Ne znaš kamo s ostacima od božićnog ručka? Ovaj brzinski složenac će spasiti stvar

Canva Foto: Canva
Vidi originalni članak
  • Božić je prošao, ali sigurni smo da je dobar dio božićnog ručka ili večere - ostao 
  • Nekih jela je ostalo dovoljno da od njih možemo pripremiti još jedan obrok, a nekih je pak ostalo nedovoljno, ali ih nipošto ne želimo bacati 
  • Upravo u ovakvim nedoumicama, spas su jela koja se mogu napraviti od tih 'ostataka', a ovaj odokativni složenac u koji možeš dodati različite namirnice, bit će savršen obrok u narednim danima 
  • Pročitaj također: Nabrojala sam sastojke koje imam i ispekla kolač po receptu koji je složio ChatGPT! Evo kako je ispao...

Trenutno se nalazimo u razdoblju u kojemu uživamo u obilju raznovrsne hrane koju smo brižno pripremali u proteklim danima. Sva ta hrana prvenstveno je pripremana za Božić kada su naši stolovi bili prepuni slasnih jela kao što su pečenka, purica s mlincima, francuska salata, krumpir na razne načine i slično. Sve, naravno, ovisi o podneblju u kojem živimo i našim obiteljskim tradicijama. Iako postoje (male) razlike u našim blagdanskim trpezama, mislimo da se svi možemo složiti u jednom - uvijek ima ostataka s kojima ponekad ne znamo što ćemo. Ponekad je to zato jer određenih jela nije ostalo dovoljno kako bi se svi ukućani najeli, neki pak ne vole jesti hranu koja nije svježe pripremljena, neki ne žele jesti isto dva ili tri dana zaredom...

Kako bilo, te ostatke nipošto ne želimo baciti pa je potrebno osmisliti neko drugo rješenje kako bi se oni iskoristili. Idealno rješenje za to je pripremiti neko drugo, jednostavnije jelo u kojemu možemo upotrijebiti što više ostataka, a pritom dobiti jako ukusan obrok. Takvih jela postoji mnoštvo, a nama se najviše sviđa složenac u kojemu, ovisno o hrani koju imaš, bez problema možeš mijenjati sastojke. 

Kao što smo već rekli, sastojci za ovaj složenac mogu biti razni, ali je važno da imaš barem dvije od tri namirnice kao što su - mlinci, stari kruh te krumpir na ploške (recimo, iz krumpir salate jer će mu luk dati još bolji okus). Uz to ti treba i neka vrsta mesa poput pečenke ili purice koje ćeš narezati na sitne komade, a ako imaš i kuhanog povrća (mrkva iz juhe je savršena), možeš dodati i njega. Uz to ti još trebaju dva jaja, 100 mililitara mlijeka, žlica kiselog vrhnja i malo naribanog sira, sol, papar i drugi začini po želji te maslac na premaz pekača.

Za pripremu ovog složenca, na dno složi mlince (ili krumpir na ploške) pa na taj sloj dodaj sjeckano meso koje si pomiješala s nekoliko šnita kruha (ovisno o veličini pekača), kuhanim povrćem ako ga imaš i jednim jajetom. Po potrebi još dodaj soli i papra. Zatim na to složi još jedan red mlinaca ili krumpira pa sve preli mješavinom jajeta, mlijeka i vrhnja koju si začinila po ukusu. Preko svega naribaj sir i stavi peći u pećnicu koju si prethodno zagrijala na 190 stupnjeva. Peci između 30 i 40 minuta, odnosno dok se ne uhvati lijepa korica. 

Life&style Nisu one iz Dubaija, ali ovaj vjenčić od fritula izgleda toliko dobro da nema šanse da ga ne isprobamo

Posjeti Miss7.24sata.hr