centru je grada. 

Memorijalni kompleks poznatiji kao Kuća cveća i Muzej istorije Jugoslavije posvećen je Josipu Broz Titu i povijesti Jugoslavije kroz njezina sva razdoblja - idealno za jugonostalgičare ili pak one koji su o svemu tome samo slušali od roditelja što im je raspirilo znatiželju. Zanimljivo je kako je to i danas jedno je od najposjećenijih mjesta u Beogradu. Cijena ulaznice je 400 dinara, odnosno 25 kuna. Rado vrijeme je od utorka do nedjelje od 10 do 18 sati. Zanimljivost je da svakog prvog četvrtka Muzej radi produženo, a besplatan je ulaz od 16 do 20 sati. 

Splavi na kojima se odvija noćni život Beograda jako su popularni po ljeti, no i na jesen imaju svojih čari. Disco splav Sloboda svoja vrata je otvorio 2016. godine. Splav je potpuno otvorena sa svih strana, a ima i pomičan krov što je baš zgodno, vrućina ili kiša ti neće pokvariti provod. No Sloboda je samo jedna od ideja gdje provesti večer/noć. Za ostale najbolje je da pitaš Beograđane - sigurno će otkriti mjesta za koja nisi ni vjerovala da postoje. 

Ovo je malo škakljivo jer i mi i naši susjedi držimo da je je Tesla "naš", no to nije razlog da ne posjetiš i Muzej Nikole Tesle u kojem se čuva oko tisuću predmeta kao što su originalni dokumenti, planovi, crteži, knjige i časopisi, fotografije, tehnički eksponati, instrumenti i uređaji. Dapače! Muzej je smješten u prelijepoj vili nedaleko od centra grada. Cijena ulaznica s vodičem j 15 kuna. Muzej radi od utorka do nedjelje od 10 do 18 sati. 

Posjeti Miss7.24sata.hr